Безкоштовні ліки: реальність чи мрія?

безкоштовні ліки
Поділитися новиною

безкоштовні лікиУже із першого квітня стартувала державна програма «Доступні ліки», завдяки якій пацієнти матимуть змогу отримати ліки від серцево-судинних захворювань, діабету ІІ типу та бронхіальної астми безкоштовно або з незначною доплатою.

У державному бюджеті на фінансування програми закладено 500 млн грн, із яких близько 17 млн отримала Полтавська область. Відтак до списку доступних ліків входять усі препарати з наступними Міжнародними непатентованими назвами (МНН):

Серцево-судинні захворювання: «Аміодарон», «Амлодипін», «Атенолол», «Верапаміл», «Гідрохлортіазид», «Спіронолактон», «Фуросемід», «Дигоксин», «Еналаприл», «Ізосорбіду динітрат», «Карведилол», «Клопідогрель», «Метопролол», «Нітрогліцерин», «Симвастатин», «Бісопролол».

Бронхіальна астма: «Беклометазон», «Будесонід», «Сальбутамол».

Діабет II типу: «Метформін», «Гліклазид».

Близнюк до безкоштовних ліківЗгідно повідомлення Міністерства охорони здоров’я, на сайтах органів місцевої влади повинен бути розміщений список аптек, які беруть участь у цій програмі. До того ж, список повинен постійно оновлюватись. Проте, переглянувши сайти, такого списку ми не знайшли. Тому вирішили поцікавитись у Валентини Близнюк (головного лікаря КЗ «ЦПМСД»), які ж саме аптеки братимуть участь у програмі і чи діє вона у нашому районі взагалі? 

«На даний час надійшла заява лише від одного аптечного закладу, а саме від ЦРА №16 м. Гадяч (філії «Полтава ОКП «Полтавафарм»), яка має 13 точок реалізації на території району (м. Гадяч (стаціонарне і поліклінічне відділення і пл. Миру), села: Веприк, Рашівка, П.-Роменська, Римарівка, Розбишівка, Лисівка, Сари, Березова Лука). Ми маємо наміри і можливості приймати всі заявки і співпрацювати з усіма аптечними закладами на території району, які побажають взяти участь у програмі.

1 квітня ми почали виписувати рецепти, повідомляючи пацієнтам, що рецепт дійсний протягом місяця, і аптечний заклад матиме змогу відпускати ліки приблизно через кілька днів, оскільки деякі нормативні документи ще не вступили в дію». 

Оксана Кириченко 

2 коментарі до “Безкоштовні ліки: реальність чи мрія?

  1. При серцево-судинному захворюванні лікар призначив медпрепарат би-престаріум. Як бути в його отримання безкоштовно ?

  2. А хіба ви бачите ваш препарат у переліку запропонованих?

Comments are closed.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...