Стоп меланома

novye nadezhdy dlja pacientov s prodvinutoj 1
Поділитися новиною

novye nadezhdy dlja pacientov s prodvinutoj 1Починаючи з 2009 року, в Україні щорічно у квітні-травні проводяться заходи з нагоди Всеукраїнського дня меланоми (у рамках Всесвітнього дня меланоми). Ініціаторами проведення заходу є кафедра дерматології та венерології Національного медичного університету ім. О.О. Богомольця, Українська асоціація лікарів-дерматовенерологів та косметологів, Інститут дерматокосметології доктора Богомолець, громадська організація «Стоп меланома». Дані заходи проводяться спільно дерматовенерологічною та онкологічною службами.

Останнім часом спостерігається епідемічне зростання захворюваності на злоякісну меланому як в Україні, так і в усьому світі. Меланома – одна з важливих медичних та соціальних проблем у даний час. Незважаючи на те, що меланома складає всього 4-5 відсотків від загальної кількості зареєстрованих випадків раку шкіри, вона є причиною понад 70% летальних результатів у даній групі захворювань.

По Гадяцькому району на обліку перебуває 1130 онкохворих, 150 – із злоякісними хворобами шкіри, із них з меланомою шкіри – 27.

Меланома – одна із найбільш злоякісних пухлин, агресивність якої не має собі рівних. Обравши найслабкіше місце на шкірі – родимку або пігментну пляму, – клітини пухлини починають проростати у глибину і, розростаючись, «розлітаються» по організму, даючи велику кількість метастаз, вражаючи лімфовузли, легені, мозок, серце. Підступність меланоми в тому, що вона може розвиватись у верхніх шарах шкіри упродовж 50 років.

Початок цій хворобі найчастіше дає тривале подразнення шкіри на місці родимки. Клінічні прояви та перебіг меланом шкіри дуже різноманітний. Найбільш важлива тривожна ознака – це будь-яка зміна розміру, форми або кольору новоутворення, які сталися за короткий період часу.

Оскільки зв’язок меланоми з родимками, пігментними невусами чітко встановлено, звертають особливу увагу на наступні початкові симптоми їх активізації:

– швидке зростання невуса, що раніше не змінювався або збільшувався повільно;

– асиметричне збільшення однієї з його ділянок;

– зміна кольору;

– виникнення свербежу, відчуття печії, напруження, поколювання.

Існує ряд рекомендацій, виконання яких зменшить ризик виникнення раку шкіри:

– повне виключення перебування на пляжі в період з 10-ої до 16-ої години;

– використання сонцезахисного одягу (капелюхів з широкими полями, сорочок з довгими рукавами та сонцезахисних окулярів);

– не заклеювати родимку пластиром;

– проведення самостійного огляду шкіри з метою виявлення підозрілих новоутворень шкіри;

– у разі травми родимки негайно звернутись до лікаря-дерматолога.

Методом ранньої діагностики, що дозволяє виявити раннє переродження невуса, є дерматоскопія. Дерматоскопія – це апаратний неінвазивний метод дослідження новоутворень шкіри, який дозволяє з високими ступенем достовірності визначити пігментне новоутворення шкіри і діагностувати меланому та інші новоутворення шкіри на ранніх стадіях. Отримати консультацію та провести дерматоскопічне обстеження родимок, новоутворень на шкірі можна в Полтавському обласному клінічному шкірно-венерологічному диспансері (м. Полтава, вул. О.Гончара, 12) та ПП Агора «ЛЦД Медея» (м. Полтава, вул. В.Чорновола, 24-б). За консультацією також можна звернутись до лікарів-дерматовенерологів та лікаря-онколога поліклінічного відділення Гадяцької ЦРЛ.

З. Гриценко, лікар-дерматовенеролог

LIVE OFFLINE
track image
Loading...