На Гадяччині з літаків розкидатимуть вакцину проти сказу

beshenaya lisa badfon.ru 1200x600
Поділитися новиною

beshenaya lisa badfon.ru 1200x600Із метою виконання плану протиепізоотичних заходів з профілактики основних інфекційних і паразитарних хвороб тварин в Україні у 2019 році, погоджених рішенням Державної надзвичайної протиепізоотичною комісією при Кабінеті Міністрів України від 28.12.2018 за № 3, Держпродспоживслужба 3 вересня 2019 року розпочала осінню кампанію з пероральної вакцинації диких м’ясоїдних тварин із застосуванням авіатранспорту.

Під час кампанії за допомогою авіатранспорту буде оброблена вся територія України за винятком територій, які підпадають під заборону польотів літаків (зону NOTAM), при цьому буде застосовуватися спеціальна антирабічна вакцина для пероральної імунізації м’ясоїдних тварин. На території Полтавської області даний захід буде проводитись в жовтні місяці 2019 року.

Розповсюдження вакцини здійснюється за таким принципом:

– обробляється весь ареал, крім населених пунктів і водних плес, із врахуванням ареалу проживання лисиць;

– принади розкладаються рівномірно в межах визначеної території.

Розповсюдження вакцини відбувається за допомогою авіатранспорту. Літаки оснащені системами GPS і системами реєстрації скидання вакцини.

Систематичне проведення пероральної вакцинації диких м’ясоїдних тварин проти сказу знизить, а в подальшому звільнить територію України від сказу природньо-вогнищевого типу.

Прохання до жителів: при виявленні приманок – не брати їх руками і не переносити з місця на місце, тим більше додому. Особливе прохання застерегти своїх дітей, щоб при знайденні приманок з вакциною не грались ними, а тим більше не намагалися її розламати.

Довідково

Сказ – особливо небезпечна гостра вірусна хвороба тварин і людини, яка характеризується ознаками поліенцефаломієліту, паралічами і абсолютною смертністю. Відповідно до оцінки Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), сказ входить у п’ятірку найбільш небезпечних зооантропонозів, що завдають величезні соціально-економічні збитки. В Україні епізоотична ситуація зі сказу дуже напружена. Протягом останніх десяти років, основним джерелом розповсюдження збудника сказу в Україні були лисиці, їх питома вага від захворілих диких тварин складає 88,3% (697 випадків). Серед домашніх тварин виявлено хворих 415 собак (23,8 % від усіх тварин), 469 котів (26,9% від усіх тварин), в т.ч. 131 безпритульних тварин (7.5 % від усіх тварин). В одному випадку сказ виявлено у кажана, в 12 серед гризунів. Взагалі протягом 2018 року зареєстровано 1743 випадки захворювань тварин на сказ. Складна епізоотична ситуація щодо сказу в Україні вимагає радикальних заходів, серед яких одне з провідних місць займає пероральна імунізація диких м’ясоїдних, ефективність якої доведена як в експериментальних, так і в польових умовах.

Гадяцьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...