Чи змушують до щеплень за кордоном?

вакцина
Поділитися новиною

вакцинаПрактика вакцинації дітей у деяких країнах розвіює чимало стереотипів.expres.online зібрав досвід батьків, які живуть у різних країнах світу, про вакцинацію та наслідки відмов від щеплень.

НІМЕЧЧИНА

«У Німеччині діє Центр догляду за дитиною, – каже Дмитро Конюшок. – Саме цей центр щороку надсилає кожній родині, де є діти дошкільного віку, нагадування про проходження обов’язкової перевірки здоров’я. З цим листом батьки йдуть до свого дитячого лікаря, який оглядає дитину. У межах цього обстеження, відповідно до затвердженого державою плану, і вакцинують дітей. Кожна дитина має Imfungspass (паспорт вакцинації). У ньому і роблять помітки про щеплення, вони – обов’язкові. Жодного разу не чув, щоб хтось намагався відмовитись від вакцинації. Та якщо хтось відмовився від щеплення чи взагалі не прийшов з дитиною на плановий річний медогляд, то лікар повідомляє у Центр догляду за дитиною. Далі батьки отримують дружнього листа з проханням таки прийти з дитиною до лікаря. У разі відмови надходить лист-попередження, що інформацію про відмову батьків від своїх обов’язків буде надіслано до Jugentamt (Федеральної організації з дитячого контролю). Інспектори прийдуть до вашої оселі, аби подивитися, у яких саме умовах зростає дитина, з’ясувати, чому батьки не знайшли часу відвідати лікаря чи, скажімо, відмовилися від щеплення. Це вже дуже погана історія, бо дитину в сім’ї можуть і забрати…»

ЧЕХІЯ

«Ми живемо у маленькому містечку, де є лише один педіатр і дуже багато дітей. Він ніколи не наполягав на вакцинації, – розповідає Маргарита Левакова. – Але ж тут і неможливо потрапити до дитячого садочка або школи без довідки про щеплення. За відмову від обов’язкових щеплень на батьків накладається штраф – до 10 тисяч чеських крон (приблизно 10300 гривень – авт.)! У день щеплень у педіатра завжди черги, чехи роблять навіть додаткові вакцинації. Усе – безплатно!»

ІТАЛІЯ

«Я народила в Італії. У два місяці треба було зробити перше щеплення, – ділиться досвідом Ольга Ярошик. – БЦЖ (вакцину від туберкульозу) там не роблять. Нашими першими щепленнями були комплексна вакцина для профілактики дифтерії, правця, кашлюку, гепатиту B та поліомієліту. Також кололи вакцину проти пневмококових інфекцій. Тож ще у пологовому нам завели медкнижку з даними про дитину і одразу ж туди записували назву вакцини, її номер та дату вакцинації. Усе – безплатно. А щеплення – обов’язкові, інакше не візьмуть ні в школу, ні в садок. А якщо виявиться, що в дитини відсутнє бодай одне щеплення – можливий штраф у розмірі до 7500 євро (приблизно 200 тис. гривень – авт.)».

США

«Аби дитину прийняли до школи, потрібно принести від лікаря документ, у якому зазначено всі введені дитині вакцини, – розповідає Олена Вермінська. – Оскільки в Україні календар вакцинації інший, аніж у США, нам деякі щеплення треба було ще раз зробити перед школою, бо, за американськими стандартами, вони були зроблені надто швидко, тож вважалися недійсними». Обов’язкові щеплення в Америці такі: DTP (проти дифтерії, правця, кашлюку), HepA (гепатит А), HepB (гепатит В), Hib (менінгіт, пневмонія, перикардит (запалення зовнішньої оболонки серця) та інфекції крові, кісток та суглобів, спричинені бактеріями), MMR (проти кору, свинки та краснухи), Pneumococcal (допомагає захистити від 13 типів пневмококових бактерій), Polio (поліовакцина), Varicella (від вітрянки).

ПОЛЬЩА

«Якщо батьки в педіатра підписують відмову від вакцинації дитини, то лікар зобов’язаний повідомити про це санепідемстанцію, – каже мама двох донечок Юлія Гоголь, мешканка Варшави. – А та може накласти за це штраф до 2000 злотих (приблизно 12000 грн – авт.)! Спершу батьків штрафують на меншу суму, а далі вона зростає. У травні 2019 року у Польщі прийняли закон про прийом дітей у ясла. У ньому йдеться, що щеплення необов’язкові, але за дотримання календаря вакцинації дитині нараховують додаткові 30 балів при зарахуванні в державні ясла. А це де-факто відкидає всіх, хто не щеплений. У медкартці зі щепленнями якщо якісь із них відсутні, лікар вказує, з якої причини. А от приватні дитячі заклади щодо вакцинації діють у Польщі на власний розсуд. Та як я присяжний перекладач, щораз частіше перекладаю довідки про щеплення, що означає: педіатри в Польщі їх вимагають! От нещодавно перекладала довідку про щеплення у школу для 16-річного хлопця – без неї його не хотіли приймати у ліцей. Знаю багатьох українців у Польщі, які, отримавши колосальні штрафи за порушення календаря щеплень, одразу змінили свою думку щодо вакцинації. Так, вакцини в Польщі недешеві (безплатні – моновакцини старого зразка), одна доза змішаної вакцини вартує від 130 до 350 злотих. Скажімо, під час першого візиту з донькою до педіатра я заплатила 800 злотих за вакцинацію, а вже із сином перша вакцинація обійшлася мені приблизно у 500 злотих, бо котрась із вакцин вже на той час стала безплатною. І ще: батьки в Польщі отримують на дитину соціальну допомогу 500 злотих (приблизно 3000 грн) на місяць».

КАНАДА

«У школи й садки беруть без проблем, незалежно від вакцинації, проте окремі заклади, зокрема приватні, можуть запросити у вас карту щеплень (такі видають при першій вакцинації, де вказаний і графік), – розповідає Оксана Ільницька. – У пологовому будинку тут не вакцинують. Просто дають буклет про важливість вакцинації, де зазначено, що відповідальність несуть батьки. Тож потрібно записатись у найближчу поліклініку, вибрати дату й час. Усе – безплатно. Під час щеплення розповідають, проти чого вакцина, які можуть бути ускладнення, дають видрукувану інформацію про хвороби і наслідки. Штрафів за відмову від щеплень тут немає».

О. Стусяк, «Експрес»

Фото depositphotos.com

LIVE OFFLINE
track image
Loading...