«Злісний» карантинний бур’ян

амброзія
Поділитися новиною

амброзіяДруга половина літа – пора цвітіння амброзії полинолистої, пилок якої найсильніший алерген для людей різного віку, через що її по праву називають екологічно небезпечним бур’яном. У період цвітіння серед населення часто спостерігається алергічне захворювання – амброзійний поліноз (сінна лихоманка). Кожна рослина виділяє мільярди пилкових насінин, котрі, підіймаючись із повітрям, переносяться вітром на велику відстань (майже на 5 км) і, потрапивши в органи дихання людини ( очі, ніс, бронхи), викликає слизотечу, погіршення зору, підвищення температура тіла, кашель, головні болі, а у найбільш чутливих – приступи астми.

Із метою недопущення розмноження карантинних рослин у районі оголосили боротьбу з цим бур᾿яном-алергеном. Так, працівники КП «Сервіс» уже почали проводити обробку територій препаратом «Стоп Амброзія». Планується обробити узбіччя тротуарів, дитячі та спортивні майданчики, зупинки громадського транспорту, території біля лікувальних та інших установ, паркові зони. Даний препарат є екологічним засобом для боротьби з амброзією та іншими шкідливими рослинами, виготовлений на основі природного мінералу «Бішофіт». При обробці амброзії на початку цвітіння рослина стає не алергенною і не плодючою, тобто її насіння вже не здатне до розмноження. А ще у боротьбі з амброзією допомагає просте викошування узбіч доріг.

Обробляти амброзію даним препаратом уже почали у Петрівці-Роменській (про це на одній із апаратних нарад розповідала голова ОТГ). Проте для того, щоб досягти результату, потрібно обприскувати кілька разів.

Кущів амброзії чимало і на вулицях Гадяча – на узбіччях доріг, дитячих та спортивних майданчиках, а також у інших місцях, де перебувають як діти, так і дорослі. Багато хто проходить повз, навіть не знаючи, наскільки ця рослина шкідлива.

Днями до редакції звернулися жителі району Черемушки і запевнили, що їхній мікрорайон – найбільший осередок амброзії у місті. Їх дивує те, що з кожним роком амброзії стає все більше, а реакції на це немає. Біля садочка, уздовж тротуарів та доріг та навіть на шкільному стадіоні, де кожного вечора бавиться дітвора, а також займаються спортом  – скрізь устелено амброзією, яка, до речі, вже починає цвісти.

Які ж заходи по боротьбі з цією шкідливою для здоров’я людей рослиною розпочали чи тільки будуть проводитися у Гадячі, ми хотіли дізнатися у відповідального державного інспектора з карантину рослин Г. Красюка. Та, на жаль, ні робочий, ні мобільний телефони його не відповіли. Сподіваємось, найближчим часом ми таки дізнаємось цю інформацію.

До речі, боротьба з бур’янами, у тому числі амброзією, – це обов’язок кожного. Не можна стояти осторонь цієї проблеми. Треба гуртуватися і починати боротьбу з алергеном.

Любов Шкрьоба

Фото використане як ілюстрація.

Відповідно до Закону України «Про благоустрій населених пунктів», Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» громадяни, підприємства, установи та організації у сфері благоустрою населених пунктів зобов’язані утримувати в належному стані об’єкти благоустрою, що перебувають у їх власності або користуванні, а також визначену правилами благоустрою територію населеного пункту, прилеглу до цих об’єктів. Тобто боротьба із амброзією – обов’язок кожного громадянина.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...