Селяни мали погане самопочуття, один із них – помер. Люди вважають, що через хімікати

красна лука1
Поділитися новиною

красна лука1У п’ятницю, 24 травня, до редакції зателефонували жителі Красної Луки:

«Кілька днів тому орендар сіяв кукурудзу і заодно обробляв, вносив хімікати. Звісно, що людей заздалегідь ніхто не попередив. У той день було дуже жарко. Вже наступного дня пасічники помітили масову загибель бджіл. Люди також відчули на собі вплив хімії – у багатьох було запаморочення, нудота, блювота. Знаємо, що один із жителів села навіть потрапив до лікарні.

 

Сьогодні знову вносять хімікати. То ми повідомили голову сільради, поліцію і перекрили дорогу, щоб вони не повтікали з поля. Нехай розбираються…»

 

Щоб підтвердити чи спростувати цю інформацію, ми зателефонували до голови Краснолуцької ОТГ Віктора Романенка. На наше здивування, він сприйняв дзвінок агресивно і відмовився надавати будь-які коментарі. А от начальник Гадяцького ВП повідомив, що виклик правоохоронців на даний випадок дійсно був, і слідчо-оперативна група виїхала у село.

Тому ми також поїхали у Красну Луку. На узбіччях вулиці Шевченка стояла сільськогосподарська техніка, а водії відпочивали у затінку разом із жителями села, які, як виявилось, їх заблокували, щоб не допустити подальшого використання хімікатів. На місці вже були присутні правоохоронці, голова ОТГ, а також начальник управління Держпродспоживслужби у Гадяцькому районі, які виїхали на звернення, щоб з’ясувати обставини діяльності орендаря земельної ділянки в рамках чинного законодавства. Орендаря Олексія Виповського (зареєстрований у с.Лазірки Оржицького району) відразу попросили показати документи та технологічні карти на проведення робіт, але цих документів у наявності не було. Окрім цього, було виявлено ряд інших порушень, які зафіксували в акті:

«24.05.2019 на території с. Красна Лука громадськістю було не допущено внесення гербіцидів на земельних ділянках, які орендує Виповський О.І. При обстеженні транспортних засобів встановлено відсутність санітарного паспорта на проведення робіт із пестицидами та отрутохімікатами, працівники не забезпечені спецодягом та індивідуальними засобами захисту, відсутні сертифікати відповідності на гербіциди. Транспортні засоби в кількості 7 одиниць не мають санітарного паспорта для перевезення отрутохімікатів. Роботи по внесенню гербіцидів проводились на відстані 1300 м від житлових будинків, температура навколишнього середовища під час внесення була +18о. Зі слів Виповського О.І., препарат, що вносився, називається «Примекстра Голд»».

 

Тетяна Шелист, головний спеціаліст відділу контролю за обігом засобів захисту рослин Держпродспоживслужби у Гадяцькому районі, яка також була присутня на місці події, розповіла, що хоч вказаний препарат входить у перелік дозволених гербіцидів, усе ж перевірку потрібно проводити, адже сертифікатів відповідності на нього немає. До того ж, щоб дізнатися, чи справді саме цей препарат вносився у землю і чи дотримані норми його використання, потрібно взяти проби ґрунту на аналіз.

Орендар стверджував, що не порушував законодавство, а уся потрібна документація знаходиться у «головному офісі». Те, що 20 травня вносив мікродобрива, а 24 травня збирався садити кукурудзу і вносити препарат «Примекстра Голд», не заперечує, але наполягає на тому, що дозволений температурний режим і норму внесення хімікатів не порушував.

Проте, жителі села мають свою думку. Присутні на місці події стверджували, що саме після 20 травня, дня, коли вперше цього року орендар почав вносити хімікати, відчули погіршення самопочуття:

«Того дня був сильний вітер, який, мабуть, і поніс ту хімію на село. У дітей, поки дійшли зі школи, розболілася голова. Дорослі також мали нестерпні головні болі, у багатьох був неприємний присмак у роті, чули щось хімічне… Більшість людей просто «переходили» недугу, а одна жінка потрапила до лікарні через це. А ось чоловікові (показують рукою на найближчий будинок по вулиці, – авт.) зробилося так погано, що організм не витримав – сьогодні ховають…»

Окрім населення, вплив хімікатів відчули на собі і бджоли. Кілька пасічників після першого внесення хімікатів помітили масову загибель молодої льотної бджоли. Люди впевнені, що якби орендар продовжив вносити хімікати, ситуація набула б більших масштабів.

Проте довести, що саме внесення хімікатів у орендовану ділянку спричинило загибель бджіл, буде важко і робити це потрібно було відразу. Із пояснення головного спеціаліста відділу контролю за обігом засобів захисту рослин Держпродспоживслужби у Гадяцькому районі зрозуміло, що згідно чинного законодавства комісія, створена сільрадою, щойно виявили загибель бджіл, повинна була написати акт обстеження, відібрати зразки і відправити їх на лабораторний аналіз у Київ (тільки ця лабораторія може виявити, від чого саме загинули бджоли). У нашому випадку зразки бджіл відібрала ветеринарна служба Гадяцького району, а їхня лабораторія має змогу тільки виключити інфекційні захворювання загиблих бджіл і те, що на їх загибель вплинули не шкідники. А от визначити, чи вплинули хімікати на загибель комах, на жаль, не може.

Зважаючи на це, жителі Красної Луки склали колективне звернення начальнику ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області, в якому описали проблему і попросили захистити їхні права. Згідно звернення усю діяльність орендаря земельної ділянки перевірять комплексно.

Того ж дня правоохоронці взяли пояснення в орендаря, провели огляд транспортних одиниць, а от зразки хімікатів, які знаходились у привезених цистернах для використання на полі, їм отримати не вдалося – орендар навідріз відмовився надавати хімікати для аналізу. Свідки бачили, що пізніше невідому рідину із цих же цистерн зливали неподалік прямо на обочину. Можна лише здогадуватися, що саме було у тих бочках і чим збиралися «потруїти» людей.  

Які результати дасть перевірка і чим закінчиться історія – ми розкажемо на сторінках тижневика.

Олександр Товстий, Оксана Кириченко

LIVE OFFLINE
track image
Loading...