Через що може виникнути пневмонія: лікарі нагадують про ”інфекційного вбивцю”

821a76db2a61973e37bd6eb5566a5e bigimg
Поділитися новиною

821a76db2a61973e37bd6eb5566a5e bigimgОдне з найбільш підступних і небезпечних для життя людини інфекційних захворювань – пневмонія. А ще – один з провідних у світі інфекційних вбивць дітей віком до 5 років.

Цього року темою дня визначено: “Зупинити пневмонію: інвестувати в здоров’я дітей”.

Усі заходи у рамках Всесвітнього дня пневмонії відбуватимуться протягом місяця, щоб зосередити увагу та посилити партнерську діяльність у всьому світі.

Вважається, що при наявності хорошого імунітету організм подолає хвороботворні агенти самостійно, і людина практично не помітить їх впливу.

Але існує ряд факторів, які пригнічують захисні функції організму і відкривають дорогу інфекції:

– Шкідливі звички: куріння, алкоголь, наркотики порушують бар’єрні властивості епітелію бронхів і дратують слизову дихальних шляхів;
– Отруєння парами хімічних речовин: тривале вдихання токсинів вражає легені;
– Застій повітря: слабка рухова активність робить непотрібним глибоке дихання;
– Супутні хронічні хвороби: такі патології, як бронхіт або риніт, часто викликають запалення, яке може перейти у пневмонію.

Потрібно згадати серцеві, онкологічні захворювання та наслідки хірургічного втручання.

Будь-яке застудне захворювання не повинно тривати більше 7 днів, а різке погіршення стану через 5-7 днів після початку ГРВІ або грипу вказує на початок запального процесу в нижніх дихальних шляхах.

У немовлят задишка характеризується тим, що дитина починає кивати головою в такт дихання, малюк може витягати губи і роздувати щоки, можуть з’являтися пінисті виділення з носа та рота.

 

Полтавський обласний центр здоров’я
LIVE OFFLINE
track image
Loading...