МОЗ запустить на Полтавщині пілотний проект з реформування госпіталів

22 5356528d41f25.Iznanka medreform ffekt sliyaniya
Поділитися новиною

22 5356528d41f25.Iznanka medreform ffekt sliyaniyaМіністерство охорони здоров’я запустить у Полтавській області пілотний проект з реформування госпіталів, а в 2020 році планує впроваджувати реформу по всій Україні.

Про це в ефірі програми «Громадське.Реформа» hromadske.uaповідомив заступник міністра охорони здоров’я Павло Ковтонюк.

«Що стосується госпіталів, тобто лікарень стаціонарних, ми проведемо пілотний проект. Це буде одна область, ми плануємо поки що Полтавську область і ми подивимося як це там працює. З лікарнями набагато складніше, в рази. Там і ситуація складніша в плані управління, і фінансові потоки складніші, і з кадрами там інакше. І взагалі це більш чутлива історія, бо деякі лікарні можуть отримати інші фінансові результати, ніж досі. Тому ми зробимо пілотний проект, а з 2020 року заплануємо широкомасштабне впровадження», — сказав він.

Також заступник міністра розповів, що у 2019 році МОЗ планує реалізувати реформу вторинної медичної допомоги.

«В 2019 році ми би хотіли, щоб вторинка в частині амбулаторних послуг, тобто консультації спеціалістів: неврологів, кардіологів і всіх ологів, аналізи і інструментальні дослідження як то комп’ютерна томографія, рентгени і це все уже теж було в реформі. Щоб Національна служба здоров’я їх оплачувала в державних і приватних закладах так само як з первинною допомогою», — зазначив Ковтонюк.

Крім того, МОЗ розраховує, що в 2019 році первинна допомога — консультація сімейного лікаря, направлення на аналізи, консультація або обстеження — відбувалися вже за правилами реформи.

«Тобто є чіткий перелік консультацій, аналізів, обстежень, які покриваються Національною службою здоров’я і їх можна безоплатно отримати в державному або приватному закладі за вибором людини», — пояснив заступник міністра.

Він додав, що МОЗ ще не обговорювало з Міністерством фінансів ці питання, але буде «відстоювати» їх.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...