У Середняках затримали хакера

хакер ФОТО ВЕЛИКЕ
Поділитися новиною

хакер ФОТО ВЕЛИКЕЦя новина миттю розлетілася селом. Ще б, адже ніхто із односельців ніколи навіть і подумати не міг, що простий сільських хлопець, назвемо його Романом (справжнє ім’я розголошувати не можна, поки йде слідство), може займатися подібними справами.

Той, кого поліція підозрює у вчинені злочинів,  був середньостатистичним мешканцем району. Жив разом із батьками, ніде не працював. Батьки також захмарних статків не мали, хоч і тримали невеличкий домашній магазин. Та у селі знали, що родина ніколи у надмірному багатстві не жила.    

Ходили чутки, що Ромка програмує, а створені програми продає. У той же час ніхто із односельців про такі здібності і таланти хлопця не чув.

Із місяць тому селяни помітили явні зміни у фінансових статках родини – придбали «Жигулі», а згодом ще й мікроавтобус. Потім у селі бачили, як сімейство несло додому «плазму». До того ж, казали, що Роман став часто дарувати своїй співмешканці ювелірні прикраси.  А одного дня зустріли їх у магазині електроніки за купівлею дороговартісного кухонного комбайна. Загалом, було помітно, що Романова родина стала шикувати!

А минулого четверга, 20 вересня, по Середняках рознеслася звістка: Ромку затримали правоохоронці за… хакерство. Цією новиною селяни були, м’яко кажучи, шоковані.

Невдовзі в мережі з’явилася офіційна інформація: на Полтавщині кіберполіція викрила хакера, який написав вірус, що викрадав персональні дані власників уражених комп’ютерів, а також використовувався для прихованого майнінгу. На даний час органу досудового розслідування відомо про 2500 комп’ютерів, які піддалися потужній вірусній атаці. Зокрема, отримавши доступ до враженого комп’ютера, чоловік отримував усі відомості про збережені у браузері логіни, паролі, дані банківських карт, дані про гаманці криптовалют та файли з робочих столів.

1537514268 haker poltavschina 1

У рамках розслідування кримінального провадження прокуратура Полтавської області спільно зі співробітниками слідчого управління ГУНП в області та Департаменту кіберполіції НПУ здійснила обшук у помешканні 32-річного мешканця Гадяцького району та задокументувала факт розповсюдження ним шкідливих програм через всесвітню мережу Інтернет для несанкціонованого втручання в роботу комп’ютерів інших користувачів. З місця обшуку вилучили мобільний телефон та комп’ютерну техніку. Під час попереднього огляду спеціалісти з кіберполіції виявили на комп’ютері розроблене шкідливе програмне забезпечення.

За даним фактом розпочато кримінальне провадження за ст.361-1 (створення з метою використання, розповсюдження або збуту шкідливих програмних чи технічних засобів, а також їх розповсюдження або збут) КК України та ч.2 ст.361 (незаконне втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп’ютерів), систем та комп’ютерних мереж). Чоловіка затримано в порядку статті 208 КПК України. Вирішується питання щодо оголошення йому про підозру та обрання запобіжного заходу.

Наразі правоохоронці проводять слідчі дії. А от жителі Середняків кажуть, що вже бачили Ромку вдома, і у той же час не перестають обговорювати те, що сталося. Чомусь усі впевнені у тому, що він сам не міг до такого додуматись. Уже навіть існує версія, що його  напоумив односелець – усі стрілки вказують на жителя Середняків, із яким Ромка став тісно дружити останнім часом…  

«БМ»

Прокуратура Полтавської області закликає громадян, які постраждали від хакерської атаки, звертатися до органів прокуратури за номером (0532) 60-81-32.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...