Обережно, ртуть!

ртутна лампа
Поділитися новиною

ртутна лампаВ Україні нині, як і в інших країнах Європи, дедалі більше використовують енергозберігаючі лампи. Але як бути з їхньою утилізацією? Адже ртуть із відпрацьованих ламп забруднює довкілля. Над цим питанням частенько ламають голови і гадячани. Адже чи не у кожного у хазяйстві є прилади, які містять ртуть (лампи, термометри тощо). І найчастіше, коли прилад відслужив своє, людина не придумує нічого кращого, аніж просто викинути його у сміттєвий бак (кілька таких ми якраз і помітили), або, що характерно для нашої місцевості, – у найближчий ярок. Та й заперечити цьому вчинку нічим, адже централізованого пункту по збору відпрацьованих ламп у Гадячі немає.

Пошукавши подібну інформацію в Інтернеті, ми виявили, що найближче до нас утилізацією енергозберігаючих ламп займається полтавське ТОВ «Фірма Діола». Але приймають на переробку енергозберігаючі лампи лише в суб’єктів господарювання, і таке «задоволення» коштує 95 копійок за штуку. Від простого населення лампи приймають, але без особливого ентузіазму (бо в людей приймають безкоштовно).  

Тому полтавці зареєстрували на сайті електронних петицій Полтавської міської ради  документ із пропозицією створити у місті безкоштовний пункт приймання ртутних ламп.

То може і нам уже час замислитись над подібним питанням? Коли, як не зараз, варто починати формувати серед населення усвідомлення необхідності утилізації таких, на перший погляд, побутових речей, як звичайна лампочка?

Оксана Кириченко

Фото Олександра Товстого

У стандартній енергозберігаючій лампі міститься від 3 до 5 міліграмів ртуті. А ртуть – одна з найтоксичніших речовин і може завдати серйозної шкоди здоров’ю людини. Тому зрозуміло, що просто викидати на смітник таку лампу, що відпрацювала свій термін, не можна.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...