Перші в області тестуємо телемедицину

до колегії чи цю
Поділитися новиною

до колегії чи цюОсобливості впровадження медичної реформи в області і здобутки Гадяцького району в цій сфері обговорили на виїзному засіданні колегії Полтавської ОДА, яка відбулася минулої п’ятниці у ККЗ «Дружба». Виїзне розширене засідання колегії на тему «Міжсекторальний підхід у системному впровадженні структурних перетворень у галузі охорони здоров’я області» проводив Валерій Головко, голова Полтавської ОДА. Крім нього, до Гадяча завітали очільники районних і міських рад, РДА і об’єднаних територіальних громад області.

Зауважимо, що перед засіданням делегація побувала у Сарах, де на прикладі амбулаторії їм показали, як працює програма «Електронний пацієнт». До речі, Гадяцький район першим у області розпочав впровадження цієї програми. Після цього члени делегації побували у Гадяцькій ЦРЛ, ознайомилися з роботою поліклінічного відділення, кабінету цифрового рентгену, а також ходом виконання ремонтних робіт у неврологічному відділенні.

до колегії цюБлизько трьох годин тривало розширене засідання колегії. Серед доповідачів були Віктор Лисак, директор Департаменту охорони здоров’я ОДА; Сергій Дяченко, директор Державного закладу «Центр медичної статистики МОЗ України». До речі, останній у своєму виступі наголосив на трьох важливих завданнях для закладів охорони здоров’я: навчитися якісно формувати бази даних пролікованих хворих, використовувати результати аналізу витрат лікарень, а також активно займатися питанням підвищення рівня інформатизації закладу і зміцнення комп’ютерних знань персоналу, тобто виокремив саме ті пріоритетні завдання, над якими нині працюють у Гадяцькому районі.

Голова Гадяцької РДА Олексій Матюшенко розповів про напрацювання й здобутки району в розвитку системи «Електронний пацієнт». Коротко нагадаємо, це програма, яка дозволяє вносити до єдиної бази всі дані про мешканців, які звертаються за лікарською допомогою. Указаною системою об’єднані усі села району і центральна районна лікарня. Завдяки цьому лікар у будь-якому медичному закладі району може побачити інформацію про пацієнта, вибрати з бази типовий діагноз, призначити лікування.

Наприкінці засідання мав слово Валерій Головко. Він хвалив і дякував керівництву району і міста за практичне впровадження реформи надання медичних послуг. Із його слів, на Гадяцький район тепер повинні рівнятись інші, адже саме так повинна працювати телемедицина. До того ж, схвальні відгуки із його уст отримало і одне із пріоритетних впроваджень районної влади – доступ до мережі Інтернет по всьому району. Адже це один із факторів, що забезпечує роботу нової програми як у сільських амбулаторіях, так і в районній лікарні.

Як висновок, усім присутнім було озвучене першочергове завдання: на прикладі Гадяцького району створити базу для надання медичних послуг і забезпечити стовідсоткову мережу швидкісного Інтернету по всій території області. Окрім цього, при формуванні бюджетів на наступний рік вважати пріоритетними виділення коштів із бюджетів різних рівнів на створення умов  для надання якісних медичних послуг і реалізації медичної реформи загалом. Крім того, підкреслив Валерій Головко, у рамках реформування медичної галузі необхідно забезпечувати й гідні умови лікарям. Це, у свою чергу, підвищить якість медичних послуг як у містах, так і в селах.

Оксана Кириченко

На фото: члени делегації під час огляду Гадяцької ЦРЛ 

LIVE OFFLINE
track image
Loading...