Сьогодні час помірної релаксації та культурного розвитку

630 360 1482414582 5458
Поділитися новиною
630 360 1482414582 545823 грудня: народний календар і астровісник

Сьогодні православна церква вшановує пам’ять святителя Йосафа, єпископа Бєлгородського. Святий Йоасаф наш з вами співвітчизник. Народився Яким Горленко в 1705 році на Чернігівщині у знаній козацькій родині. Син прилуцького полковника, онук гетьмана Данила Полуботка, рідний дядько класика української літератури Григорія Квітки-Основ’яненка. Святитедь Йоасаф спочатку був ігуменом Лубенського Мгарського Спасо-Преображенського монастиря, а потім (у 1748 році) його призначений єпископом Бєлгородським і Обоянським; на цій кафедрі залишався до кінця життя. Превелебний Йоасаф дбав про піднесення церковного життя, відбудову храмів, піклувався за Харківську колегію і взагалі багато уваги приділяв розвиткові освіти в Слобожанщині. Постать священнослужителя не була однозначною, але варто зазначити декілька беззаперечних фактів. По-перше, він уникав у своїх творах характерного для своєї (і не тільки для своєї) доби вихваляння можновладців. Він був надзвичайно ревним християнином і зразковим монахом. Під час посту взагалі не вживав гарячої їжі. А ще він був дуже милосердний до всіх стражденних і часто відвідував хворих. Тобто – справжній, не заморський, зразок для наслідування нашим отцям церкви, любителям марнославства та всіляких плотських утіх. А ще цього дня православні вшановують пам’ять святого мученика Міни Красномовного, який постраждав за віру в IV столітті. В народі здавна вірили, що святий Міна має силу зціляти усілякі очні хвороби.   

Іменини святкують: Хома, Ангеліна, Йосип, Степан, Євген та Іван.

Сьогодні 24-й місячний день. Місяць у Скорпіоні, планета дня – Венера. Чудовий день для творчості, мистецтва і спілкування. Пробуджується творча енергія, інтуїція та сексуальність. Жінкам рекомендується відвідати салон краси, зробити легкий (легкий!) шопінг. Чоловіки тим часом можуть відвідати психолога. Не варто нервувати. Все йде своїм ходом. Розслабтеся і пливіть за течією. Сприятливо готувати ліки, пити відвар ромашки, корисно жувати просо і заряджатися від сосни, постоявши до неї спиною (відчуйте себе ведмедем з документального телесеріалу ВВС One «Планета Земля ІІ»). Коли ж ні проса, ні сосни поряд – то співайте, танцюйте, фліртуйте, але обережно з емоціями. А взагалі, якщо ви давно не були в театрі – саме час сходити на виставу.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1902 році: -21, а найтеплішим – +8,6 у 1960.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...