Знаєте про звалище – пишіть звернення

реєстр
Поділитися новиною

реєстрЗа даними проведеної інвентаризації, в межах розробки Комплексної програми поводження з ТПВ у Полтавській області на 2017-2021 роки, на території області станом на 01.06.2017 налічується 672 звалища й полігони ТПВ. Станом на 1 січня паспортизовані 119 місць видалення відходів (далі – МВВ), промислових (46) і побутових (73), із них 3 закрито, а 8 законсервовано (за даними Реєстру МВВ). Решта створена й функціонує без належного проектного обґрунтування і паспортизації.

Як стало відомо нещодавно, дізнатися, де в області й районі знаходяться стихійні сміттєзвалища, а також пункти прийому вторинної сировини, можна на всеукраїнській інтерактивній мапі, де зібрана інформація про стихійні звалища сміття, а також вказано, де офіційно діють пункти прийому вторинної сировини. Поки що сервіс працює в тестовому режимі, але там є функція «звернення громадян», які можуть повідомити нову інформацію стосовно сміттєзвалищ або пунктів прийому вторсировини. Працює така мапа на сайті Міністерства екології та природних ресурсів України за посиланням https://ecomapa.gov.ua/?layer=punkti

Ми вирішили перевірити, чи є на карті об’єкти Гадяцького району.  Отже, що ми маємо.

Як виявилось, жителі Гадяцького району не надто активні. Адже у графі «Звернення громадян» значиться всього 2 звернення з приводу смітників. А саме: на території Плішивецької сільради позначене звалище під лісом неподалік Плишивця (координати сміттєзвалища: 50.451268200969, 34.239548742771). До речі, Департамент екології та природних ресурсів Полтавської ОДА розглянув це звернення і надав відповідь: «За інформацією Гадяцької РДА, розпорядженням голови РДА від 09.06.2011 №386 затверджено технічну документацію із землеустрою щодо складання документів, що засвідчують право постійного користування земельною ділянкою та передачу земельної ділянки в постійне користування Плішивецької сільради для складування твердих побутових відходів, загальною площею 0,5329 га.

Згідно положення «Комплексної програми поводження з твердими побутовими відходами у Полтавській області на період 2017-2021 роки» та Гадяцької районної програми «Поводження з твердими побутовими відходами на 2017-2021 роки» сміттєзвалище, зазначене у заяві, до 01.01.2018 року буде виведене з експлуатації».

Наступне звернення, яке позначене на карті, знаходиться поблизу  Плішивецької сільради, щоправда згідно координат воно уже на території Лебединського району.

Наступним ми проаналізували графу «Реєстр місць видалення відходів». Загалом на карті їх позначено 13, і знаходяться вони майже у кожній сільській раді району.

Дивно, але «стихійних сміттєзвалищ» взагалі на карті чомусь не позначено.

А от «пункти прийому вторсировини» є: Веприцьке,  Сарське, Лютенське  і Рашівське СТ займаються прийомом  макулатури, полімерних відходів, склобою і металевої тари з-під напоїв.

До речі, як виявилось, у Гадяцькому районі є «Ліцензіати на поводження з небезпечними відходами»  – це ПАТ «УКРНАФТА», яке знаходиться у с. Качанове. Серед переліку робіт, якими воно займається: збирання, перевезення, зберігання, оброблення, утилізація, видалення, знешкодження і захоронення  небезпечних відходів. Перелік відходів включає: відпрацьовані нафтопродукти, не придатні для використання за призначенням (у т.ч. відпрацьовані моторні, індустріальні масла та їх суміші). Відходи, забруднені нафтопродуктами, – промаслені пісок, папір, тирса, ґрунт, ганчір’я, відпрацьовані фільтри, нафтошлами; відходи сумішей масло/вода, вуглеводні/вода, емульсії.

Отже, подивившись на цю карту, можна подумати, що Гадяцький район практично екологічно чистий. Але, на жаль, самі мешканці знають більш реальну картину. Тому, долучайтесь до удосконалення карти. Можливо, так про справжні проблеми дізнається більш широке коло осіб, і це допоможе зробити район чистішим.

Підготувала Оксана Кириченко.

Фото використане як ілюстрація.

3 коментарі до “Знаєте про звалище – пишіть звернення

  1. Шановна редакція ! Відвідайте *полігон твердих побутових і не дуже*по шляху Сватки -ферма- Підставки. Ваша ілюстрація *дитячий майданчик* в порівнянні із гноярками та смітниками прямо на узбіччях. Те , що творить райз з відома Усика екологічний злочин. Вода змива все в ярок , далі Грунь, колодязі. Чекате всі *красоти* у Пслі

  2. а чому в районі немає ВЛАДИ. є люди які займають посади, наживаються на районному бюджеті….. грабують його…. а про стан району нічого не знають. де збудувати новий “сміттєсортувальний” завод знають – а де сміттєзвалища ні!!!!!!! для чого такі керівники???????????????????????????7

  3. А за якою адресою у Веприку пункт прийому вторсировини?

Comments are closed.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...