У Веприку виробляють крафтовий продукт

веприк пиво
Поділитися новиною

веприк пивоПопри наявність в країні достатньої кількості великих заводів, які створюють хмільні напої для гурманів мало не на будь-який колір і смак, ніша міні-пивоварень в Україні також має право на існування, більше того, вона дуже перспективна. Про це мало хто знає, але віднедавна і у Гадяцькому районі поціновувачі цього напою можуть посмакувати  продуктом місцевого виробництва. ДП «Гадяцьке насіння», яке є дочірнім АТ «Гадяцьке бурякогосподарство», відкрило у Веприку власну пивоварню і вже два місяці радує любителів пінного крафтовим продуктом. Минулого тижня нам випала нагода побувати там, поспілкуватись із її власниками і на власні очі побачити виробництво.    

Передісторію створення броварні нам розповів Віталій Сухань, директор ДП «Гадяцьке насіння»:

«Чому ми вирішили цим зайнятись? Хочеться довше пожити! Як не крути, але чоловіки полюбляють цей напій. А відомо ж, що  якістю магазинний «похвалитись» не може. Тому  ми пропонуємо людям продукт без хімії і варимо за тими ж рецептами, що й кількасот років тому.  Нічого ж не змінилось: температурні режими ті ж, дріжджі також (тільки тепер їх вирощують в лабораторії) і традиційний солод.   

Зізнаємось, відразу експериментували у домашніх умовах, варили у каструльках. А коли зрозуміли, що нам вдається, вирішили придбати обладнання, а через півтора року і ліцензію отримали. За цей період, звісно, було кілька невдалих спроб: скисали цілі бочки, а скільки вдало зварили і випили – не перерахувати.  Проте тепер все чітко – можемо ділитись досвідом».       

Офіційно пивоварня працює два місяці. Головний пивовар там Микола Лисак. Саме він займається створенням пінного від початку й до кінця. Приємно, що для виробництва використовують лише найякіснішу, а головне – місцеву воду із свердловини ВПАУ. Були спроби користуватись місцевим солодом, але, на жаль, невдалі. А от із дріжджами і хмелем поки не експериментують і  купують у Німеччині (хоча нині на господарстві зріє власний хміль, який спробують використовувати у найближчому майбутньому).

«Усього у нас п’ять видів напою. Уже можемо похвастатись тим, що ми варимо аналог бельгійського «Хугардена» (Hoegaarden). Розповсюджуємо продукцію по власних торгових точках (ширше поки не можемо,  адже ліцензія коштує півмільйона). Уже досконало вивчили смаки своїх поціновувачів – у селі більше люблять світле пшеничне, а у Гадячі – темне. Будемо потроху відходити від безрозбірного і неконтрольованого (як звикли у нас) вживання і привчати людей культурно смакувати, як у країнах Європи», – розповідає Віталій Сухань.

Поки що на виробництві встановлена пивоварня на 50 літрів. Але, зі слів Миколи Вошанова (заступника директора АТ «Гадяцьке бурякогосподарство» із переробної галузі), уже дуже скоро у Гадячі запрацює 300-літрова пивоварня, завдяки якій процес виготовлення кінцевого продукту пришвидшиться.

Незважаючи на невеликий досвід роботи, власники броварні вже скоро збираються дивувати новинками. Щойно достигнуть сезонні фрукти, у продажу з’явиться напій із солодким запахом і присмаком (у перспективі варитимуть полуничний, сливовий і вишневий), але й на цьому обіцяють не зупинятися. Тільки-но пивоварня розшириться, збираються приступити до виробництва знайомого всім напою для всієї родини – ситра.

Поки виробництво лише набирає обертів і ще не має офіційного бренду чи торгової марки. Але і над цим власники вже міркують і нам першим відкрили таємницю назви  крафтової продукції: можливо, це буде «Веп». Тож  бажаємо, щоб  у них все вдалося. Адже у нинішніх економічних умовах підприємці рідко зважуються на такий крок – розпочати виробництво і створити нові робочі місця. І сподіваємось, що через кілька років на місці невеличкої пивоварні «виросте» серйозне виробництво, яке працюватиме на рівні найвідоміших броварень Європи.     

Оксана Кириченко, Олександр Товстий

На фото зліва направо: Микола Вошанов, Микола Лисак і Віталій Сухань

«Кег на замовлення» – таку послугу в майбутньому пропонуватимуть виробники хмільного для жителів Гадяцького району. Поціновувачі пінного матимуть можливість замовити і орендувати собі на свято цілу бочку напою,  звареного відповідно до індивідуальних уподобань, із пристроєм для розливу.   

Craft (крафтове) – дослівно перекладається як «ремісниче» або ручної роботи. Крафтовою може вважатися броварня невеликого розміру, що випускає продукцію невеликими партіями, головним прагненням якої повинно бути не отримання прибутку від продажу, а саме творчий процес його створення. Крафтовий напій – зварений за класичною технологією, із води, солоду та хмелю, але з додаванням у його рецептуру інших інгредієнтів: спецій, трав, ягід, фруктів тощо.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...