Родина – найкращий подарунок: як взяти дитину в сім’ю?

або родина
Поділитися новиною

або родинаУсі ми родом із дитинства… У кожного існують перші спогади про тепло маминих рук, про бабусині казки на ніч, про татові жарти та сімейні свята. Ці спогади супроводжують нас протягом усього життя і залишаються своєрідною реліквією. Психологи стверджують, що характер людини формується в перші 5-7 років життя, і від того, якими вони були, багато в чому залежить її подальша доля.

 

Дитина, позбавлена батьківського піклування, – це дитина, яка залишилася без піклування батьків у зв’язку з позбавленням їх батьківських прав, відібранням у батьків без позбавлення батьківських прав, визнанням батьків безвісно відсутніми або недієздатними, а також підкинуті дити, діти від яких відмовились батьки, та безпритульні діти.

Дитина-сирота – це дитина, в якої померли чи загинули батьки.

Державою визначене важливе завдання: забезпечити належні умови для виховання в сімейному оточенні дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Протягом останніх років Україна досягла серйозних результатів у розвиткові мережі прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу.

Прийомна сім’я – це сім’я або особа, що не перебуває в шлюбі, яка добровільно взяла із закладів для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, від 1 до 4 дітей на виховання та спільне проживання.

Дитячий будинок сімейного типу – окрема сім’я, що створюється за бажанням подружжя або окремої особи, яка не перебуває у шлюбі, які беруть на виховання та спільне проживання не менш як 5 дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування.

Ті, хто взяв дітей у прийомну сім’ю, є прийомними батьками (у ДБСТ – батьками-вихователями), а влаштовані діти – прийомними дітьми (у ДБСТ – вихованцями).

Прийомними батьками може стати як подружжя, так і особа, що не перебуває в шлюбі, працездатного віку. Вони  повинні мати власне житло та дохід не менший, ніж встановлений законодавством  прожитковий мінімум на кожного члена сім’ї, якщо обчислювати його сукупно середньомісячно. Особи, які виявили бажання стати прийомними батьками, в обов’язковому порядку мають пройти навчання, організоване обласними центрами соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді із залученням спеціалістів з питань психології, педагогіки, медицини тощо за спеціальною програмою.

Існують також обмеження для кандидатів у прийомні батьки за віком. Влаштування дітей у прийомну сім’ю розраховане таким чином, щоб до досягнення батьками пенсійного віку дитина могла стати повнолітньою, щоб повторно не травмувати психіку дитини. У разі досягнення пенсійного віку одним із прийомних батьків час перебування дітей визначається за віком молодшого із батьків. Також на заваді створенню прийомної сім’ї можуть стати вади фізичного чи психічного здоров’я потенційних прийомних батьків.

Розмір щомісячної державної соціальної допомоги на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, становить два прожиткових мінімуми для дітей відповідного віку. Одному із прийомних батьків виплачується грошове забезпечення. 

Прийомні діти щороку забезпечуються безкоштовним оздоровленням  у дитячих оздоровчих закладах.

Якщо ви бажаєте створити прийомну сім’ю або дитячий будинок сімейного типу, вам необхідно:

1. Подати заяву про бажання створити прийомну сім’ю або дитячий будинок сімейного типу до нашого центру.

2. Подати  наступні документи: довідку про склад сім’ї; копію свідоцтва про шлюб (для подружжя); копії паспортів; довідку про стан здоров’я; письмову згоду всіх повнолітніх членів сім’ї, які проживають разом із кандидатами у батьки-вихователі чи прийомні батьки.

3. Пройти навчання кандидатів у прийомні батьки або батьки-вихователі в обласному центрі соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді та отримати довідку про проходження курсу підготовки та рекомендацію центру.

4. Зареєструватись у службі у справах дітей як потенційним прийомним батькам або батькам-вихователям та отримати висновок про можливість створення прийомної сім’ї або дитячого будинку сімейного типу.

5. Ознайомитись із банком даних дітей та за участю служби у справах дітей та соціального працівника центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді визначитись щодо взаємодобору дитини.

6. Відвідати інтернатний заклад та встановити контакт із дитиною.

Із метою підтримки та надання допомоги, вашу сім’ю буде відвідувати кваліфікований соціальний працівник центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Наша адреса: м. Гадяч, вул. Шевченка,17, тел. 3-13-38.

В.Возниця, директор Гадяцького районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді 

LIVE OFFLINE
track image
Loading...