Піввіку електроенергетиці Гадяччини

img586
Поділитися новиною

img586У 1968 році державою продовжувалася масова електрифікація Гадяцького району і переведення живлення споживачів із місцевих дизельних електростанцій до загальнодержавних електромереж.

Будувались електростанції 0,4 та 10 кіловольт та підстанції 10/0,4 кіловольт, для обслуговування яких був потрібен персонал. У селах будівництво велось за рахунок місцевих колгоспів. Потім електролінії та підстанції колгоспи безкоштовно передавали в райони електромереж. Спочатку на базі міської електростанції створили дільницю по експлуатації електроліній і підстанцій, яку очолювали майстри Олександр Васильович Дорошенко і Віктор Михайлович Білостоцький. У Петрівці-Роменській і Лютеньці на базі електропідстанцій 110/10 кіловольт були створені дільниці, де майстрами стали Іван Іванович Гринь і Володимир Федорович Нестеренко. Дільниці Гадяцького району були підпорядковані Лохвицькому  району електромереж до 1972 року. Цього року на території Гадяцького району був створений Гадяцький район електромереж (РЕМ), а першим його начальником був Олексій Павлович Черняк. Згодом РЕМ очолювали М.М. Поливаний і Ю.С. Тарахкало. На даний час це  Гадяцька філія ПАТ «Полтаваобленерго» і очолює її Олександр Михайлович Богатий.

За 50 років змінювалася назва організації та її підпорядкування, але незмінним було завдання – забезпечення електроенергією споживачів. Незважаючи на слабке матеріально-технічне забезпечення, персонал організації успішно справлявся із завданнями. Вагомий внесок у діяльність організації зробили: В.І. Пішняк, Н.М. Легка, П.І. Міщенко, О.Д. Сало, М.І. Біжко, В.І. Лисак, В.В. Рибалко – їх уже немає серед нас. А також теперішні пенсіонери: В.В. Вакуленко, Г.О. Филь, М.І. Филь, В.О. Аксютенко, В.П. Величко, Г.І. Терещенко, Н.І. Варавська, А.І. Білич, О.П. Борисенко, А.А. Шеспотал, І.С. Панасенко та багато інших, які працювали в організації тривалий час. Зараз їх роботу продовжують спеціалісти молодшого покоління енергетиків.

Вітаю усіх, хто працює зараз, і тих, хто вже на заслуженому відпочинку, з 50-річчям створення дільниць експлуатації розподільчих електромереж у Гадяцькому районі, бажаю щастя.

Іван Гринь, село Петрівка-Роменська

Фото із власного архіву автора.

Підпис: Електропідстанція 110/10 кіловольт у селі П.-Роменська, збудована у 1968 році

LIVE OFFLINE
track image
Loading...