Над Гадяцьким районом із літаків розкидатимуть вакцину

розкидачки сказ
Поділитися новиною

розкидачки сказНа території Полтавської області з жовтня розпочнеться кампанія з пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин. Як це буде – читайте далі. 

За останні 5 років в Україні значно ускладнилась епізоотична ситуація зі сказу серед тварин. Із початку 2018-го на Полтавщині зареєстрували 21 випадок, найбільший переносник цього захворювання  – червона лисиця.

Одним із радикальних способів боротьби із поширенням захворювання є пероральна імунізація тварин. Її ефективність доведена світовим досвідом в експериментальних та польових умовах. Тому по всіх областях України розпочнуть пероральну імунізацію диких м’ясоїдних тварин (лисиця червона, єнотовидний собака, борсук, вовк та інші).

Передбачено, що приманку з вакциною розкидатимуть з літаків. Усього на території України планується розповсюдити понад 6 млн антирабічних приманок (брикетів). Із них 417 тисяч 600 штук розкидають у жовтні на території Полтавської області.

Приманка виглядатиме так: квадратний брикет пресованого фаршу, у середині якого запаяна капсула. Ці брикети безпечні. Збудник сказу у вакцині є, але він активований, тобто захворіти на сказ від вакцини неможливо. Проте людині брати її в руки не варто.  У разі якщо приманка таки потрапила вам до рук, обов’язково потрібно вимити руки, щоб не заразитись кишковими інфекціями. Якщо ж приманку з’їсть домашня тварина, шкоди їй це не завдасть.

Як розповів нам у телефонній  розмові Андрій Жученко (начальник Гадяцького районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області) щорічну імунізацію диких м’ясоїдних тварин проводитимуть і на території Гадяцького району, про початок якої жителів повідомлять заздалегідь.

Оксана Кириченко

LIVE OFFLINE
track image
Loading...