Де взяти сили? Експерти розповіли, як налаштуватись на роботу після свят.

1434702516 5925
Поділитися новиною
1434702516 5925Для багатьох людей останнє, що хочеться робити після традиційних новорічних та різдвяних свят, – працювати. Фітнес-тренер Віталія Ротар та психотерапевт Оксана Затворнюк поділилися секретами, як не впасти депресію після закінчення «довгих» вихідних та підзарядити себе для роботи.

 «Насамперед відновіть правильний режим сну – це допоможе вашому організму швидко відновитися і додасть сил. Повноцінний сон сприяє відновленню клітин в організмі, налагоджує роботу шлунково-кишкового тракту, допомагає схуднути», – говорить пані Ротар.
 Щоб відновити організм, також варто змінити режим харчування. Важка їжа тут вже не потрібна.
 «Перш за все треба прибрати з раціону шкідливі продукти – салати з важкими соусами, жирну та смажену їжу, солодкі та алкогольні напої, додати більше свіжих овочів, фруктів та зелені», – стверджує фітнес-тренер.
 Якщо подобаються м’ясні страви – краще їх тушкувати чи запікати. А вечеряти потрібно чимось легким. Наприклад, салат, риба на пару, запечені овочі. Крім того, вартує поновлювати водний баланс – пити не менше 1,5 літра чистої негазованої води. Це очистить організм та додасть свіжості.
 «Якщо ви займаєтеся спортом – не потрібно брати на себе одразу великі навантаження, почніть з пробіжки та ранкової аеробіки… Який би вид фізичної активності не обрали – головне – почніть. А результат не змусить себе чекати», – наголошує Віталія Ротар.
 Психотерапевт Оксана Затворнюк наголошує, що апатія та небажання повертатися до роботи стаються через зміни біологічного ритму людини. Усі новорічні та різдвяні святкування випадають у вечірній та нічний час, що дає насичені емоцій та враження. Тому це є стресом для організму у незвичний час.
 «Для того, щоб повернутися до робочого графіку та відповідного стану, насамперед поставте собі запитання: «Чи влаштовував мене мій графік, моя робота, навантаження та стиль життя до свят? Чи й справді я хочу повернути чи змінити щось у своєму житті?» Відповідь на це запитання може стати гарною підказкою до вирішення цієї проблеми», – стверджує пані Затворнюк.
 Якщо до свят людину влаштовувало життя, то небажання працювати може статись через апатію.
 «Найчастіше апатія розвивається унаслідок перенесених захворювань (важкі застуди, наприклад), авітамінозу, емоційного вигорання (це стан фізичного, емоційного і розумового виснаження, частіше у професіях, де є висока концентрація спілкування з людьми або висока відповідальність за їхні життя), а також у результаті пережитої кризи або тривалого фізичного (зміна режиму дня у свята, підготовка до святкування і саме святкування) чи емоційного напруження (зустрічі з друзями та знайомими, хвилювання стосовно різних подій)», – наголошує фахівець.
 Тому Оксана Затворнюк пропонує такі поради для вирішення апатії:
 Перед початком нового робочого тижня заплануйте на сон щонайменше 8 годин (для жінок +1 година). Добрий сон – запорука вашої працездатності.
На роботу прийти або організувати домашній робочий простір варто на 15 хвилин раніше, щоб у спокійній обстановці налаштуватися на робочий лад.
Необхідно максимально відновити звичний для вас режим дня (не дозволяти собі сидіти біля телевізора або комп’ютера до глибокої ночі, не повертатися з вечірки на світанку, оскільки відсипатися до обіду можливості не буде).
Розплануйте свій робочий тиждень/місяць, щоб візуально бачити, де найбільш насичені робочі дні.
Обов’язково заплануйте наступний відпочинок, щоб ваша підсвідомість розуміла, що він чекає на вас. Це може бути день народження, вихідні, відпустка, час для розваг та насичених емоцій.
LIVE OFFLINE
track image
Loading...