14 жовтня – День захисника України

30e7a520ed18665a61b17b7d634a73a5
Поділитися новиною

30e7a520ed18665a61b17b7d634a73a5Визначна дата, яка переповнює гордістю та хвилюванням серця мільйонів українців. Свято звитяги українського лицарства, а також день пам’яті та вшанування всіх, хто впродовж століть боровся за державний суверенітет України.

Свято Покрови Пресвятої Богородиці або Святої Покрови, для православних українців є одним із найбільших релігійних свят осені.  Воно нагадує кожному про молитовне заступництво Божої Матері за людський рід і є храмовим святом багатьох міст і сіл України.

покроваЦього року День захисника України відзначається втретє на свято Покрови, яке обрали не даремно. Саме у день православного свята українці вшановували та славили воїнів-захисників.

КОЗАКІ така традиція бере початок ще з часів Київської Русі. Для козаків Покрова була заступницею. Оберігає Пресвята Богородиця й нинішніх воїнів.

Як відомо, в українських традиціях Покрова тісно пов’язується із ідеями захисту від ворогів: згідно літописів князь Ярослав Мудрий віддав Київ і всю Русь під покров Божої Матері. Тому велика кількість православних церков, побудованих у княжі і козацькі часи, присвячувалися цьому святу. Церква Покрови Пресвятої Богородиці була головною на Запорізькій Січі, а 14 жовтня – одним із найважливіших днів для козаків. Тоді вони проводили свої ради, на яких вибирали нового гетьмана або кошового отамана і вирішували, як жити на наступний рік. Козаки вірили, що Богородиця захищає їх, дає свій покров у всіх битвах і починаннях. Існував навіть особливий стиль іконопису, який зображував козаків, над якими Пресвята Богородиця простягла свої покрови.

У ХХ столітті козацькі традиції унаслідували борці за незалежність України – Армія Української Народної Республіки та Українська повстанська армія. Саме тому днем офіційного створення УПА було обрано свято Покрови. УПА під керівництвом Організації українських націоналістів діяла партизанськими методами проти сил Вермахту і Червоної Армії. Метою повстанців було відновлення державності України.

воїн УПА

У 1944 році УПА контролювала більшу частину територій 9 областей сучасної України і частину території Польщі. Визнання на офіційному рівні ветерани ОУН-УПА отримали 14 жовтня 2006 року, коли президент видав указ про вивчення діяльності повстанської армії. Пізніше всім членам УПА надали статус борців за незалежність України.

День захисника України не буде звичайним «червоним» днем у календарі. Це одне з найбільших державних свят – Свято нескорених. Бо попри всі негаразди дух українського народу не вдається зламати жодному з ворогів.

kan 0484

Сьогоднішнє свято – це нагода пригадати, що таке військо і дати можливість військовим відчути свою важливість. Бо так і є насправді. Ще кілька років тому українське суспільство не знало, навіщо йому армія і що з нею робити. Військова професія сприймалася як така, що не має сенсу, а служба в армії – як марно витрачений час. Після російської агресії суспільство змінило свою думку, почало цінувати військових. Уся країна на собі відчула, що таке не мати армії, яка може захистити своїх громадян і територію.

Щоправда сьогодні, коли на сході нашої країни триває війна, святом, у звичному розумінні, цей день назвати складно. Скоріш це ще одна важлива дата, покликана нагадати українцям про тих співвітчизників, які щодня жертвують своїми життями і майбутнім заради миру і спокою в наших оселях.

Тому привітань цього дня достойні усі, в кому живе дух наших предків – справжніх патріотів і героїчних виборювачів незалежності нашої держави. Вітайте тих, хто визволяв  та обороняв рідну землю на всіх етапах її історії: ветеранів Другої світової війни, кадрових військовослужбовців, військових Збройних Сил України, добровольців АТО та ООС, контрактників, військових медиків, волонтерів, працівників Служби безпеки України та інших силових структур.

Низький уклін усім, хто захищав цілісність і суверенітет нашої держави. Велика вдячність і повага тим, хто стоїть тепер в ім’я миру  в Україні!

«Базар Медіа в Україні»

LIVE OFFLINE
track image
Loading...