Ідеї для експорту: у Литві за скажені гроші скуповують мухомори

image115428
Поділитися новиною

image115428Сам скупник каже, що перепродує мухомори за кордон через їхні цілющі властивості, а ось фітотерапевт-фармацевт Віргіліюс Скіркявічюс зазначає, що мухомор має галюциногенні властивості.  «По всій Литві скуповуємо сушені червоні мухомори. Кілограм – 150 євро», – з’явилося оголошення в одній із районних газет. Автор оголошення Арнольдас Скірімас каже, що гриби перепродує. Він висловив задоволення тим, що в Литві він один скуповує небезпечні гриби, тому конкуренції немає, проте й людей, які б збирали подібний тип грибів, також не вистачає. Так що цей заробіток йому складно назвати золотою жилою. «Ціна встановлена така, щоб люди цікавилися, дзвонили. У минулому році ціна була нижча, проте коли люди почали збирати, сушити, то зрозуміли, що це серйозна робота і не така вже проста, як може здатися», – говорить він. За словами підприємця, багато що залежить від погодних умов, чи грибний рік тощо. Він каже, що куплені гриби перепродує за кордоном: «Найбільші ринки – австрійський, німецький і американський. Скажімо, в Австрії є люди або сім’ї, цілі сімейні підприємства, де важко відрізнити, чи є воно юридичною особою, чи це просто група людей, зайнятих у нетрадиційній медицині, які й скуповують сировину». Тим часом багаторічний президент асоціації грибників і переробників Гінтаутас Мілюс не чув, щоб хто-небудь в Литві скуповував мухомори. «Я пам’ятаю, у дитинстві мухомори ми збирали для відлякування мух, коли не вистачало хімікатів. Якимось чином гриби вичавлювали і поливали стіни, але в іншому я не чув, що хтось їх скуповував», – сказав він.

Г.Мілюса скупка мухоморів дуже здивувала, тому що це дуже отруйний гриб.

«Я чув про його цілющі якості, але я не можу сказати конкретно. Напевно, кожну отруту розумно можна використовувати, щоб витягти щось корисне, але я вважаю, що це дуже складна річ. Навіть дотик до мухомора може мати серйозні наслідки, потрібно довго мити руки», – зазначає експерт.

Фітотерапевт-фармацевт Віргініюс Скіркявічюс зізнається: перша думка, яка до нього прийшла, коли він почув про скупку червоних мухоморів, – їх галюциногенний ефект.

«Ця рослина викликає галюцинації. І тільки після цього ми можемо говорити про його цілющі властивості. Таким чином, усе це дивно. У тих, хто скуповує, можуть бути інші пояснення, я не хочу підозрювати. Хоча мені цікаво, навіщо купувати, адже це не група вчених, яка скуповує гриби, щоб робити якісь дослідження. Хтось це просто так придумав. Але я не хочу нікого підозрювати», – повторив він.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...