Реформи й реформовані…

condolence write a letter intro 2035916.8
Поділитися новиною

condolence write a letter intro 2035916.8Шановні читачі! Узятися за написання цієї статті мене змусили певні життєві обставини, від яких не застрахований жоден із нас. Стан здоров’я привів мене до лікарняного ліжка. І перебуваючи на ньому, я мав час і змогу побачити, переосмислити і випробувати на собі всі ті реформи, які на сьогодні вже запроваджені і плануються у майбутньому запровадитися в медицині. Своєю статтею, а вона буде поділена на кілька частин, я висловлюю свої оціночні судження відносно реформ у медицині, а тому закликаю можновладців усіх рівнів не застосовувати до своїх підлеглих, а особливо до лікарських працівників, жодних засобів і способів до покарання, а також морального тиску на них, так як вони є заручниками цих обставин. Проблеми, які я намагаюсь висвітлити, стосуються всієї медицини в державі як галузі, а не лише нашого міста і району. Ще раз наголошую, що мої судження оціночні, і я просто намагаюся звернути увагу всіх жителів міста і району, а також депутатів і очільників Гадяцького краю до обговорення цих проблем, що є на сьогодні в медицині.

Отже, раннього грудневого вечора в моєму будинку пролунав міжміський телефонний дзвінок. Чоловік, який назвався Віктором Івановичем, приємним голосом українською мовою назвав мене на ім’я. Відрекомендувався ведучим спеціалістом Науково-дослідного центру відновлюваної медицини та біотехнологій із Києва і запропонував мені придбати препарат «Гіперстабіл» на курс лікування терміном два місяці зі знижкою 30%, як для пенсіонера. Вартість повного курсу лікування була 5750 грн, а мені пропонувалося всього за 3900 грн. При цьому він назвав мій діагноз у відповідності з епікризом і запевняв, що «Гіперстабіл» розроблявся українськими фахівцями у тісній співпраці з європейськими, виготовляється на суперсучасному обладнанні. За його словами, комплекс біологічно активних сполук, що входять до складу «Гіперстабілу», нормалізує рівень холестерину і фосфоліпідів, покращує мозковий і периферичний кровообіг, зміцнює серцевий м’яз та знижує артеріальний тиск при гіпертонії. Загалом, вихваляв «Гіперстабіл» як тільки міг. Запевняв, що після двомісячного вживання препарату я, як мінімум, на п’ять років забуду про свої хвороби. За його словами, компоненти «Гіперстабілу» покращують мозковий кровообіг і постачання мозку киснем, мають седативний вплив, відтак можуть використовуватися для профілактики атеросклерозу та хвороби Альцгеймера. Завдяки нормалізації кровообігу покращується стан вен і капілярів. Використовується при зниженні розумової працездатності, пам’яті та для покращення периферичного кровообігу. «Гіперстабіл» здатний знижувати артеріальний тиск, що вкрай важливо для гіпертоніків і метеозалежних людей. Активні сполуки, із яких складається «Гіперстабіл», використовують при підвищеній проникності капілярів; як засіб, тонізуючий серцево-судинну систему. Складові «Гіперстабілу» – органічні речовини і мінеральні з’єднання – сприяють зміцненню стінок капілярів, здатні знижувати артеріальний тиск і використовуються при артеріальній гіпертензії і атеросклерозі судин. «Гіперстабіл» також сприяє поліпшенню мозкового і периферичного кровообігу судин.

Складові «Гіперстабілу» мають спазмолітичну, судиннорозширюючу, седативну дію, сприяють посиленню мозкового і судинного кровообігу, поліпшують постачання мозку киснем та всіма необхідними мікроелементами, що вкрай важливо для людей, які страждають такими захворюваннями, як ішемічна хвороба серця, стенокардія, кардіосклероз і гіпертонічна хвороба. «Гіперстабіл» сприяє поліпшенню живлення сердечного м’яза та усуненню циркуляторної недостатності; відновленню погіршених внаслідок вікових змін пам’яті, слуху, зору, мовних і рухових функцій; нормалізує функціональний стан нервової і серцево-судинної систем. Особливу увагу звертаємо на такі властивості «Гіперстабілу», як: нормалізація артеріального тиску та метаболізму тканин мозку, відновлення еластичності і міцності судин, запобігання тромбоутворенню в коронарних судинах і судинах головного мозку.

Компоненти «Гіперстабілу» можуть знижувати артеріальний тиск і використовуються при артеріальній гіпертензії та атеросклерозі судин. Його складові органічні сполуки мають кардіотонічні, антигеморагічні, сечогінні, потогінні, в’яжучі та тонізуючі властивості. Комплекс біологічно активних сполук, що входять до складу капсул гіперстабілу, обумовлює метаболічну, гіпохолестеринемічну, дезінтоксикаційну, протизапальну, спазмолітину, регенеративну, капіляростабілізуючу, ноотропну, протитромбатичну дію, покращує обмін речовин та кровопостачання мозку.

«Гіперстабіл» рекомендований з метою зниження ймовірності тромбоутворення в судинах головного мозку, відновлення кровообігу в зонах ішемії головного мозку після травм або інших уражень, підвищення розумової працездатності, покращення пам’яті.

Вибачаюсь за такий довгий опис властивостей «Гіперстабілу», але я його навів повністю тільки з тією метою, щоб шановний читач зрозумів, що «жива вода» із казки у порівнянні із гіперстабілом – ніщо. Віктор Іванович так наполегливо і переконливо рекомендував мені цей препарат, із таким натиском, що важко було перед ним встояти. І тут мене пройняла ідея. Я запропонував йому таку собі оборудку. У будь-якому місці, за його вибором, я проходжу повністю клінічні обстеження свого стану здоров’я, потім під його контролем і наглядом я приймаю «Гіперстабіл» два місяці, знову проходжу обстеження, і якщо мої хвороби вилікуються і мій стан покращиться хоча б на половину від попереднього, я погоджуюся сплатити потрійну вартість препарату. На таку пропозицію я отримав відмову з огляду на те, що він не наділений повноваженнями вирішувати ці питання, а також що центр такою практикою не займається. По ходу спілкування із Віктором Івановичем у мене виникло питання: звідкіля йому відоме моє ім’я, діагноз, номер телефону та обставина, що я пенсіонер, а також моє місцеперебування? Відповідь для мене була вражаюча: від Міністерства охорони здоров’я. Звичайно, я не та особа, щоб міністерство збирало і зберігало, а потім і ділилося з кимсь інформацією про мене. На мою думку, мені був даний натяк на те, що цю інформацію центр отримав від тієї особи чи осіб, що мають доступ до епікризів, історій хвороби і моєї амбулаторної карточки. Виникає питання: а як же лікарська таємниця? Відповідь одна: там, де ходять гроші, і притому великі гроші, ніяких таємниць немає.

Тепер відносно препарату. Його реклама йде по радіо кожний день. У кінці реклами повідомляється, що він не є лікарським засобом, а перед його застосуванням необхідно порадитися з лікарем. Добре, що в рекламі хоч на це звертають увагу покупців, а Віктор Іванович мене про це не попередив. На другий день після спілкування з ним у поліклініці ЦРЛ я радився із чотирма лікарями різного профілю стосовно цього препарату і від них отримав відповідь, що такого не внесено до реєстру лікарських засобів, і вживати вони його мені не рекомендують. На цей раз чудо зцілення не відбулося.

«УГадяцькому районі стартував унікальний проект, аналогів якому немає в Україні. Кожен із 53 тисяч мешканців Гадяцького району отримає електронну картку, яка слугуватиме своєрідним ключем. За її допомогою можна буде потрапити на прийом до медичних спеціалістів, також вона буде носієм інформації про історію хвороби та процес лікування пацієнта. Усе це значно спростить життя як хворим, так і медичним працівникам». Про це повідомив у своєму блозі 17 січня голова РДА О.Матюшенко. Сьогодні цей проект активно упроваджується в життя. При цьому виникає ряд запитань. Вважаю, що саме головне з них – це наскільки покращиться лікування, а відповідно і стан здоров’я пацієнтів? Чи буде захищеною інформація про пацієнта, як персональні дані, так і стосовно стану здоров’я? Як відомо, на сьогодні не існує такої бази даних, яка була б гарантовано захищена від стороннього доступу. Газета, радіо і телебачення неодноразово повідомляли, що на книжному ринку в Києві можна придбати любу базу даних, було б бажання і кошти. Нарівні з цим, яка буде можливість у пацієнта знати всю інформацію, яка буде розміщена на картці, її повнота, своєчасність внесення, результати аналізів, кардіограм, УЗД та інших досліджень? Як лікар буде доносити до пацієнта рекомендації по лікуванню, які ліки і як приймати? Як будуть виписуватися направлення на здачу аналізів, на прийом до інших фахівців? Як будуть лікувати тих, хто відмовиться від оформлення електронної картки? Що робити пацієнту, якщо лікарня втратить про нього інформацію в електронному вигляді? Наскільки можливе внесення до картки інформації, без відома пацієнта? Чи не стануть 53 тисячі пацієнтів заручником однієї особи, у розпорядженні якої буде сервер? Зараз медичні працівники під тиском намагаються освоїти комп’ютерну грамоту. Із них багато таких, що вже знаходяться на пенсії. Чи під силу їм це? Зараз, коли пацієнт знаходиться на прийомі у лікаря, лікар заносить у амбулаторну картку скарги пацієнта, із якими він звернувся до нього, і одночасно заносяться дані про призначення, які пацієнт повинен виконати. Для тих, хто навчається чи працює, – дані про звільнення від роботи чи навчання. Це лікар здійснює ручкою на папері. А як буде в електронній картці? Як пацієнту проконтролювати, чи здійснив лікар запис у картку? І це не повний перелік, таких запитань безліч.

А як до таких новацій віднеслися самі медичні працівники? Їхню думку хтось запитав? Чи вони, як колгоспні телята, підставили свої шиї під ярмо реформ, а там як буде? На власному досвіді переконався, що інформація стосовно мене використана комерційною структурою начебто з жестом допомоги, проте з вигодою для себе. Дані про препарат я не міг перевірити. З допомогою пошукової системи такого центру віднайти не вдалося, так що не відомо, чи існує такий взагалі, а мені під видом препарату намагалися «впарити» хтозна що. Провівши в цьому році доволі багато часу на лікарняному ліжку, я очима пацієнта, так би мовити із середини, побачив багато проблем, які потребують негайного вирішення для покращення лікарняного обслуговування. І в багатьох випадках для цього навіть не потрібно вишукувати додаткові кошти. І це думки не лише мої, а й тих колег, які стали друзями по нещастю і сусідами по палаті. Але це вже зовсім інша історія.

Закликаю небайдужих долучитися до обговорення на сторінках газети. Мені можете писати на електронну адресу ioso@ukr.net.

Іван Іванюта, голова громадської організації «Справедливість»

LIVE OFFLINE
track image
Loading...