Відстояти права у супермаркеті

відстояти права
Поділитися новиною

відстояти праваЗмушують залишати речі у шафках, говорять, що ні за що не несуть відповідальність, а ще істерично вимагають шукати копійки або ж звинувачують у тому, чого ти не робив… Усе це роблять працівники супермаркетів чи магазинів, які впевнені, що вони в усьому праві. Натомість налякані та розгублені покупці, у тому числі гадячани, найчастіше забувають, що у них також є права. У фільмах або серіалах часто можна почути фразу: «Я – американець, і я знаю свої права…» Чому ж українці забувають про те, що у них є прав, і що вони громадяни країни, в якій також існує Закон?

На чиєму ж боці закон – покупця чи продавця?  Що робити, коли примушують платити за розбитий товар, не приймають «бракований» або звинувачують у крадіжці?

Тому ми вирішили розповісти, як найчастіше порушуються права споживачів, а також що не мають права робити стосовно покупців? 

Надкушену на вулиці шоколадку можна занести в супермаркет

Біжучи поспіхом у справах та на хвилинку зайшовши до магазину (супермаркетів у нашому місті не так багато), не завжди хочеться кидати речі до камери схову. Особливо якщо у сумці лежить певна сума грошей або щойно куплені речі. Утім, дуже часто попросити здати речі може охорона. Але, згідно ст. 12 Закону України «Про охоронну діяльність», при вході до торговельного центру покупець має право не здавати особисті речі. Проносити у магазин не можна лише ті товари, які там продаються. Закон передбачає, що якщо у вас у кишені лежить упаковка жуйки, яка також продається у магазині, проходити з нею до торгівельного залу не можна. Її потрібно залишити в камері схову. Проте, якщо до візиту в магазин людина має напівпорожню упаковку із жуйками, то з таким товаром зайти до торгівельного залу можна. Так само і з продуктами, які ви їли по дорозі і зайшли із ними до магазину.

Утім, якщо людина все ж таки залишила свої речі у камері схову, закрила її на ключ, вона автоматично укладає з торговельним центром або супермаркетом безоплатний публічний договір зберігання, умови якого регулюються нормами глави 66 Цивільного кодексу (ЦК) України (Зберігання). Відмова від несення відповідальності суперечить нормам статей 942 (Обов’язок зберігача щодо забезпечення схоронності речі), 949-951 (Обов’язок зберегти та повернути річ) ЦК України. Бо магазин, як зберігач, повинен відшкодовувати збитки за втрату (нестачу) або навіть пошкодження речей, які прийняв на зберігання.

Розтрощили товар: платити не потрібно

Зачепили пляшку вина або дорогого коньяку – і одразу ж винні… Мало хто зі споживачів знає, що за випадково розбитий товар у супермаркеті сплачувати гроші не потрібно! Це прописано у статтях 323 (Ризик випадкового знищення майна), 668 (Перехід ризику випадкового знищення або випадкового пошкодження товару) та 1166 (Загальні підстави відповідальності за завдану майнову шкоду) Цивільного кодексу України.

Усе дуже просто: торгівельний заклад є власником свого товару до того моменту, поки людина не сплатить за нього гроші на касі. Тобто, розбивши пляшку вина, людина фактично розбила не свій товар, не свою власність, а річ, яка до моменту оплати все ще належить супермаркету.

Не знають покупці й про те, що змусити заплатити за розбитий товар працівники супермаркету також не можуть. Це прописано в абзаці 3 ч.2 ст.17 ЗУ «Про захист прав споживачів». Закон передбачає, що забороняється примушувати покупця купувати товар неналежної якості (тобто ту ж саму розбиту пляшку вина…) або непотрібну йому продукцію.

Якщо ж пошкоджений товар зберігався в неналежних умовах (на полицях, не захищених спеціальним бортиком, у проходах між рядами тощо), необхідно вказати на цей факт.

Затримувати силою не мають права

Напевно, найстрашніше, що може статися у супермаркеті, – це звинувачення у крадіжці. Якщо охоронець побачив факт крадіжки, він може зупинити людину, попросити її нікуди не йти і не тікати, та негайно викликати правоохоронців. При цьому обшукувати особисті речі охорона не має права. Утримувати, застосовуючи фізичну силу, вони взагалі не можуть. А якщо при виході з магазину охоронець попросив перевірити особисті сумки покупця, у такому випадку варто просто нагадати йому про камери відеоспостереження. Якщо вони в чомусь підозрюють покупця, нехай переглядають це за допомогою камер і фіксують порушення. Потім звертаються до поліції. Варто пам’ятати, що проводити огляд речей та особистий огляд громадянина мають право тільки поліція та працівники Державної служби охорони у випадку, коли є підозра, що особа вчинила адміністративне правопорушення або злочин.

Що робити, якщо немає копійок?

Якщо у продавця чи касира немає решти, то він не має права вимагати від вас «пошукати копійки» чи ще якісь дрібні гроші. Керівництво магазину зобов’язане забезпечити своїх працівників розмінними купюрами чи дріб’язком. Ви не повинні самостійно розмінювати гроші або брати решту якимось іншим товаром.

Як оплатити товар, якщо вартість на ціннику й на касі відрізняється?

Таке явище, як різна ціна у чеку і на ціннику, зараз особливо поширене.

Коли ви купуєте, наприклад, пакет молока, відбувається укладення договору купівлі-продажу з супермаркетом. Згідно зі статтею 655 Цивільного кодексу України, за договором купівлі-продажу продавець зобов’язується передати товар у власність покупцеві, а покупець приймає або зобов’язується прийняти цей товар і сплатити певну грошову суму.

У статті 691 ЦК зазначено, що покупець зобов’язаний оплатити товар за ціною, встановленою у договорі купівлі-продажу. Отже, грошова сума – ціна – є умовою договору, яка вам відома і на яку ви погоджуєтесь. Поки ціна молока існує лише в базі даних, але не на ціннику, продавець чи супермаркет не має права вимагати від вас оплати молока за новою ціною. На цю умову договору (вона просто не була вам відома) ви не давали згоди. А без спільної згоди обох сторін договір укласти неможливо.

Чи можна по дорозі до каси супермаркету спожити товар?

Мабуть, кожен із нас хоч раз та подумки запитував себе, що буде, якщо випити води чи йогурту по дорозі до каси, а вже потім заплатити за товар. Ми знайшли відповідь і на це запитання в Законі «Про захист прав споживачів». Отже, прямої заборони споживати продовольчі товари до моменту їхньої оплати в Законі «Про захист прав споживачів» немає. Проте, поки ви не заплатите за товар, він є власністю супермаркету. Працівники можуть вам зробити лише зауваження і попросити заплатити за нього на касі. Якщо відмовитеся оплачувати, то матимете справу з поліцією.

Чи можна фотографувати в супермаркеті?

Ми живемо в епоху Інтернету та мобільних технологій, ледь не кожен гаджет, який ми постійно носимо із собою, має фотокамеру. Тож нині споживачі не втрачають нагоду щось сфотографувати, будь то на вулиці чи у магазині. Особливо хочеться зафіксувати якесь порушення. То чи можна фотографувати у супермаркеті, де часто є що зафіксувати?

Відповідь однозначна: так, у супермаркеті фотографувати можна. Згідно зі статтею 34 Конституції України кожен має право вільно збирати, зберігати, використовувати і поширювати інформацію усно, письмово або в інший спосіб – на свій вибір. Обмеження можуть бути, якщо фотографування стосується національної безпеки, територіальної цілісності. Інших підстав для обмеження права фотографувати товар Конституція не зазначає.

Також стаття 50 Конституції України гарантує кожній людині право вільного доступу до інформації про якість харчових продуктів і предметів побуту, а також право на її поширення. Така інформація ніким не може бути засекречена. Отже, заборона фотографувати товари суперечить Конституції.

Знайте і відстоюйте свої права! Живіть відповідально!

 

LIVE OFFLINE
track image
Loading...