Рахунок 30:0, але не на нашу користь

0a9445f276a6
Поділитися новиною

0a9445f276a6Як завжди перед Новим роком «під ялинку», в сільському Будинку культури с. Книшівка був проведений звіт сільського голови про успіхи нашої громади за минулий рік. Були названі великі цифри по витратах бюджету, перераховувались досягнення, а також були виголошені плани на майбутнє. Але мене, а може й не тільки мене, вразило одне повідомлення: за рік померло 30 людей, а народилось 0. Приблизно така статистика повторюється майже всі останні роки. То напрошується питання: а заради кого і заради чого витрачаються великі кошти на ремонти садочка, школи, монтуються тренажерні майданчики, дитячі майданчики і т.д. Хто туди ходитиме вже через кілька років, якщо по приросту населення вже багато років виходить така арифметика?

І ще одне питання: чому так виходить? Усі ж ми розуміємо, що діти – це не курчата, якщо інкубатора в Гадячі немає, то привезуть з Лохвиці чи Миргорода. Хто не розуміє, що дітей лелека приносить молодим батькам, які тут проживають, забезпечені житлом і роботою, а значить і заробітком. Житла, до того ж благоустроєного, в нас вистачає, але роботи для молоді практично немає, і ніхто про це навіть не клопочеться. І розлітаються наші випускники шкіл по всьому світу. Надії, що вони колись сюди повернуться, дуже мало.

Коли я закінчив школу, нас, однокласників, у своєму селі залишилось жити і працювати восьмеро. Зараз таке не відбувається  навіть за вісім років, не те що за рік. Так що, і правда в нас роботи немає? Є! Але її виконують хто завгодно, тільки не книшівчани. Особисто я вже декілька років безробітній, неодноразово пробував створити робоче місце собі, а може й ще кому, але підтримки не отримав не те що на ділі, а й навіть на словах. Ну, я вже в передпенсійному віці, а молоді за що тут зачепитися? Звідси така статистика по приросту населення.

У сусідніх селах є практика, що запрошують і приїжджають родини з дітьми для постійного проживання. Так чи не направляти бюджетні кошти, хай і невеликі, а все ж на створення робочих місць і на боротьбу з безробіттям молоді на селі, щоб зупинити демографічну катастрофу.

В. Терещенко

LIVE OFFLINE
track image
Loading...