Про розшук людей, смертельні ДТП і посадові злочини

Безымянный
Поділитися новиною

БезымянныйМинулої п’ятниці, 5 жовтня, відбулася прес-конференція у начальника Гадяцького ВП Сергія Джулая. У нас назбиралося чимало питань до правоохоронців, тому поспілкуватись було про що. А от чи були у начальника поліції відповіді на наші питання – читайте далі.

Зникнення М. Дзюби називають «очевидним убивством»

Традиційно, перед запитаннями від кореспондентів, Сергій Джулай хвалився результатами роботи відділу поліції за останні 9 місяців.

45% складає розкриття злочинів загальної кримінальної спрямованості, 44% – розкриття тяжких злочинів.  Із 2-х очевидних вбивств – 1 розкрите. Розкритий замах на вбивство, який стався влітку 2018 року, поблизу ЦРЛ (чоловік наніс «товаришу по чарці» ножове поранення). Другий випадок – безвісти зниклий М. Дзюба – досі не розкритий.  Цей злочин дійсно не залишив байдужим нікого. Нагадаємо, 23 січня М. Дзюба не повернувся з роботи додому. Востаннє був на зв’язку ввечері, свідки його бачили на зупинці навпроти магазину «Горизонт». Кажуть, що він сів у автомобіль «Субару» – і відтоді його ніхто не бачив ні живим, ні мертвим.

Скоро мине рік, як правоохоронці розповідають, що мають вірну версію розслідування злочину і от-от  слідство завершиться. Але на ділі нічого, окрім слів. Чоловік зник – і все. 

Укотре від начальника ВП ми почули: «Проводяться слідчо-розшукові оперативні заходи по встановленню всіх обставин убивства та притягнення винних до відповідальності. Наразі у нас є версія, по якій ми працюємо. Однак стоїть питання збору усіх доказів, які приведуть до невідворотності усіх винних осіб, які причетні до події і обставин злочину який вчинено відносно безвісти зниклого».

Вимагачі коштів

«Наразі в Єдиний реєстр досудових розслідувань внесено 3 вимагання, по 2-х з яких оголошено підозри, по 1 ще проводяться подальша робота», – відповів С.Джулай на наше питання про подальший хід справи із затриманням групи вимагачів у серпні.

Нагадаємо, карний розшук обласної поліції, спільно із співробітниками УСБУ, прокуратури та працівниками місцевого відділу поліції, із залученням спецпідрозділу «КОРД» затримали двох осіб, яких підозрювали у вимаганнях коштів у мешканців району. Особи затримані в порядку ст.208 КПК України. Їм інкримінують ч.2 ст.189 КК України «Вимагання», санкція якої передбачає покарання у вигляді позбавлення волі строком до 7 років.

Так от, робота по цій справі продовжується. Обом фігурантам справи обрано запобіжний захід – тримання під вартою. До речі, як стало відомо, один із затриманих оскаржував запобіжний захід через апеляційний суд. Однак останній задовольнив клопотання прокуратури та залишив незмінним той процесуальний захід – тримання під вартою, – який було обрано Гадяцьким судом. 

До речі, жителі району відгукнулись на заклик правоохоронців і почали повідомляти про вчинення дій цими особами щодо них. По 2-х фактах вимагання, про які повідомили вже після затримання, оголошені підозри. Також є ще й інші повідомлення, по яких поки що доводять провину.

На сьогодні затриманим уже пред’явлено підозри у вчиненні 5 епізодів злочинної діяльності: вимагання, незаконне заволодіння транспортним засобом, зберігання зброї, боєприпасів, тиск на свідків.

Посадовці також вчиняли злочини

Протягом 9 місяців звітного періоду оголошено і скеровано до суду 8 кримінальних проваджень відносно посадовців Гадяцького району за вчинення посадових злочинів. Злочини виявились нестрашними, та все ж. Мова йде про неподання декларацій про доходи та майновий стан. Як виявилося, усім правопорушниками вдалося уникнути відповідальності – санкція статті передбачає, що у разі усунення особою наслідків і самого правопорушення, вона звільняється від покарання. Тож на момент направлення кримінального провадження до суду усі особи заповнили декларації, тобто усунули наслідки. Відповідно, суд прийняв рішення звільнити від покарання. Їх навіть не оштрафували. Хоча варто було б, бо такі порушення  трапляються систематично.   

«Здійснював вплив на криміногенну обстановку»

У квітні в розважальних закладах с. Петрівка-Роменська відбулися масові бійки. Як виявилось, справу доведено до логічного закінчення. Доведено провину місцевого жителя, який намагався здійснювати вплив на криміногенну обстановку і певні криміногенні процеси в Гадяцькому районі. Йому оголошено підозру у трьох тяжких злочинах – ст.296 ч.4  КК України «Завдання тілесних ушкоджень із хуліганських мотивів, із застосуванням зброї чи предметів, пристосованих до нанесення тілесних ушкоджень». Оголошені підозри, справи скеровано до суду по трьох епізодах хуліганства.

Збив на смерть і втік

Таких ДТП на території району з початку року сталося дві. Перша відбулася 18 січня в Оснягах. Водій автомобіля з місця вчинення ДТП утік. Тоді ж правоохоронці розповідали, що автомобіль знайшли і навіть ідентифікували власника. Проте більше дій чи інформації по цій справі не було.

Ми поцікавились у начальника ВП про хід розслідування. Виявилось, транспортний засіб,  за участі якого було вчинено ДТП,  вилучено, на нього накладено арешт. Власника авто дійсно встановлено, також встановлено водія, який керував авто під час ДТП. Наразі провадження знаходиться у слідчому управлінні, проводяться слідчі дії, призначені відповідні експертизи. Винна сторона намагається довести невинуватість, надає контраргументи. Правоохоронці ж доводять обставини вчинення цього ДТП і вину водія.  

Друга ДТП, постраждалий внаслідок якої помер, сталася 16 вересня у Лютеньці. Нагадаємо, тіло громадянина, 1988 року народження, знайшли на веранді житлового будинку.  Спеціалісти при виїзді на місце події та огляді тіла померлого виявили тілесні ушкодження, характерні для ДТП.

Сергій Джулай розповів, що ДТП було вчинене в умовах неочевидності, а водій, причетний до цього злочину, намагався уникнути відповідальності і наслідків. Однак особу, яка скоїла ДТП, установлено,  ТЗ вилучено. Призначено ряд експертиз..

Гральний бізнес процвітає

Днями в Гадячі знову відкрили два нові заклади, де грають у «лотерею». У той же час кілька перестали працювати. Якихось дій із боку правоохоронців не помітно. Тому ми запитали начальника ВП, яким чином працюють подібні заклади, легально чи все ж ні? 

Відповідь була очікуваною. С.Джулай подякував за питання і сказав, що цю проблему потрібно вирішувати на законодавчому рівні. Частина гральних закладів зареєстровані на сайті УНЛ (Українська національна лотерея), тому, мають певні юридичні підстави здійснювати свою діяльність. А ще, виявляється, Гадяцький ВП постійно проводить роботу по документуванню гральних закладів, які працюють без юридичних підстав! Працюють, але напевно дуже-дуже потаємно і обережно.  

Автомобілі продовжують підпалювати

Протягом кількох років у Гадячі систематично відбуваються підпали автомобілів. Давайте порахуємо, що горіло: мікроавтобус підприємця-перевізника, вантажний мікроавтобус «Форд» на Швидкого, «ISUZU Prooper» на Чапаєва, автомобіль «Volkswagen Touareg». Навіть нещодавно на Гагаріна горіло легкове авто, і, кажуть, це також був підпал. Чи не занадто однакових випадків – ми запитали у С.Джулая.

Він також перерахував підпали: протягом 2018 року, з його слів, було два підпали, а протягом минулого –  4 (мікроавтобус, автомобіль, кіоск, магазин).  Усі ці справи досі розслідуються. Про явний підпал мікроавтобуса місцевого перевізника (на відео було видно двох осіб, які кинули підпалену пляшку в мікроавтобус)  уже навіть не згадують. Це ж було давно…

А от чутки про підпал авто «Volkswagen Touareg», який горів у серпні 2018 року,  виявились чутками: за висновком пожежно-технічної експертизи, причина самозапалення – коротке замикання електромережі.

Розкрадання піску

Це питання не втрачає актуальності. До речі, нам стало відомо, що кілька місяців тому правоохоронці знову затримали особу, яка набирала пісок на несанкціонованому кар’єрі поблизу Підварку. 

Із слів начальника ВП, такий випадок дійсно був. Техніка вилучена, на неї накладено арешт, порушено кримінальне провадження, призначені відповідні експертизи, у тому числі по доведенню вчинення злочину. До того ж, поліцейські більш ніж упевнені, що  провадження буде скероване до суду.

Та не варто поспішали так стверджувати. Адже розкрадачів піску вже неодноразово затримували прямо на несанкціонованому кар’єрі. І далі справа не йшла. Є відкрите кримінальне провадження по незаконному видобутку піску, по ньому проводяться слідчі дії і досі доводиться причетність, у тому числі посадових осіб, до вчинення даного правопорушення. Але ми ж розуміємо, що справа може тягнутись дуже довго.  

Профілактика розпивання алкоголю неповнолітніми

Закінчився сезон роботи одного із найпопулярніших розважальних закладів Гадяча, який знаходиться на березі річки Псьол. Так от, коли потрібно було створити вигляд бурхливої  діяльності, правоохоронці їздили по селах і штрафували випадкових неповнолітніх із пляшкою пива у руках. А от у заклад, частині відвідувачів якого рости й рости до повноліття і спиртне продають без питань, поліцейські чомусь заглядати не наважувались. Жодного профілактичного рейду протягом літнього періоду не було проведено. Чому? – ми запитали у начальника поліції.  Він відповів, що хвалитись тут йому нічим, і знову подякував, але цього разу за критику.  Пообіцяв, що обов’язково повернеться до цього  питання і в наступному сезоні направлятиме профілактичні рейди, до участі в яких залучатиме представників освіти, соціальних  працівників і ЗМІ. Що ж, ловимо на слові.

Паркуватись на Кругу не можна! Чи можна?

Із 27 вересня в Україні набув чинності новий закон, який стосується посилення покарань за порушення правил дорожнього руху. Штрафувати за неправильну паркову тепер можна заочно, без наявності водія: причепив попередження про штраф на лобове скло – і все. Та чомусь змін на найпроблемнішому місці у Гадячі – Великому Крузі – ми не помітили. Автомобілісти залишають свій транспорт на проїжджій частині, а правоохоронці не поспішають їх штрафувати. Чи збираються вони братись за виконання обов’язків?

Зі слів С.Джулая, поки що вони не штрафують водіїв, а всього лише проводять профілактичні рейди. Правоохоронці просто побоюються викликати негативний суспільний резонанс! Диво-дивне виходить. Так само можна водія у стані алкогольного сп’яніння не штрафувати, а просто пожурити на перший раз. Хотілося б не профілактики, а дотримання законодавства. Заборонено паркування -, значить накладайте штраф.  

Середняківський хакер

Кілька тижнів тому кіберполіція викрила у Середняках хакера, який написав вірус, що викрадав персональні дані власників уражених комп’ютерів, а також використовувався для прихованого майнінгу. Відомо про 2500 комп’ютерів, які піддалися вірусній атаці. Отримавши доступ до ураженого комп’ютера, чоловік отримував усі відомості про збережені у браузері логіни, паролі, дані банківських карт, дані про гаманці криптовалют та файли з робочих столів.

Нині йому оголошено підозру і обрано запобіжний захід у вигляді домашнього арешту. Проводиться досудове розслідування.  

Квартирний злодій

Справу «гастролера», який орендував квартири в різних містах країни, у тому числі і в Гадячі, а потім обкрадав  (про це ми розповідали на сторінках тижневика) скеровано до прокуратури на узгодження підозри. Вже проведені всі слідчі дії, доказів для оголошення підозри достатньо. Тепер справу повинен узгодити процесуальний прокурор. І лише після цього підозрюваному протягом доби повинні оголосити про підозру. А якщо його  не знайдуть, значить підозра буде оголошена заочно, і його оголосять у розшук.

Дивно, правда ж? Злодія самостійно упіймали постраждалі, привезли і передали правоохоронцям, а ті його відпустили. А тепер його оголосять у розшук… 

«Базар Медіа в Україні»

LIVE OFFLINE
track image
Loading...