Скандал у школі: комісія виявила порушення

DSC 0833
Поділитися новиною

DSC 0833Тема шкільного харчування завжди актуальна і чутлива, адже стосується здоров’я дітей. То й не дивно, що батьки часто прискіпливо ставляться до шкільного меню і намагаються щоденно слідкувати за раціоном своєї дитини. Звісно, більшість мам чи тат обмежуються простим запитанням: «Що смачного давали їсти школі?» Але знаходяться й такі, хто бере шкільне харчування під свій пильний контроль.

Днями до редакції прийшла Ольга Нестеренко, жителька Сергіївки. Вона член комісії по харчуванню Сергіївської ЗОШ. І, з її слів, під час однієї з перевірок у їдальні знайшли невідповідності нормам, а одного разу  взагалі розгорівся скандал – її та членів комісії працівники їдальні не допустили до перевірки і нібито вигнали з їдальні.

Ольга Нестеренко обурена цією ситуацією. Тому написала заяву-звернення до голови РДА, голови Сергіївської ОТГ та відділу освіти, а також попросила опублікувати його на сторінках тижневика:

«Прошу Вас прийняти  до розгляду мою заяву-звернення та батьків, які були вибрані в комісію по харчуванню в Сергіївській ЗОШ на зборах голів батьківських комітетів, в присутності завідуючої господарством Разнової Ю.Г., заступника директора по виховній роботі Ілляшенко А.Г., директора Горб В.І. у вересні 2016 року.

Відтоді ми періодично відвідуємо шкільну їдальню, щоб перевірити якість та вихід відпущених учням страв. Кожного разу спостерігаємо велику кількість залишків їжі на тарілках, що свідчить про низьку смакову якість страви. Готова страва не завжди відповідає тій вазі, яка зазначена у меню-розкладці (з цього приводу нами був складений акт невідповідності у грудні 2017 року).

Нам завжди були не раді і чинили супротив, але під час перевірки 31.01.2018 р. поведінка педагогічних працівників та працівників харчоблоку школи вийшли за всі рамки допустимого. Директор Горб В.І., побачивши нас у стінах закладу, забув усі культурні манери, притаманні керівнику та педагогу, почав образливо, в грубій формі висловлюватися до членів комісії і всіляко перешкоджав нам провести перевірку шкільного обіду, а саме: зважування порцій страв, виданих учням для встановлення відповідності (не відповідності) ваги виходу готової страви.

Медична сестра Івко А.С. також повелась некоректно по відношенню до членів комісії і перешкоджала проведенню перевірки, а саме: не допустила до контрольних вагів. Таким чином ми не змогли зафіксувати актом явну невідповідність норми виходу готової продукції, зазначену у меню на одного учня.

Просимо вас допомогти знайти рішення виходу із ситуації, яка склалася».

Ми спробували розібратись у цій ситуації.  Спершу зателефонували до відділу освіти Сергіївської ОТГ. Начальник відділу підтвердила, що також отримала звернення, але водночас сказала, що коментувати його не може, бо, коли стався інцидент, вона була на лікарняному. Проте зауважила, що зверталася до директора школи і чекає його пояснень.

DSC 0801До директора Сергіївської ЗОШ  Віктора Горба ми вирішили не телефонувати, а завітати без попереджень. У школу ми приїхали у п’ятницю, 9 лютого, близько 11-ї години – саме у цей час школярі повинні обідати (що скоро обід, було відчутно по запаху смаженої рибки). Директора шукати не довелося – він якраз вийшов нам назустріч. Пояснивши, хто ми і чому приїхали, ми попросили провести нас у їдальню і показати усе. Він не відмовився, дорогою  почав розповідати, що напередодні у школі відбулося засідання батьківського комітету і ради школи, де обговорювали питання  харчування, і нібито непорозуміння вирішене.

Отже, як відбувається харчування у Сергіївській школі. Зі слів директора, із 1 січня 2018 р. сільрада вирішила зробити харчування платним – 50% вартості сплачують батьки, 50% – сільрада. Безкоштовно харчуються лише пільгові категорії.  Окрім цього, діє програма «Молоко» – діти 1-4 класів щодня, окрім п’ятниці, отримують 200 г молока + булочку. Договір на постачання молока уклали із СВК «Токарі». Продукти замовляють у ФОП Ситнік.

Далі йдемо у їдальню. Там нас спершу зустріли не надто привітно – було помітно, що працівники не надто раді таким гостям. Чому виник конфлікт із комісією по харчуванню, пояснює директор:

«Два роки тому з ініціативи батьків була створена комісія по перевірці харчування. Єдина проблема у тому, що не було положення про роботу цієї комісії, – вони ходили коли хотіли і як хотіли.

У грудні, коли з боку комісії були зауваження (невідповідність ваги, – авт.), дівчата просто перелякалися і забули м’ясо покласти на тарілки, яке стояло поруч уже приготоване.

Із приводу останнього конфлікту: того дня комісія вимагала зважити порцію, коли діти вже були у їдальні. Уявляєте, зайшло 50 дітей! Потрібно було раніше приходити і важити порції. Та ще й вони не мають права важити, це повинна робити медсестра у їхній присутності. Але ж людям не можна пояснити, що так не робиться».

На підмогу директору стає завгосп, Юлія Разнова. Каже, що із січня  2018-го змінилося меню, є норми, за які, з її слів, вийти не можна:

«Є перше і друге (каша, картопля чи макарони), до яких обов’язково даємо м’ясо, рибу чи ковбасу. Від початку року майже кожного дня даємо ще й булочку. Тепер «пустої» каші немає. Таке меню стало, бо піднялась вартість харчування. А от молодшим класам покращення немає, бо у них і раніше було таке меню».

Під час розмови намагаємось знайти оком «добову порцію» і журнали, яких, як стверджувала голова комісії, немає на місці.  Журнали знаходимо на столику поряд із віконцем видачі страв, а от «добової порції» не видно. Директор пояснює її відсутність тим, що страви тільки готуються, просто їх ще не встигли виставити. Після нагадування «порцію» таки винесли у баночках.

DSC 0795Тим часом медсестра намагається провести контрольне зважування. Але, за класикою жанру, «барахлять» ваги. Кілька разів змінювали батарейки і таки зважили. Цього дня  у меню: пшеничний суп, картопляне пюре, смажена риба, твердий сир, хліб і какао. Отже, контрольне зважування показало, що риби поклали на 20 г більше, а сиру більше на 1 г. Усі інші страви також відповідають нормі. 

На стіні у їдальні вивішені необхідні документи, серед них і «Перспективне десятиденне меню для організації харчування учнів 1-4 класів». На кожен день розписане меню і розрахована приблизна калорійність – від 480 до 904 ккал на день.  Є у меню борщ, різні супи, каші й печені, котлети, стегенця, риба смажена і парена, салати з капусти чи буряка і навіть сік та апельсин.

Кухар Ольга Пономаренко, пояснює чому вага того чи іншого продукту іноді більша або менша за норму:

«Калорійність меню денної і загальної норми регулярно перевіряє санстанція.  Якщо якогось продукту не вистачає, то його замінюють іншим, зазвичай твердим сиром (цей продукт взаємозамінюючий по калоріях). І отаке «мудрування» у нас майже щодня – кожні 5 днів ми перераховуємо меню і калорії, бо потрібно вкластися у тижневу норму. День – більша сума, день – менша, але за 5 днів норма по калорійності і вартості витримується. Це допускається, а бухгалтерія контролює».

DSC 0763Поки ми спілкувалися, почалася перерва і школярі прийшли на обід. Із 112 учнів, які навчаються у школі, харчуються 100. Згодьтеся, це досить високий показник.  Запитуємо у дітей, чи їм смакує. Вони дружно відповідають: «Так». Кажуть, що подобаються усі страви, дехто відповідає, що не любить рибу на пару, а хтось каже, що просто не доїдає порцію, бо не хоче. 

До речі, окрім школярів, у їдальні полюбляють обідати вчителі, а також працівники відділу освіти та сільради. Але, як запевнили нас працівники їдальні, обіди для них платні. Не зрозуміло лише те, звідки для них беруться зайві порції, якщо працівники їдальні так точно вираховують калорії і вагу, та ще й їжі готують чітко на 100, а то й менше учнів…  

Ось така у нас вийшла імпровізована інспекція. Злісних порушень, окрім чашок із надбитими ручками і поганої витяжної системи, нам побачити не вдалося. Сподіваємось, що так і є. Комісія надалі буде слідкувати за порядком – положення уже розроблене, та й директор пообіцяв, що не перешкоджатиме перевіркам, якщо вони не суперечитимуть законодавству. А також сказав, що якщо комісія знову виявить порушення, то знайде спосіб, як наказати винних.

 

Ми вирішили поцікавитись у гадячан і жителів району, як годують у інших школах.

Коментарів було небагато, але все ж:

«З розповіді моїх дітей, в школі №3 несмачно. Подобалось, коли давали запіканку, гречку та сосиску, але після здорожчання смакоти такої стало менше…»

«Школа №4 страви смачні. Дитина задоволена».

«Онучка навчається у школі №2. Кожен день запитую, що дають, і кожного разу каже, що давали саму кашу. Робила зауваження у відділ освіти, але реакції немає».

«У гімназії із початку року харчування покращилось. Тепер дають і щось м’ясне до другої страви. Дітям подобається запіканка».

«У Лютенській школі годують погано – їжа залишається на тарілці, діти голодні. Дають оселедець і рибний суп, який ніхто не їсть».

6 коментарі до “Скандал у школі: комісія виявила порушення

  1. В мартинівку приїдьте, мало того що діти не наїдаються так його і їсти не можливо. Директор школи поварів з дипломом вижив остались ті зким можна вкрасти.

  2. Мамочка!Навіщо писати,те чого незнаєш,і не бачила!Так і потім їздять із перевірками,із за таких,як Ви ненормальних!Готують там гарно і смачно,дітки задоволені!Так що,приберіть коментар,навіщо писати брехню!

  3. Зараз,щоб працювати кухарем у їдальнях шкільних,потрібне свідоцтво,або диплом,із розрядом обовязково!А не пишіть,що вижив із дипломом,а працюють значить з вулиці,двірник,чи що?

  4. У Мартинівській школі кухарки готують як для себе вдома, смачно і порції якраз достатні для дітей

  5. Як прикро, що всі так бояться “пливти проти течії” і закривають очі на багато не допустимих речей. А коли хтось таки висловлює свою думку і потребує підтримки, бо далеко не завжди претензії є безпідставними, його відразу ж цькують і “топчуть”.

  6. Що ви пишете яку думку,кого цькують,а потім чого перевіряють безпідставно,вона була там,вона готовила їжу,навіщо писати брехню,коли дійсно гарно годують дітей!Чи може вона хай стає там і працює,бо всі бояться відповідальності,а як писати вибачте грязь так таланти має кожен!тут написала мамочка,яка нічого не розуміє в харчуванні

Comments are closed.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...