Земля для захисників: право, яке ще треба відстояти

земля учасникам АТО
Поділитися новиною

земля учасникам АТОУ залі засідань РДА 18 квітня відбулася апаратна нарада, на якій розглядалось одне із проблемних питань, яке турбує учасників АТО, а саме: «Про стан  забезпечення учасників АТО, членів сімей загиблих учасників АТО земельними ділянками сільськогосподарського призначення державної власності». Доповідала в. о. начальника відділу Держгеокадастру Оксана Боцула:

«На сьогодні військовослужбовцями, які беруть (брали) участь у виконанні завдань по здійсненню АТО, та членами сімей загиблих учасників на території району подано 568 заяв по виділенню земельних ділянок для ведення особистого селянського господарства (у тому числі 1 заяву – на виділення земельної ділянки для будівництва та обслуговування житлового будинку). Із них 471 заява – до Головного управління, 97 заяв – до сільських рад. Усього прийнято 555 рішень та наказів про надання дозволів на розробку проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок на загальну площу 1121,2782 га.

Затверджено 240 проектів землеустрою (210 проектів – ГУ на загальну площу 412,6732 га та 30 проектів – с/ради на загальну площу 58,5937 га).

На даний час у ГУ знаходяться на затвердженні 10 проектів землеустрою.

На території району органами місцевого самоврядування зарезервовані земельні ділянки для передачі у власність учасникам АТО на загальну площу 303,5568 га, із них: Біленченківська – 56,0038 га, Великобудищанська – 23,8020 га, Веприцька – 40,3275 га, Гречанівська – 6,0 га, Сергіївська – 65,9954 га, Лютенська – 36,0 га, П.-Роменська – 51,4281 га, Плішивецька – 4,0 га, Розбишівська – 10,0 га, Харковецька – 10,0 га.

Але на сьогодні існують невирішені питання щодо передачі земельних ділянок учасникам АТО із земельних масивів, які перебувають в оренді: Березоволуцька с/р – земельна ділянка площею 18,6627 га, перебуває в оренді СФГ «Лідія» до 31.12.2022 року. Розроблено проекти учасникам АТО на 9 чоловік, але договір оренди не розірваний; на території Вельбівської, Мартинівської, Краснолуцької, Книшівської с/рад передбачалися земельні ділянки для передачі учасникам АТО у межах населених пунктів. Через відсутність генеральних планів населених пунктів розробка землевпорядної документації на такі земельні ділянки неможлива. Вирішення даного питання можливе через резервування земельних ділянок державної власності за межами населених пунктів на території району».

Право на «клаптик землі» кожен учасник АТО отримав ще влітку 2014 року. Якщо поглянути на цю ініціативу з боку теорії, то вона виглядала справжньою вдячністю держави бійцям, які ризикували своїм життям, захищаючи її. Але на практиці реалізувати таке право виявилося справою непростою.

До того ж, послухавши доповідь у РДА, складається враження, що це «замилювання очей», бо ситуація у селах із видачею землі «стоїть на місці», і коли наші захисники зможуть її отримати – невідомо. Обіцянки тягнуться вже не один рік. Це питання дійсно важливе і турбує не тільки самих учасників АТО, членів їх сімей, а й небайдужих громадян. Люди обурені і вважають, що процес передачі землі зумисне затягують. Щоб все прояснити, ми звернулися до голів с/рад.

На території Мартинівської с/ради 27 учасників АТО, але, на жаль, земельні наділи ніхто з них не отримав. Сільський голова Василь Нонка запевняє, що всі учасники будуть забезпечені землею. 6 чоловік не мають посвідчення УБД, але рішенням сесії всі вони отримають обіцяне у межах населеного пункту, решта – поза його межами. Усі земельні ділянки вже зарезервовані.

Більш проблемна ситуація у Книшівській с/раді, де, за словами сільського голови Тетяни Мільки, взагалі немає вільних земель. 106 га перебувають в оренді СГ «Нива», ця земля має низький рівень родючості, бо переважають пісок і глина, а 50 га не перебувають в оренді, але їх виділити учасникам АТО неможливо. Мотивують це тим, що відсутні зміни до генерального плану населеного пункту, що унеможливлює розробку необхідної документації. Тим не менш, як стверджує сільський голова, питання уже майже вирішено – земельні ділянки знайдені на території Сергіївської ОТГ. Місцевий орендар отримав довіренності на виготовлення необхідної технічної документації і до кінця року учасники АТО отримають ділянки, до того ж фермер обіцяє вчасно платити орендну плату.

У с. Красна Лука також схожа ситуація. 24 учасники АТО вже написали заяви на отримання земельних ділянок. 8 вже отримали акти на право власності, решта чекають.

У Вельбівці в минулому році 5 чоловік отримали землю у ФГ «Стимул Агро»,

Решта (13) отримають у цьому році у с. Тепле, СТОВ ім. Духова, КСП «Зелений Гай». Технічна документація розробляється.

Коли насправді бійці зможуть отримати їм належне по закону, й досі залишається невідомим. Виявляється, реалізувати своє право важко. Наша влада завела цю ситуацію у «глухий кут», тим більше не хочеться вірити в те, що ці дії зумисні, аби лише імітувати турботу про воїнів, у той час як насправді ніхто їхніми проблемами опікуватися не збирався. Засмучує те, що українці не живуть, а існують у постійній боротьбі за свої права, а натомість збільшується кількість обіцянок влади.

Усіх учасників АТО, які й досі чекають на землю, просимо залучатися до діалогу і звертатися до редакції.

Світлана Рожі

 

 

LIVE OFFLINE
track image
Loading...