Чи закінчилась «битва за врожай» і яким має бути п’ятничний настрій.

foxes 71
Поділитися новиною
foxes 7128 вересня – рудого Микити; чи закінчилась «битва за врожай» і яким має бути п’ятничний настрій.

«Дихає осінь димом і грипом, / джазовим хрипом ефірів ранкових. / Ловиш на хвилі звивну, як рибу, / жінку із голосом чорних шовковиць…» У Мар’яни Савки є чимало гарних віршів, у які вплетено «осінні» настрої – тонкі, несподівані, зворушливі, часом іронічні. Яку саме співачку вона мала тут на увазі – Еллу Фіцджеральд, Біллі Голідей, Ніну Сімон?

Церква згадує сьогодні великомученика Микиту, який жив у ІV столітті на берегах Дунаю. Його стратили через те, що навернув чимало язичників до християнства.

Після Здвиження природа по-справжньому готувалася до зимової сплячки. Колись у давнину о цій порі майже все з полів і городів українців було прибране. Хіба що пізні зимові сорти яблук подекуди меланхолійно погойдувалися на гіллі у садках, та якщо осінь була теплою, морква і буряки «сиділи» в землі. До речі, відомі ще з часів брежнєвського застою вирази-штампи типу «битва за врожай», що прикрашали передовиці газетних шпальт, починаючи з будь-якої районки, закінчуючи «Правдой», вперше з’явилися в фашистській Італії за часів Муссоліні. Потім їх миттєво взяла на «озброєння» нацистська преса, а невдовзі подібна мілітаристська лексика стосовно сільського господарства на довгі роки заполонила і ЗМІ СРСР. Висновки робіть самі.

Іменинники нині Микита, Максим, Андрій, Григорій, Іван, Гнат, Дмитро, а також Марія та Людмила.

19-ий місячний день. Сьогодні в нас має бути пречудовий настрій: по-перше, інакше й бути не може, по-друге – тому що п’ятниця, по-третє – це остання вереснева п’ятниця, наступна буде вже в жовтні, а по-четверте… тут причини вже індивідуальні. Пристрасті, стреси попередніх днів утихомирилися, вляглися, але певна душевна розгойданість, хвилювання ще трішечки залишилось, тому ми намагатимемось компенсувати це підвищеним інтересом до матеріального – нас майже нездоланно тягтиме витратитись на всілякі непотрібні дрібнички. Певне напруження можливе в сімейних стосунках. Негайно вживайте заходів!

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1906 – -1,2, а найтеплішим у 1924 – +29,3.

Астровісник

LIVE OFFLINE
track image
Loading...