На українських базарах торгують польським салом

tradeboard1gqw6t img
Поділитися новиною
tradeboard1gqw6t img— 2017-го найбільше подорожчало сало. З початку року вартість кілограма зросла на 68 відсотків, — говорить директор Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко, 43 роки.

— Основні причини подорожчання — африканська чума свиней і скорочення поголів’я. У тих регіонах, де вирізали більше свиней, сало дороге. Наприклад, у Тернопільській області кілограм у середньому коштує 47 гривень. У Києві — 120, в Одесі — 84. На базарах з’явилося більше імпортної продукції. В основному з Польщі.

На другому місці по зростанню ціни — морква. За рік кілограм подорожчав на 2,5 гривні. Вартість моркви збільшилася в багатьох країнах Європи. Однак в Україні овочі дорожчали втричі швидше. На третьому місці — буряк. За рік вартість зросла на 55 відсотків. Кілограм у середньому коштує 5,6 гривні.

Свинина подорожчала на 42 відсотки через африканську чуму та збільшення витрат сільгосппідприємств. Зараз кілограм у середньому коштує 98 гривень. 70 відсотків свинини виробляємо в Україні. 30 відсотків — імпортуємо. Вітчизняне м’ясо також продаємо за кордон. До кінця грудня ціни на свинину не мінятимуться. Магазини не лякатимуть покупців перед Новим роком. Бо люди можуть відмовитися купувати. У січні ціни зростуть на 2–3 відсотки.

П’ятий продукт, який найбільше подорожчав за рік, — яловичина. Додала до ціни 34 відсотки. Кілограм м’якоті з кісткою зараз можна купити за 113 гривень. Це на 29 гривень більше, ніж раніше. Причина подорожчання — скорочення поголів’я. Половину яловичини завозимо з-за кордону. Водночас зменшується попит на цей продукт.

— Протягом року майже не дорожчала соняшникова олія. Додала менше відсотка. Дешевшали гречка та цукор, — продовжує Дорошенко.

— Гречку колись переоцінили втричі. Тому зараз ціна повернулася до реальної — менше 20 гривень за кілограм. За такі гроші українці готові її купувати.

У січні практично всі продукти подорожчають. Протягом 2017 року ціни в Україні фактично зрівнялися з європейськими. Наступного року це продовжиться.

Газета по-українськи

LIVE OFFLINE
track image
Loading...