Пологи у розплідниках, а похорони – за рахунок місцевого бюджету

тварин реєструвать
Поділитися новиною

тварин реєструватьЗ такою та іншими ініціативами, що стосуються тварин, виступили депутати, підготувавши новий законопроект №7220.

Податок на домашніх тварин і штрафи, які загрожують власникам котів та собак за несанкціоноване розведення чи порушення правил догляду, зараз обговорюють дуже активно. Рахують можливі санкції та збори, які значно вищі, наприклад, як за порушення ПДР. Гадячани теж підраховують свої майбутні витрати на домашних тварин і обурюються. Кажуть, нардепи попрацювали зовсім не там, де зараз потрібно, і уже назвали розроблений парламентарями і днями зареєстрований у Раді законопроект «маразмом року». Поки триває робота у парламентських комітетах над поправками, експерти прорахували: якщо оподаткування (точніше, разовий збір за реєстрацію домашних тварин) дійсно будемо платити, то в бюджет здамо більш як 2 мільярди гривень. Чи так це, на які витрати треба розраховувати власникам раніше заведених тварин і чи тільки котів із собаками зачіпають нововведення – розберемося разом.

На домашніх котів надінуть нашийники

Основа законопроекту – реєстрація усіх тварин: диких, безпритульних і домашніх. За перше і друге заплатить місцева влада, за останніх – власники. У таку базу повинні потрапити усі тварини, старші двох місяців. Тобто якщо українець тільки купив кота або собаку, зареєструвати їх потрібно буде не пізніше, ніж через п’ять днів після цього. При переїзді з домашнім улюбленцем усіх зобов’яжуть повідомляти ветеринарну службу, теж у п’ятиденний термін. Після реєстрації тварині видадуть довічний порядковий номер. Його доведеться прикріпити до нашийника тварини, причому не тільки собак, але й домашніх котів. Введуть і обов’язкове відвідування ветеринарних клінік – не рідше, ніж раз на три роки.

Реєстрація платна і для всіх

Українці, у яких живуть коти і собаки, повинні будуть заплатити збір – 180 гривень. Виправлення технічних помилок (порядок написаний наперед, тож, ймовірно, помилок не уникнути), допущених при реєстрації тварини, обійдеться в 70 гривень. До того ж, заплатити за цю помилку потрібно буде власнику тварини, а не тому, хто її допустив.

 Пологи – тільки у розплідниках

Розведення домашніх тварин без «породної цінності», тобто дворняжок, українцям заборонять. Не можна буде розводити потомство і «на дому». Це доведеться робити виключно в племінних розплідниках і кінологічних клубах, які мають ліцензію. Штрафи і кримінальна стаття «Умертвіння вагітних котів і собак, їх усипляння в присутності маленьких дітей» буде прирівнюватися до жорстокого поводження з тваринами. Карається це, згідно 299 статті КК України, штрафом до 850 гривень або арештом на строк до шести місяців.

Окремо виписаний і ряд інших штрафів. Від 850 до 1700 гривень – за неприбирання екскрементів собаки (за винятком собак-поводирів). Від 5100 до 20400 гривень – за використання тварин для жебракування. Від 5100 до 20400 гривень – за розведення безпородних домашніх тварин і появу потомства «на дому». Від 3400 до 20400 гривень – за відмову від стерилізації тварини. Від 340 до 20400 гривень з конфіскацією тварини – за продаж котів і собак з рук без документів.

Примітка: друга цифра в усіх випадках вказана за повторне порушення протягом одного року.

Небезпечну собаку – на психіатричний огляд

Окремо законодавці визначили перелік потенційно небезпечних порід собак, які підлягають обов’язковому психіатричного огляду, це: акіта-іну, американський бульдог, американський пітбультер’єр, американський стаффордширський тер’єр, англійський мастиф, бельгійський мастиф, аргентинський дог, бельгійська вівчарка, бернський зенненхунд, бордоський дог, бразильська філа, бульмастиф, бультер’єр, доберман, кавказька вівчарка, кане корсо, мастіно неаполетано, московська сторожова, німецька вівчарка, німецький дог, перо преса канаріо, південноросійська вівчарка, різеншнауцер, родезійський ріджбек, ротвейлер, середньоазіатська вівчарка, східноєвропейська вівчарка, тоса-іну, чорний тер’єр, німецький боксер, фокстер’єр, шарпей, ягдтер’ер німецький, а також метиси зазначених порід.

Тваринні похорони легалізують

Поховати  самостійно свою домашню тварину, як зазначено в законопроекті,  буде незаконно. Після смерті тварини власник зобов’язаний буде негайно повідомити про це свою ветеринарну клініку. Труп тварини потрібно буде здати разом із раніше отриманими паспортом і номерним знаком, зазначеним на жетоні. Похорон, пропонують депутати, повинен здійснюватись суто на кладовищах для тварин і в крематоріях, які створять за рахунок місцевих бюджетів.

Нацполіція відбиратиме тварин

Якщо даний законопроект таки приймуть, правоохоронцям не залишиться часу для того, щоб ловити злочинців. Адже контроль за дотриманням усіх зазначених нововведень пропонується покласти саме на Національну поліцію. Силовики зможуть приходити до вас додому і перевіряти, чи носить ваш кіт нашийник, у яких умовах проживає собака, а також  чи не виникло у домашньої тварини… «незаконної» вагітності (цікаво, яким шляхом вони це визначатимуть?)!  Крім накладення штрафів, поліцейських наділять повноваженнями тимчасово вилучати домашню тварину, до суду. Не уточнили лише, де саме триматимуть вилучену тварину, поряд із звичайними злочинцями чи відводитимуть окрему кімнату у відділку?

У будь-якому разі, цей законопроект тільки на розгляді в комітетах ВРУ. Якщо він буде прийнятий, підготовка до його втілення в життя займе чотири місяці. Ну що ж, побачимо.

Підготувала Оксана Кириченко

 

Як бути із рибками, хом’ячками і папужками?

Чи стосується «закон 7220» тільки собак і котів? Як виявилось, ні. У ньому написано ось так: «Собак, котів та інших домашніх тварин!» Законотворці пояснили, що їхні ідеї точно не стосуються свійських тварин, а під «іншими домашніми тваринами» вони мали на увазі пернатих. Тобто папуг і канарейок теж доведеться реєструвати. А чи обліковуватимуться плазуни чи, наприклад, хом’яки та решта пухнастих? Депутати чомусь не написали, за яких тварин конкретно не треба буде платити.

2 коментарі до “Пологи у розплідниках, а похорони – за рахунок місцевого бюджету

  1. Більше цим долбодятлам нічим зайнятися. Це якраз саме нагальне питання в країні,яка веде війну. Долб
    …би!!! більш ніяк не можу їх назвати

  2. Примусова кастрація “безпородних” – це вже, вибачте, фашизм. Чим їм “безпордні” неугодили? Вони, до речі, мишей та щурів на селі ловлять в 1000000 раз краще за “породних”. Хоча, думаю, що цей дебілізм ВРУ навряд чи прийме.

Comments are closed.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...