Як платити за електроенергію або Чому скаржаться на «Полтаваенергозбут»

енергозбут1
Поділитися новиною

енергозбут1«Ходив днями у колишню абонгрупу звірити показники. Вони вже відкрилися після ремонту, тільки тепер по-іншому називаються – ТОВ «Полтаваенергозбут». На стіні висить табличка із графіком роботи. Написано, що працюють із 7:30. На той час уже було 7:45, а двері закриті. Черга зібралась чимала – чоловік 20. Люди вже починали скаржитись!

Як тільки нас впустили у приміщення, я пішов до начальника. Він не змінився, той що й був в абонгрупі, Микола Варавський. На мої скарги відреагував із певним роздратуванням. А коли я почав розпитувати про графік роботи, він пішов і взагалі зняв табличку із розпорядком.

Такого зухвальства я не очікував. Мало того, що не пояснили, як бути із платіжками за електроенергію , так ще й таке відношення до споживачів! Люди товпляться у коридорах, сісти ніде…Соромно!» 

Ось такий дзвінок надійшов нам 31 січня.

Напередодні на сторінках тижневика ми повідомляли про те, що з 1 січня обленерго розділили на дві окремі компанії: ПАТ «Полтаваобленерго»  (оператор системи розподілу електроенергії) і ТОВ «Полтаваенергозбут» (електропостачальник універсальних послуг, який продає електроенергію).  Також ми розповідали, що у приміщенні колишньої абонгрупи на Драгоманова, 2А тепер і буде знаходитись Гадяцький центр обслуговування споживачів (далі ЦОС) ТОВ «Полтаваенергозбут». Проте конкретної дати відкриття не повідомляли. Тепер же стало зрозуміло, що установа повноцінно працює, але люди й досі не можуть розібратись із нововведеннями. Щоб перевірити, чи правду нам розповіли, а також розібратись детально з новими платіжками і пояснити усім іншим, ми без попередження пішли до Гадяцького ЦОС.

Графіка роботи дійсно немає. І лавок теж  

Із першого погляду центр обслуговування споживачів ТОВ «Полтаваенергозбут» майже нічим не відрізняється від колишньої абонгрупи. Зовні ремонту не видно – паркан той же, а дивний пандус досі примощений у квітнику під купою снігу. Хіба що сходи на ґанку відремонтовані і встановлені нові двері.0 02 05 0bf9e694d5b5edca0a479f761feaa9af0c4efa1a324d2bb6077fbc950c2657c3 full

Таблички на фасаді, яка інформує людей про розпорядок роботи ЦОС, дійсно немає.  Про те, що її зняли зовсім недавно, свідчить вицвілий слід на стіні.  

0 02 05 e01638917c79986f7d9fe1617166defce046bc43852e691f203a2044880b13f6 full

Заходимо всередину. Перше враження – що ремонт робили абияк. У першій же кімнаті із стелі на голову капає вода. 

0 02 05 09e92fc043f4d7a7762d475ef68a351d258380e2b9babad0ab2c676411ad50ac fullУ наступному коридорі ситуація вже краща: стіни пофарбовані, але лавок для відвідувачів дійсно немає – близько 15 людей чекають своєї черги, спершись об стіну.  На питання: чи швидко приймають, – зітхаючи, хитають головами.  

0 02 05 cedd25b398445409f8e6676646304b6866860e75991dca14d551de84bf51c2c1 full

Знаходимо кабінет директора (табличок, які б вказували, де він знаходиться, також немає). Він здивований нашому візиту, але тримається і намагається відповідати на усі питання.

0 02 05 eadc7bc38d77cec3ed196042b16e76ce3f5727ac1375da5e4d179ba1448a8477 full

Тут же, у кутку на підлозі його кабінету помічаємо табличку із розпорядком роботи. Микола Варавський не заперечує, що зняв її напередодні. Каже, що час роботи, вказаний на ній, не відповідає теперішньому графіку, а люди вимагали працювати згідно нього. Тому, щоб уникнути сварок,  іншого виходу, як відірвати табличку, не знайшов. 

0 02 05 285a9d6d22fe7dcf039ed6c90c4944a82742711caa15c7069a803c1867892cdb full

Про відсутність лавок у коридорі знає, але пояснює це тим, що ЦОС щойно розпочав свою роботу (працюють з 25 січня) і ще не повністю доукомплектований. Проте найближчим часом пообіцяв вирішити питання комфорту абонентів і встановити у коридорах лавки.

До того ж, це не єдині незручності , які досі лишаються там. Виявляється, жоден із телефонів  Гадяцького ЦОС ще не підключений. Тому розібратись із своїми показниками у телефонному режимі, поки що, на жаль, неможливо.

Морока із договорами і квитанціями

Справа у тому, що через брак інформації люди не до кінця зрозуміли,  чи потрібно укладати договори із «новою» компанією, а також чому одним приносять «новий договір» прямо додому, а іншим ні?

Як виявилось, ніяких договорів укладати не потрібно, а контролери розносять не договори, а заяви-приєднання разом із новими квитанціями на оплату електроенергії. Можна підписати цю заяву і цим засвідчити процедуру приєднання. Але можна і не підписувати, варто лише продовжити користуватися послугами і сплатити за електроенергію, отриману в січні, на рахунок енергозбуту. Це автоматично приєднає споживача до послуг двох підприємств — електропостачальника та розподільчої компанії.

Окрім того, людей трохи налякали квитанції і «рекомендована ціна», яка не відповідає фактичній. М.Варавський заспокоює усіх і пояснює, що у квитанції, які розносять контролери, уже вказані реквізити ТОВ «Полтаваенергозбут», на які потрібно сплачувати за електроенергію. Також у квитанції вказана рекомендована сума сплати за електроенергію. «Рекомендована» – це середня оплата за послідуючий період. Її не обов’язково платити. Варто розраховувати оплату за тарифом, як і раніше.  Такі «рекомендовані» , але не завжди реальні розрахунки, будуть не довго.  Вже у лютому база даних ТОВ «Полтаваенергозбут» повинна «підтягти» реальні показники, а листоноші рознесуть правильні рахунки.  

На який рахунок платити?

За послугу, спожиту в січні і наступних місяцях, варто платити на рахунок ТОВ «Полтаваенергозбут». Провідні банки України автоматично змінили реквізити на рахунок нової постачальної компанії. Касири банків відправлять оплату за електроенергію на новий, правильний рахунок. Нові реквізити є і у відділеннях «Укрпошти». Також вони вказані на рахунку за електроенергію.

Що робити тим, у кого переплата чи борг?

Зі слів начальника ТОВ «Полтаваенергозбут», через це хвилюватись не потрібно, адже усе просто. У кого є борг за електроенергію, використану до 01.01.2019 року, той повинен розрахуватись із ТОВ «Полтаваобленерго». У кого ж переплата – пише заяву до  ТОВ «Полтаваобленерго», і ці кошти перенесуть на рахунок ТОВ «Полтаваенергозбут». Усе це можна буде зробити у приміщенні центру обслуговування споживачів на Драгоманова, 2А.

Усіх запевняють – кошти нікуди не дінуться. Але й перенести із одного рахунка на інший їх зможуть не скоро – технічна база ще не налаштована і не дозволяє це зробити відразу.

До речі, заяви на перенесення коштів почнуть приймати із середини лютого, не раніше.

Денний і нічний тариф – кому як рахувати?

Новими тарифами також заплутали споживачів електроенергії.  Але й тут усе виявилось набагато простіше, аніж здавалось.  Вести двотарифний розрахунок потрібно лише тим, у кого встановили новий цифровий лічильник, що запрограмований під два тарифи (Т1 – денний  і Т2 – нічний, який діє із 23:00 до 7:00).

Такі лічильники почали встановлювати в січні і лише у деяких 5-поверхівках міста. На сьогодні їх встановлено близько 1500 штук. Чи продовжуватимуть встановлення – поки не відомо. Але при встановленні споживачам пояснять, як ними користуватись, і нададуть необхідні розрахунки.

Усі інші, у кого й досі встановлений звичайний лічильник, продовжують рахувати, як і раніше, за діючим тарифом.

Чесно кажучи, інформацію подану вище, ми уже зустрічали неодноразово у мережі Інтернет. Проте це не значить, що про нововведення були повідомлені  усі споживачі електроенергії. І для нас було дуже дивним те, що ТОВ «Полтаваенергозбут» із такою байдужістю поставилось до своїх абонентів. «Усі вже й так повинні знати», – сказав під час розмови начальник Гадяцького центру обслуговування споживачів. Але, мусимо зауважити, що не всі мають доступ до Інтернету, а керівництво Гадяцького ЦОС не спромоглося навіть у ЗМІ повідомити про зміни. Пояснення з’явилося лише 30 січня і то на офіційному сайті ТОВ «Полтаваенергозбут». Це у той час, коли усі свідомі громадяни зазвичай уже встигають сплатити рахунки за комунальні платежі. Натомість керівництво Гадяцького ЦОСу дивується, чому усього за кілька днів роботи на них посипалось так багато скарг. 

Проте, як би там не було, тепер нічого не залишається, як просто перетерпіти перехідний період. У березні електронну базу ТОВ «Полтаваенергозбут» приведуть до ладу, і, сподіваємось, їхня робота буде більш налагодженою. 

«БМ»

Графік роботи Гадяцького центру обслуговування споживачів

ТОВ «Полтаваенергозбут», м. Гадяч. вул. Драгоманова, 2А

Пн-чт: 7.30 – 16.30

Пт:  7.30 – 15.15

Перерва: 12.00 – 12.45

LIVE OFFLINE
track image
Loading...