«Сидять, стоять, скоро й лежатимуть…»

торгаш1 копия
Поділитися новиною

торгаш1 копияУ продовження теми стихійної торгівлі

Минулого четверга, 23 травня, на Великому кругу було людно – місцеві продавці, як завжди стояли на «своїх» місцях із звичним товаром. Проте нашу увагу привернули люди, зображені на фото. Жінка розклала свій столик прямо на газоні, на вулиці Гетьманській, поблизу «Аврори», чоловік також всівся на газоні, щоправда мав стіл трохи менший за розміром. Обоє розклали товар, трохи не звичний для місцевого стихійного ринку. Вона пропонувала прикраси для жінок, він також продавав речі для жінок, але для побуту (саморобні пристрої для шинкування овочів і щітки для очищення каструль та сковорідок).

Звісно, ми підійшли до продавців і запитали, чи мають вони дозвіл на торгівлю, а також зробили зауваження стосовно того, що розташувались на газоні. Чоловік питання ігнорував, жінка вступила в полеміку – розповіла, що приїхала із Кременчука всього на один день, і роздратовано додала, що дозвіл на торгівлю має.

Від початку розмови було зрозуміло, що нас відверто дурять, адже напередодні ця жінка торгувала на перехресті біля Гадяцького відділу поліції (чому правоохоронці не відреагували – не зрозуміло). Звісно, ми повідомили правоохоронців і міську раду про цих людей. Сподівалися, що відповідальні особи таки почнуть виконувати свої посадові обов’язки і потроху звільнять місто від несанкціонованої стихійної торгівлі. Чи відреагував інспектор по благоустрою – не відомо, але один із членів виконавчого комітету Гадяцької міської ради повідомив, що дозволу на торгівлю цим людям не надавали, відповідно працювали вони незаконно. До речі, правоохоронці таки перевіряли цих осіб. Але протокол не складали, обмежились попередженням.

У соцмережах бурхливо відреагували на цей випадок:  

Дарина Нікітовська: «Ну це вже взагалі знахабніли! Біля «Росії» все загадили своєю торгівлею, так ще й сюди лізуть! Стоять лобуряки, торгують, проходу не дають! З коляскою не пройти, бо скрізь сидять, стоять, скоро й лежатимуть, аби їхні місця не зайняли. Розігнати всіх до біса!»

Ирина Яременко: «Це вже переходить усі межі! Підприємці зверталися до мера з проханням заборонити таку несанкціоновану торгівлю. Всі повинні бути в рівних умовах і платити податки. На жаль, нас не чують.»

Каріна Цілуйко: «Перед поминальним понеділком була присутня при «розбірках» пана Нестеренка і хлопців, що продають м’ясо-сири по п’ятницях на базарі. Ці хлопці говорили: «Дайте нам місце в ринку, куди ж ви нас гоните, немає ж де й стати». Люди підтримували їх, казали меру, щоб краще людей, які стоять біля «Росії» зі штучними квітами, прогнали. А мер сказав, що не може їх прогнати, бо не слухаються…»

торгаш2 копияОтак от. У той час, коли в Гадячі декілька років поспіль не можуть чи не хочуть впоратись із несанкціонованою торгівлею, у Лохвиці із цим справились усього за кілька тижнів: виконком прийняв рішення «Про заборону стихійної торгівлі у невстановлених місцях», а посадові особи провели кілька зустрічей із продавцями. Люди дослухались і погодились! Тепер керівництво Лохвицького ринку спільно з КП «Лохвиця-сервіс» займеться облаштуванням місць торгівлі і до 21 червня вулична торгівля буде повністю «переселена» на спеціальну ринкову площу.

Можливо, гадяцьким чиновникам варто поспілкуватись із лохвицькими колегами і перейняти їх досвід?

Оксана Кириченко

LIVE OFFLINE
track image
Loading...