Чи потрібна нам допомога Порошенка, Гройсмана? Продовження

6b13a676ec300f425310beb73c34f82e RSZ 690
Поділитися новиною

6b13a676ec300f425310beb73c34f82e RSZ 690Продовження, початок у №40 від 5 жовтня.

З кожним роком кількість атмосферних опадів усе менша й менша. Рослинність, особливо трава, уже в кінці липня відмирає, а це сприяє виникненню пилових бур. А вони являються одним із факторів замулення водойм. Тому терміново потрібно висаджувати зелені насадження не тільки в степу, а й вздовж русла рік. Чим ширші наснаження – тим краще, адже відомо, що ліси та вода притягують атмосферні опади. А все це разом – збільшення флори і фауни даного регіону та покращення екології.

На сьогодні поблизу рік в основному будують будинки люди з певним матеріальним становищем, які мають вплив на владу. То чому вони не сприяють очищенню річок? Одне з двох: сподіваються на бога Мамону (з його допомогою поправлять здоров’я) або не відають чим вони дихають. Болотний газ, сірководень, які утворилися при гнитті органічних решток хоч і за десятки кілометрів, відразу не зникають, а випаровуються по течії в часі. Бо чим чистіша річка та більший в ній об’єм води, тим швидше вона відновлюється.  То чому вони в першу чергу не б’ють на сполох, адже це легеневі, серцеві і онкологічні хвороби? Чого варте сміттєзвалище у с. Хитці – це головний забруднювач води в річках Грунь і Псьол у районі. Гадяцький район – це район нафти і газу, які десятки років качають із земних нард і рано чи пізно (не хочу нікого лякати) можливе змішування води з газовим конденсатом в результаті техногенних і тектонічних змін. А добувати воду на більших глибинах не можна, так як там знаходяться пласти солі. Так що потрібно тримати наші водойми чистими і повноводними, щоб вони постійно поповнювали підземні водні пласти, і там не порушувався тиск і не було ризику тектонічних змін.

Наш район при такій кількості річок, озер та інших водойм є прекрасним для розвитку рибного господарства. Такі економічно розвинені країни, як Фінляндія, Норвегія, Канада, на рибному туризмі заробляють мільйони. А ми?.. Чому ми такі нерадиві? Крім цього, наш регіон багатий цілющими водами. Так, вода у с. Тепле багата на вміст йоду, а біленченківська своїм складом не поступається миргородській. Ми не цінимо те, що маємо. І щоб все це впровадити в життя з користю для людей, нам не потрібна допомога Порошенка чи Гройсмана, а потрібна воля місцевої влади та депутатів.

P.S. Лабораторія санепідемстанції кожного кварталу бере проби води на відповідність із свердловин, а також у відкритих водоймах у весняно-осінній період. І їх результати не завжди оголошуються. То може місцеві газети візьмуть за правило разом з прогнозом погоди друкувати  результати проб води?

О. Омельченко, м. Гадяч

LIVE OFFLINE
track image
Loading...