Поради батькам майбутніх першокласників

25279290
Поділитися новиною

25279290Швидко минув ще один навчальний рік, і нові випускники дитячих садочків готуються стати школярами. Багато питань постає перед батьками в цей період. Адже всі вони щиро хвилюються за подальше життя майбутнього першокласника

Чи готова дитина до школи? Чи потрібно їй уміти читати та писати? Ці та інші питання коментує практичний психолог.

Визначальним чинником готовності дитини до школи є не знання нею усієї абетки чи вміння добре рахувати, як традиційно вважає більшість батьків. Крім інтелектуальної готовності, готовність до школи включає інші, дуже важливі характеристики, відсутність яких може ускладнити життя дитини в школі. Самостійність, адекватна самооцінка, уміння контролювати свою діяльність, міцне фізичне здоров’я, уміння спілкуватися з дітьми і дорослими, допитливість і цікавість до всього нового – ось перелік найважливіших характеристик, від яких залежить, буде дитина успішною в школі чи ні. А отже, батьки мають дитині у цьому всіляко сприяти й заохочувати її.

Тож якщо дитина має певні проблеми у розвитку або поведінці, які потенційно перешкоджають успішному старту майбутнього першокласника, фахівцям дитячого садка і батькам дитини слід працювати в тісному взаємозв’язку. Разом їм буде легше визначити основну причину труднощів, усунути їх наслідки та запобігти проявам проблем в майбутньому.

На початку року ми виявили деякі проблеми у мовленнєвому розвитку дітей, розвитку пізнавальних процесів та поведінці. Над цими проблемами і працювали на протязі року. Спільно з вихователями проводили заняття, які сприяли розвитку пам’яті, уваги, мовлення, мислення, довільності поведінки. Я намагалася приділити увагу кожній дитині. Була проведена комплексна діагностика готовності дитини до школи за спеціальною програмою. За результатами цієї діагностики я проводила корекційно-розвиваючу роботу як індивідуально с кожною дитиною, так і групову. Також багато батьків приймали активну участь у підготовці дітей. І на кінець року ми отримали доволі непогані результати.

Ще одна проблема, яка викликає занепокоєння у батьків – це вступна співбесіда з психологом у школі. Тож надаємо рекомендації, які допоможуть батькам підготувати дитину до співбесіди.

Основні запитання, які допоможуть батькам якнайліпше підготувати дитину до співбесіди

Батькам треба впевнитися, що дитина знає:

– своє повне ім’я та дату народження;

– домашню адресу.

Майбутній першокласник має вміти зрозуміло розповісти про:
– свої захоплення й улюблені заняття;
– симпатії та антипатії;
– друзів із дитячого садка та подвір’я.

У дитини до шести років має бути чітко сформоване уявлення про своє тіло:
– назви частин тіла;
– їхні функції (хоча б у загальних рисах).

Звичайно, в цьому віці дитина вже знає, хто входить до складу її сім’ї. Проте її можуть розпитувати про вік та професію її родичів. При цьому в дошкільника виникають найбільші труднощі. Діти часто насилу уявляють собі, де працюють їхні батьки і чим вони займаються. Тому батькам слід детально розповісти про свою роботу:
– як правильно називається професія мами/тата;
– як називається місце роботи, де вони працюють;
– у чому полягають їх службові обов’язки.

Іноді запитання можуть бути пов’язані з родинними зв’язками:
– ким ти доводишся бабусі?
– а тато мамі?
– а тато дідусеві? І тому подібне.

Щоб розібратися в хитросплетіннях сімейних стосунків, можна намалювати маленьке родинне дерево, наклеїти на нього фотографії родичів і розповісти про них дитині.

Ерудиція сучасних дошкільників значно відрізняється від світогляду їхніх однолітків 20-30 років тому. Цьому, в основному, сприяють розвивальні телепрограми та інтернет. Але нерідко шестирічну дитину, яка впевнено розмірковує про різновиди доісторичної фауни та чорні дири, може загнати у глухий кут найпростіше запитання про назву тварин і птахів, які мешкають у нашій місцевості або про назву річки в рідному місті. Однак саме базові уявлення про світ, розуміння причино-наслідкових зв’язків між найпростішими природними явищами становить той базис знань, на які опирається вчитель, коли планує навчальний процес у першому класі.

Тож майбутній школяр має знати:
– як називається місто (село) і країна, де він проживає;
– які природні об’єкти розміщені поруч(ліс, парк, водойми тощо) і як вони називаються;
-які тварини та птахи мешкають у цій природній зоні;
-що таке годинник та як їм користуватися;
-скільки годин у добі;
-як називаються пори року і місяці, який місяць до якої пори року належить.

На останок, шановні батьки майбутніх першокласників, хочу порадити Вам, щоб перший шкільний рік не був таким складним, намагайтеся присвятити себе в цей період своїй дитині, приділяйте їй якомога більше уваги, у всьому допомагайте їй.

Вдалого вам старту!

rayonka.com

LIVE OFFLINE
track image
Loading...