Ринок землі можуть відкрити до 1 грудня

1 5
Поділитися новиною

1 5На зустрічі Президента з керівниками ВР, уряду і правоохоронних органів Володимир Зеленський дав розпорядження, щоб уряд підготував, а парламент ухвалив до 1 грудня законопроект про відкриття ринку сільгоспземлі. Володимир Зеленський наголосив на важливості проведення в суспільстві інформаційної кампанії щодо скасування мораторію на продаж землі.

«Пояснити суспільству, що ніхто ні в кого не буде забирати землю. Це дуже важливо. Модель земельної реформи направлена на розвиток українського фермерства і захист інтересів у першу чергу дрібного власника», – відзначив Президент. Відповідальними за розроблення законопроекту про ринок землі сільгосппризначення Президент призначив Прем’єр-міністра Олексія Гончарука і міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофія Милованова. На розгляд Верховної Ради цей законопроект має бути внесений до 1 жовтня цього року. Відповідальними за те, щоб парламент прийняв закон про ринок землі до 1 грудня 2019 року, Володимир Зеленський обрав голову ВР Дмитра Разумкова, голову парламентської фракції «Слуга народу» Давида Арахамію та голову комітету з питань аграрної політики та земельної політики Миколу Сольського. Президент розпорядився занести до Держгеокадастру повну інформацію про земельні ділянки до 1 січня 2021 року. Україна активно готується відмінити земельний мораторій. У світлі цього цікаво дізнатися, як функціонує ринок землі в інших країнах.

Ринок землі буде ліберальним: 6 основних положень нового законопроекту

Законопроект про ринок землі новий уряд має подати на розгляд парламенту до 1 жовтня. Було оцінено 25 сценаріїв проведення земельної реформи, і в результаті розробники практично дійшли єдиної думки про те, яким буде новий закон про продаж землі сільгосппризначення.

Видання ознайомилося з новим документом і визначило 6 ключових положень законопроекту про ринок землі сільгосппризначення:

  1. Із дня набрання чинності закону одночасно буде скасовано заборону на відчуження земель сільгосппризначення всіх форм власності.
  2. Продавати землю можна буде тільки на електронних земельних аукціонах.
  3. Право купівлі земельних ділянок сільгосппризначення буде надано громадянам України, територіальним громадам, державі та юридичним особам, зареєстрованим в Україні.
  4. Реєстрація цін на земельні ділянки при проведенні транзакцій буде обов’язкова.
  5. Регулювання правил продажу сільгоспземель банкам, а також особам, яким відповідно до законодавства не можуть належати такі землі на правах власності, наприклад, іноземцям.
  6. Загальна площа сільгоспземель, які перебувають в оренді та власності однієї особи, з урахуванням земель, які перебувають під контролем пов’язаних осіб, може становити не більше 35% площі угідь на території громади, не більше 15% області і не більше 0,5% країни.

«Ринок землі в Україні буде дуже ліберальним. Купити землю зможуть усі бажаючі», – розповів на умовах анонімності один із розробників законопроекту.

Як працює ринок землі у Європі або з кого Україні брати приклад

Уже наступного року в Україні має запрацювати ринок землі, відтак українці зможуть вільно продавати свої земельні наділи. Де в Європі найдешевші та найдорожчі землі сільгосппризначення та чим вони особливі.

Країна

Ціна $ тис./га

Землі в приватній власності

Австрія

42,0

53%

Німеччина

32,3

49%

Велика Британія

31,4

90%

Чехія

10

80%

Нідерланди

63,7

89%

Франція

7,4

80%

Італія

25,7

100%

Іспанія

16,1

70%

Бельгія

28,0

99%

Греція

11,0

60%

Данія

26,6

98%

Ірландія

39,3

91%

Португалія

7,4

93%

Фінляндія

11,0

98%

Швеція

9,8

91%

Швейцарія

70,0

100%

Болгарія

4,6

98%

Естонія

5,0

56%

Латвія

1,4

99%

Литва

2,2

79%

Хорватія

7,0

66%

Швейцарія – $70,0 тис.

Країна годинників, банків і сирів є однією з найрозвинутіших в аграрному секторі, де 100% земельної власності перебуває у приватних руках. Влада Швейцарії жодним чином не регулює ціноутворення й наразі вартість 1 га складає неймовірні $70 тис.

Хто може стати власником землі

Для придбання земель необхідно громадянство Європейського Союзу або мати дозвіл на проживання.

Скільки землі можна купити

Це питання регулюється місцевими органами влади. Саме вони й визначають, який максимальний земельний банк може придбати інвестор. А ось мінімальний термін здачі в оренду складає 9 років. Загалом, Швейцарія віддає пріоритет сімейним підприємствам, де власник при продажу паю обов’язково повинен отримати нотаріальний дозвіл від усіх родичів, що мають право на землю.

Нідерланди – $63,7 тис.

Нідерланди в агросекторі вважаються однією із найпрогресивніших країн у світі. Сьогодні в Нідерландах використовуються інноваційні системи виробництва, які забезпечують продуктивність, що в 5 разів перевищує середньоєвропейську. Вартість 1 тис. га становить $63,7 тис., а у приватній власності перебуває майже 90% оранки.

Хто може стати власником землі

Немає жодних обмежень, щоби стати власником земельного паю в Нідерландах. Покупцем може виступати будь-хто. Єдиний мінус – це сплата 6% податку від вартості угоди.

Скільки землі можна купити

Кількість придбання землі необмежена. Мінімальний термін здачі землі в оренду – 6 років, для фермерських господарств – 12. При реалізації ділянки на аукціоні орендар має пріоритетне право на покупку.

Австрія – $42 тис.

Ця країна хоч і не відноситься до найбільших агрокраїн ЄС, проте у приватній власності зосереджено трохи більше 50% земельних угідь, а вартість самих земель на вагу золота – $42 тис.

Хто може стати власником землі

Ринок достатньо обмежений. Іноземцям дозволяється купувати землю тільки з дозволу держави. У горах купівля дозволена тільки вже раніше зареєстрованим фермерам.

Скільки землі можна купити

Із урахуванням федеративного устрою, у кожній із провінцій існують свої правила передачі землі у власність, а самі угоди регулюються винятково місцевими органами влади. Крім того, в деяких землях встановлюються обмеження ціни і мінімальна площа. До того ж, потрібен ще й дозвіл на купівлю земельного паю.

Щодо податків, то в Австрії гербовий збір повинен сплатити покупець у розмірі 3,5% від ціни угоди та ще 1,1% віддати за реєстрацію в земельному реєстрі. Податок на дохід від продажу землі становить 20% від ціни угоди. Мінімальний термін оренди землі складає 3 роки.

Також цікава і процедура успадкування земельного банку. В Австрії землю можна передавати лише 1 спадкоємцю, хоча в деяких провінціях є винятки.

Ірландія – $39,3 тис.

В Ірландії найбільш ліберальний ринок земель сільськогосподарського призначення. У приватній власності опинилося 90% земель. Це стало можливим завдяки державним дотаціям у вигляді довгострокових кредитів.

Хто може стати власником землі

Власником земель в Ірландії може стати будь-хто, тільки юрособам потрібно отримати спеціальний дозвіл земельної комісії.

Скільки землі можна купити

Будь-які обмеження на покупку земель відсутні. При продажі оплачується мито державі 1-8% від вартості землі у $39,3 тис. за 1 га.

Німеччина – $32,3 тис.

Німеччина є беззаперечним лідером із продажу сільськогосподарських угідь в Євросоюзі. У цій країні завжди були високі стандарти до рівня обробітку, механізації, автоматизації та впровадження екологічних технологій в агробізнесі.

Хто може стати власником землі

Іноземці та громадяни країни можуть вільно купувати землю. Податок при продажі оплачує покупець, його розмір не більше 3,5% від ціни угоди.

Скільки землі можна купити

Обмежень щодо максимальної площі не встановлено. Мінімум може бути встановлено кожним федеративним округом окремо. Наприклад, у Баварії мінімальна площа – 2 га. Найбільшим попитом користуються орні поля в Баварії, Нижній Саксонії, Саксонії-Ангальт, Тюрінгії та Бранденбурзі.

 

Найдешевші

Латвія – $1,4 тис.

Ринок зелі у Латвії невеликий, проте достатньо розвинутий. У період із 1991-1997 рр. у країні була проведена денаціоналізація, відтак всі операції щодо земельного обігу з 1940 року були визнані недійсними. Наразі земля сільськогосподарського призначення доступна усім бажаючим.

Хто може стати власником землі

Торгувати землею можуть як громадяни Латвії, так і підприємства з латвійською реєстрацією (тобто іноземці, які нині володіють 16 тис. га). Також у свою власність можуть придбати земельні паї релігійні організації, зареєстровані в країні до літа 1940 року.

Скільки землі можна купити

Обмежень за розміром немає.

Литва – $2,2 тис.

У Литві ринок землі нестабільний і занадто бюрократичний. Землями, як правило, володіють крупні господарства.

Хто може стати власником землі

Власниками можуть стати як резиденти, так і нерезиденти країни. При цьому в Литві функціонує податок на землі сільгосппризначення, розмір якого залежить від обсягів сільгоспвиробництва чи прибутку.

Скільки землі можна купити

Обмеження на покупку землі для фізосіб – 300 га, для юросіб – 2000 га.

Болгарія – $4,6 тис.

Після проведеної реформи в 1990-х рр. у власності болгар опинилося 98% сільськогосподарських земель. Вартість гектару коливається в межах $4,5 тис., й держава у врегулюванні цін участі не бере.

Хто може стати власником землі

Придбати поля можуть громадяни Болгарії та ЄС, юридична або фізична особа, що перебуває більше 5 років на території країни, а також компанії, з якими держава уклала міжнародні договори.

Скільки землі можна купити

Немає обмежень за розмірами площ в одні руки.

Естонія – $5 тис.

Ринок в Естонії достатньо скромний і великою популярністю серед іноземних фермерів не користується. Незважаючи на порівняно низьку вартість за 1 га у $5 тис., більше 60% вільних площ знаходиться в оренді.

Хто може стати власником землі

Із 2011 р. зняті будь-які обмеження щодо придбання аграрних активів. Податок при продажу складає 2% від ціни.

Скільки землі можна купити

У придбанні кількості земельних паїв влада інвесторів у рамки не ставить. Загалом іноземці користуються однаковими правами з місцевими громадянами, але за умови використання земельної банку суто в сільськогосподарських цілях.

Хорватія – $7 тис.

У цій балканській країні ринок землі достатньо специфічний. Він цілком закритий для іноземців, а в приватній власності зосереджено 65% сільськогосподарських земель, 1/3 площі яких взагалі не обробляється.

Хто може стати власником землі

Тільки громадяни Хорватії.

Скільки землі можна купити

Обмежень для купівлі землі на внутрішньому ринку не існує. При оформленні продажу земель необхідно заплатити податок у вигляді 5%. Стільки ж сплачується й за володіння земельним паєм.

Джерело: Бізнес цензор

LIVE OFFLINE
track image
Loading...