Показники води в річках – у нормі

річка
Поділитися новиною

річка«У сусідніх районах у річках купатися забороняють. Он скільки повідомлень у мережі, і скрізь вода не відповідає нормам. Кажуть, що у воді кишкова паличка. А у Гадячі все добре… Щороку повідомляють, що вода забруднена, а цього року якось усе дуже ідеально. Поясніть, як таке може бути?» такі звернення до редакції надходять щоразу, як ми публікуємо результати лабораторних досліджень води у річці.    

Гадяцький МВПЛД  ДУ «Полтавський ОЛЦ МОЗ України» щотижнево інформує про проведення соціально-гігієнічного моніторингу за станом та безпекою води відкритих водойм у Гадячі. Востаннє дослідження води у Пслі та Груні були проведені 26 липня. По санітарно-хімічних, токсикологічних та мікробіологічних показниках відхилень від санітарних норм не виявлено (норма індексу ЛКП – 5000).  Згідно гігієнічного нормативу індекс ЛКП до 5000 (п’ять тисяч):

– індекс ЛКП (р. Псьол) пляж м. Гадяч – 2900, без перевищення гігієнічного нормативу;

– індекс ЛКП (р. Грунь) м. Гадяч (біля мосту) – 5000, без перевищення гігієнічного нормативу.

                                                                

Чи можливо, що в інших районах Полтавської області показники води у Пслі або річках, які у нього впадають, перевищують норму, а у Гадячі усе нормально, ми запитували у Сергія Бабака,  завідувача Гадяцького міжрайонного відокремленого підрозділу лабораторних досліджень ДУ «Полтавський ОЛЦ МОЗ України».

Спеціаліст каже, що тісно спілкується з колегами із Лебединського району, який знаходиться вище по течії від Гадяцького району, то мікробіологічні показники води у Пслі там також у нормі. А от у сусідній Лохвиці, на жаль, вода у річці Лохвиця не відповідає нормам, і через це показники у гадяцькому Пслі можуть погіршитись:

«Надійшла скарга: депутат скаржиться на рівні області, бо у Лохвиці не вірять нашим дослідженням. Лохвичани навіть зібрали проби води, відправили у незалежну лабораторію. Наші висновки  підтвердились – показники індексу ЛКП у воді від 15 до 25 тисяч. Показник перевищено у 3-6 разів. Купатися не можна. І таку ситуацію прогнозують до кінця літа. У висновку пишуть, що причина у весняних підтопленнях: гнійні купи, звалища ТПВ, вигрібні ями, загалом усі нечистоти змило у річки.   

У Гадяцькому районі також цього року були розливи, але подібних підтоплень, на щастя, не було. У понеділок, 30 липня, знову відібрали воду у Пслі і Груні – патогенних мікробів, що можуть викликати захворювання на туберкульоз, лептоспіроз, холеру та ін., не було.  А от ЛКП (лактозо-позитивна паличка) може з’явитись, так як у Лохвиці зараз ЛКП до 30 тис. Не виключено, що стан погіршиться й у нас.

Ми зацікавлені  у тому, щоб вести роз’яснювальну роботу. Заборонити купатися ми не можемо. Тому якими б не були показники роди у річках, у будь-якому випадку ми будемо інформувати про це населення. Відповідальність покладається на кожну людину».

Оксана Кириченко

LIVE OFFLINE
track image
Loading...