Бізнес на сонячній енергії

віт
Поділитися новиною

вітГадячанин Владислав нещодавно на даху гаража встановив сонячні панелі. До речі, у місті він не перший, хто ризикнув створити  приватну електростанцію. Минулого року, відразу після переїзду у Гадяч, львів’янин Ігор сонячними панелями покрив дах будинку. Щоправда, він не погодився поспілкуватись із нами. А от Владислав зробив це залюбки, навіть дозволив сфотографувати новинку і розповісти про переваги і недоліки переходу на сонячну енергію.

Ідея створити власну екологічно чисту електростанцію прийшла до нього не так давно. А вже остаточно переконало інтенсивне зростання тарифів на електроенергію. Владислав каже, що потужності буде достатньо, аби забезпечити електроенергією його досить солідний за розмірами будинок, і навіть  можна продавати надлишок енергії у мережу.

Із 2015 року в Україні почали діяти «зелені» тарифи на електроенергію, що виробляється приватними домогосподарствами, установлена потужність яких не перевищує 30 кВт. «Зелений» тариф – це спеціальний тариф, за яким державою купується енергія, вироблена на приватних станціях з енергії сонця, отриманої за допомогою сонячних батарей, або з енергії вітру, згенерованої за допомогою установки вітрових турбін. Виявляється, користуючись таким тарифом,  рахунок за спожиту електроенергію не виставляється, а розраховується тільки на різницю. Наприклад, згенерували тисячу кіловат, а спожили тільки 100. Тож за 100 не платите нічого, а за 900 вам повинна відшкодувати місцева філія ПАТ «Полтаваобленерго». Згідно офіційної постанови із так званим «зеленим тарифом» обленерго буде виплачувати власнику щомісячно 498,17 коп./кВт/год. (без ПДВ). Таким чином електростанція, вартість якої Владислав побажав залишити в секреті, за його підрахунками, окупиться за вісім років.

Технічне забезпечення і встановлення гадячанин замовляв у Львівському інженерно-монтажному центрі. Там йому зробили індивідуальний розрахунок і, узгодивши всі нюанси, протягом кількох днів направили майстрів для монтажу. Подальшого технічного обслуговування панелей майже не потрібно, лише час від часу слід прибирати із них сніг або протирати запиленість.

Саме встановлення сонячних панелей зайняло не більше тижня. А от реальне під’єднання до мережі і укладання договору купівлі-продажу між компанією та власником сонячної станції – процес затяжний. Ніби й технічні умови дозволяють, але… Проте Владислав не жалкує, бо був попереджений про те, що документальне оформлення займе до півроку (зі слів його друзів, які вже спробували все на собі).

«Не приховую, це своєрідний бізнес, – говорить Владислав. – Проте одночасно із цим сонячна енергетика – це прогресивний метод отримання енергії із невичерпного джерела. Вважаю, що нам усім час над цим замислитися».

Оксана Кириченко, Олександр Товстий

LIVE OFFLINE
track image
Loading...