Стрес і передсвяткові клопоти: як не зійти з розуму.

Stress the Holidays
Поділитися новиною
Stress the HolidaysНезважаючи на святкову атмосферу, саме в період свят відбувається найбільша кількість сварок і розлучень. Про це говорять психологи: фраза «пережити новорічні свята» в міру наближення кінця року стає все більш актуальною. У стан стресу більшість людей входять через невиправдані нереалістичних очікувань. Закупівля подарунків, приготування новорічних страв, підготовка до дитячих ранків і корпоративах лягає в основному на жіночі плечі. Саме час вдихнути-видихнути і задуматися – а чи потрібно вам все це в таких обсягах, розставити пріоритети і, замість того щоб стрессовать – розслабитися в очікуванні низки вихідних днів.

Чому свята обертаються стресом
Схильність жити приємними спогадами і тішити себе ілюзіями обертається нереалізованими планами і розчаруванням. Ми самі собі пишемо «ідеальний» сценарій Новорічної ночі, корпоративного торжества і т.д., а потім їмо себе, якщо щось пішло не так. Зрозумійте, що відступ від планів – це не катастрофа, ви не зобов’язані відповідати чужому поданням про те, як все повинно бути, коли мова йде про ваше здоров’я і настрої. Близькі та улюблені люди – окрема розмова і, щоб уникнути непорозумінь з ними, краще заздалегідь обговорити плани, з’ясувати, що хто хоче, перерозподілити обов’язки і зійтися на чомусь єдиному.
  
В кінці року багато хто з нас схильні підводити підсумки, ставити собі оцінки і … впадати у відчай, якщо не вийшло досягти намічених цілей. З одного боку, важливо визнавати власну відповідальність за своє життя, а з іншого перестати орієнтуватися на інших, а орієнтуватися на себе. Якщо ви вже витратили багато грошей на подарунки, не отримали підвищення або просто «у Петрових краще» – це привід переглянути потім свій спосіб життя і пріоритети, а не страждати всі новорічні свята.
Лайф-хакі для зняття стресу: обмани свідомість
Якщо ви уважно прочитали вищесказане, зітхнули, але все одно відправляєтеся штурмувати магазини, з планами скупити всі подарунки, Приготувати до новорічного застілля сто і одну страву і схуднути за решту 2 тижні на 10 кг, то стресу і розчарування вам не уникнути. Спробуйте хоча б давати перепочинок своїй нервовій системі і не акцентуватися на деталях, які будуть вам нагадувати про скоєне.
 
Наприклад, уникнути зайвих покупок і стресу від усвідомлення вже витраченої суми допоможе видалення всієї інформації зі смартфона, особистого банківського кабінету, знищення списків закупівель і т.д. Якщо ви задумали купити нові формочки для пирога або помітили на черговому сайті милу дрібничку, то незбережена історія платежів змусить вас заповнювати всі дані знову. І дасть трохи часу щоб подумати – а може воно вам не треба?
Не беріть відпустку, щоб все встигнути – все одно не встигнете. Розставте пріоритети і не давайте нікому порушити ваші плани. Подумайте, що ви можете зробити самостійно, а що – що передоручити свою сім’ю. Чи не намагайтеся самої все контролювати, то додасть зайвого стресу.
Як вести себе з “подразниками”
Якщо у вас планується сімейне застілля з родичами, то питань про особисте життя, другу дитину, «експертного» думки про політичну ситуацію і т.д. не уникнути. Ви можете або ігнорувати це все, зосередившись вже зараз і використовуючи прості маніпуляції, щоб «продихати» такі ситуації. Або заздалегідь обговорити заборонені теми і заздалегідь пояснити гостям, що у вашій родині такі правила.
 
Однак гарантії, що напідпитку гості будуть вести себе коректно, немає. Тому якщо ви боїтеся зірватися на кого-небудь, спробують не доводити що-небудь «опоненту», а глибоко подихати з затримкою дихання. Це дасть час упокоїтися і перевести розмову в інше русло. А якщо ваші близькі не підтримають цю тему, то вона незабаром буде вичерпана.
LIVE OFFLINE
track image
Loading...