Підтримайте важливу дорогу

norm doroga e1526285580839
Поділитися новиною

norm doroga e1526285580839Дорога, що з’єднає автотрасу Гадяч – Бакути, починаючи з перехрестя, біля тракторної бригади с. Книшівка, по вул. Шкільна, вниз по бруківці і далі луками та лісом до виїзду на веприцьку автотрасу вже давно перестала бути дорогою місцевого значення. Дякуючи тому, що є надійний переїзд через річку Псьол на шлюзі-регуляторі та бруківку викладену на круту гору і піщаний ґрунт по луках (тобто немає місива в негоду) рухається по цій дорозі вже давно багато транспорту далеко не місцевого, майже круглий рік. Тут їде важкий транспорт нафтогазового комплексу, важка землеобробна та збиральна техніка наших аграріїв, важкі лісовози з деревом, скупники живності, безліч приватного транспорту. Тобто, скорочується шлях на кількадесят кілометрів і відповідно час на дорогу тим, хто їде у бік Харкова, Полтави, в сусідні села, обминаючи м. Гадяч. Тобто цю дорогу можна давно перекваліфікувати в дорогу якщо не обласного, то районного значення і, відповідно, виділяти хоч якесь фінансування для утримання цього відрізку шляху в більш-менш пристойному стані.

Що зараз тут не так? Асфальтове покриття по вул. Шкільна в деяких місцях безнадійно пошкоджене. На здавалось би міцній, вічній і непохитній бруківці через плавуни та важкий транспорт місцями утворилась колійність, на якій особливо незнайомі з цими ділянками водії легкових машин пробивають картери двигунів. Це чути з розповідей місцевих людей і видно по смугах пролитого масла з двигуна, яке надовго залишає свій слід. Деякі ділянки треба перекласти, як це практикується з бруківками в багатьох населених пунктах. До того ж, камінь, що витискується з дороги, завжди десь дівається.

Обочина на бруківці раніше завжди на літо підрівнювалась і накатувалась транспортом. У погожу днину приємно було їхати по накатаній обочині, а в негоду всі їхали по бруківці. Ґрунтову дорогу по луках необхідно хоч раз на кілька років відгрейдеровувати. Сільському бюджету ці всі роботи, звичайно, не під силу, вже вищому бюджету це не такі великі витрати. Крім того, більш за все через сильну вібрацію від важковагового транспорту по вул. Шкільній вже кілька разів пошкоджувались чавунні труби на стиках, що закінчувалось вартісним ремонтом.

На цій не досить широкій вулиці прокладено два центральних водогони, газопровід високого та низького тиску. Тому районному керівництву необхідно звернути на це увагу, бо неабияк розвантажуються і гадяцькі дороги. І не виключено, що саме цими дорогами завезено до нас хвороби на корів і свиней, бо в сусідніх селах, що дещо віддалені від центральних автотрас, такі болячки не так яскраво виражені або взагалі відсутні. На вул. Шкільній і на ґрунтових ділянках на луках під час відлиги або після великого затяжного дощу утворюються купелі для автомобілів, де чужі миють свої ходові частини з невідомо чим, а місцеві можуть все це розносити по селу. А на луках корови ще можуть пити воду з таких калюж, бо з півліта останніми роками на луках води немає, тільки в річці є.

Зазвичай населені пункти, розміщені вздовж важливих доріг або на перехрестях, мають багато вигод, а в нас від цього самі неприємності.

В. Терещенко

LIVE OFFLINE
track image
Loading...