«Мамо, у мене живіт болить»: педіатр розповів, чому у дітей розвивається гастрит

животік
Поділитися новиною

животікУже багато років поспіль гастрит входить до трійки шкільних хвороб-лідерів. Після літа, проведеного на бабусиних сирниках та маминих супах, діти знову починають харчуватися у шкільних їдальнях. «Справді, із початком навчального року частішають скарги дітей на біль у животі, Це не дивно. Зранку схопив канапку з чаєм, десь на перерві з’їв булочку – і так цілий день на сухому пайку. Додайте до цього підвищене психоемоційне навантаження, зміну режиму дня тощо.

Як розпізнати, що у дитини починається гастрит?

Вона скаржиться на важкість та неприємні відчуття у верхній частині живота, може бути нудота, тягучий або розпираючий біль, брак апетиту. При підвищенні кислотності шлункового соку дитину турбує біль після їжі, дошкуляє печія. Якщо ж вранці дитина скаржиться на неприємний присмак у роті, відрижку, нудоту – це може вказувати на зниження кислотності. Крім того, симптоми гастриту часто схожі на клінічну картину рефлюксної хвороби (захворювання стравоходу, яке виникає як наслідок тривалого закидання кислого вмісту шлунка у стравохід). До речі, часто гастрит іде у парі з патологією хребта, особливо у шийно-грудному відділі. Таке переважно буває у дітей та підлітків, що мають сколіоз. Хребет порушує іннервацію шлунка, викликаючи його спазми.

Як можна уникнути гастриту?

Насамперед треба правильно організувати харчування дитини. Їсти слід у той самий час, великі перерви між прийомами їжі також сприяють розвитку патології шлунково-кишкового тракту. Намагайтеся збільшити частку домашньої їжі у раціоні дитини. Так, зранку привчіть дитину до каш – злаки містять складні вуглеводи, які поступово вивільняють у кров глюкозу. Добре починати день із страв з яєць – вони містять збалансований комплекс вітамінів та мінералів і високоякісний білок. Якщо дитина приходить обідати додому, обов’язково нехай з’їдає першу страву, овочевий салат, гарнір та білок (м’ясо, риба). Усі страви мають бути помірно теплими – гаряче та холодне подразнює слизову оболонку шлунка. Якщо дитина обідає у школі, нехай це буде не булочка, а перша страва (обов’язково) та друга. А на вечерю найкраще підійдуть кисломолочні продукти, сирники, запіканки, фрукти.

А що давати з собою школяреві, щоб він міг перекусити на перервах?

Фрукти, сухофрукти, горішки. Із напоїв давайте чай у термосі або питний йогурт. А от газовані напої, цукерки, сухарики зі спеціями, смажені горішки краще взагалі вилучити.

В. Родіонов, провідний науковий співробітник відділу медичних проблем здорової дитини Інституту педіатрії, акушерства та гінекології АМН України.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...