Загубив телефон – будь готовий зустрічати шахраїв!

ахверист
Поділитися новиною

ахверистНапевно, важко знайти людину, яка в своєму житті нічого не губила. Але, окрім гіркого осаду від втрати, можна ще й стати жертвою шахраїв. Тому ми вирішили розповісти вам типову  історію, у яку вже потрапляли безліч гадячан і яка є актуальною і для мешканців інших районів.

Людина  щось губить. Як правило, коли самостійні пошуки результату не дають, то вона звертається у  газету чи у соцмережі і розміщує оголошення. Найчастіше пропонують винагороду тому, хто знайде і поверне втрачену річ.

Далі кілька сценаріїв розвитку подій.

Варіант перший, поганий, але не найгірший

Ваші документи чи мобілку ніхто не знайде або, знайшовши, до вас не звернеться. Варіант другий – найбільш приємний і поширений

Ваші речі знаходять. У таких випадках найчастіше власнику навіть не доводиться давати оголошення, адже його дані вказані у документах чи телефонному записнику. Людину знаходять і повертають загублене. А далі — чи «могорич», чи грошова винагорода. Добросовісні громадяни практично ніколи не просять «премії», бо соромляться і розуміють, що в подібну ситуацію може потрапити кожен.  

Варіант третій – найгірший і нині дуже популярний

«…До вас підійде дєвочка і віддасть… А ви поки йдіть до терміналу і переводьте гроші…» – так кажуть аферисти, зв’язавшись із власником загубленої речі за телефоном, указаним в оголошенні у соцмережі. На таку «вудку» мало не потрапив один із працівників редакції.

Не минуло й хвилини після публікації оголошення про втрату телефону у соцмережі, як до нас подзвонив чоловік і сказав, що телефон викрали. За тембром голосу і інтонацією відразу стало зрозуміло, що людина не з нашого регіону. Говорить загальними фразами, конкретної інформації не надає – ні який із виду телефон, ні свого місцезнаходження, ні куди йти не уточнює. Лише просить, не перериваючи розмови (своєрідний психологічний прийом),  підійти до центрального універмагу, а такий, без сумніву, є у кожному місті, і переслати гроші через термінал.

І тут потрібно бути максимально холоднокровним і врівноваженим. Ні в якому разі не перераховуйте кошти, поки не впевнитесь у тому, що людина дійсно тримає вашу річ у руках. Тільки-но ви зробите переказ чи поповните чужий рахунок, як одразу можете прощатись не тільки з телефоном чи документами, а й із певною сумою грошей. Так діють шахраї, які «розводять» на гроші. Такі люди спеціально відслідковують оголошення про втрату речей, щоб потім надурити занадто довірливих. І найчастіше той «дядько», який «знайшов» ваш телефон, у момент розмови знаходиться у місцях позбавлення волі…

Як не стати жертвою? Вихід є лише один,  він надзвичайно простий і на 100% ефективний. Не робіть жодної попередньої оплати людям, які «знайшли» вашу річ. Якщо вже й надумали платити, то робіть це виключно «по факту».

P.S. До речі, наш втрачений телефон так і не знайшовся. Хоча протягом тижня на номер, указаний у оголошенні у соцмережі, телефонували кілька разів із подібними «розводами».

 «БМ»

LIVE OFFLINE
track image
Loading...