Без аналізу немає діагнозу

лабораторія
Поділитися новиною

лабораторія18 червня – День медичного працівника 

Кожен із нас у своєму житті здавав аналізи в лабораторію.  Хтось не надто полюбляє ці процедури, а хтось ставиться до них відповідально. Прикро, але не всі розуміють, що саме завдячуючи результатам досліджень лікар надає якісну медичну допомогу. Саме аналізи «розкажуть»,  де організм дав збій. І в той самий час одна-єдина помилка під час проведення лабораторних досліджень може коштувати людині  здоров’я, а іноді й життя. Із впевненістю можна сказати, що професію лаборанта обирають лише відповідальні і сконцентровані особистості. Саме про працівників клініко-діагностичної лабораторії Гадяцької ЦРЛ і буде наша наступна розповідь.

Професію «лаборант» позаочі називають однією із найнеприємніших. Проте працівники лабораторії із цим зовсім не згодні. Штат лабораторії налічує 27 осіб: п’ятеро лікарів, 16 лаборантів і молодший медичний персонал. І вони стверджують, що без своєї роботи не можуть прожити й дня, майже всі мають більш ніж 20-річний досвід роботи. Зізнаються, що якщо потрапив працювати у лабораторію, то вже нікуди звідси не подінешся (сміються і додають: «Лабораторія ж у нас одна»).  До речі, колектив суто жіночий. І які б байки не ходили про жіночі колективи, а тут панує дружня і душевна атмосфера.

Завідує клініко-діагностичною лабораторією Лариса Вельбой, лікар вищої категорії. Саме вона розповідала нам про особливості своєї роботи і про те, як її колеги і підлеглі ставляться до своєї професії:

«Наша лабораторія обстежує весь район, а це 57 тисяч населення. Лабораторія складається із клінічного, біохімічного, цитологічного, імунологічного, бактеріологічного відділів  і експрес-лабораторії (знаходиться біля приймального відділення). Ми проводимо більш як 130 видів обстежень. І найприємніше, що наші результати співпадають із результатами лабораторних обстежень в інших лікарнях і клініках».

До речі, під час розмови, завідуюча розповіла нам, що місцева клініко-діагностична лабораторія входить у п’ятірку кращих в області. Першість доводять високою кваліфікацією лікарів і лаборантів, достатньою оснащеністю і якістю обстежень, яку підтверджують щорічно. Згодьтеся, це приємне визнання.

Прогулявшись кабінетами лабораторії, ніби поринаєш у той спокій і зосередженість, яка панує там. Кожен із головою занурений у свою роботу. Про позитивні сторони своєї професії вони готові розповідати без упину, а от негативних знайти не можуть. Кажуть, що без пацієнтів не можуть прожити жодного дня і з усіх сил намагаються допомагати людям боротися з їхніми недугами. Додають, приємно, що медицина потроху розвивається, єдине, що було б не погано – це поновити парк лабораторного обладнання.

Оксана Кириченко

Найцікавіші питання, які задають лаборантам:

*Чи може протягом життя змінитись резус-фактор крові?

Ні, резус-фактор не змінюється. Найчастіше він «змінюється» через плутанину в документах (хворий обстежувався у різних лікарів і помилково переплутались аналізи). Але таке буває дуже рідко.

*Про що може «сказати» колір крові?

Колір показує насиченість крові гемоглобіном. Якщо світла, то гемоглобін низький, темна – високий. Але це лише народні методи. Достовірно слід визначати у лабораторних умовах.

*Яка група крові рідкісна? Чи багато таких людей?

Раніше рідкісною вважали  4-у мінус. Але сьогодні всіх груп крові достатньо, усі поширені. Бувало, кажуть: «У мене погана група». Не вірте – поганих немає.

*Як часто потрібно здавати аналізи дорослим і дітям?

Зазвичай аналізи здають за направленням лікаря. У діток перший раз беруть відразу після народження і в 3 місяці, а потім вже – за направленням педіатра. А дорослій людині рекомендовано після 40 років раз у рік здавати аналіз крові. 

LIVE OFFLINE
track image
Loading...