Іномарки можуть коштувати 30 тисяч гривень

дешеві машинки
Поділитися новиною

дешеві машинки– Уживані європейські машини мають бути доступні в Україні. Вимагаємо легалізації автомобілів із європейськими номерами, а влада не реагує, — каже Віктор Лабунський. Уранці 24 січня він разом із однодумцями стояв на в’їзді до Києва з боку Борисполя. Виставили машини у колони у правих смугах. Уздовж доріг розклали й підпалили шини. На шляхах утворилися затори. Після обіду колони автомобілістів рушили до Кабміну. Головна вимога – прийняти закон №5567, який продовжує термін перебування нерозмитнених машин в Україні до року. Його зареєстрували у листопаді народні депутати В. Парасюк і Ю. Дерев’янко. Документ передбачає випуск спеціальних номерів і запровадження фіксованої плати за ввезення нерозмитненого авто – 5800 грн на рік. Схожий законопроект підготували у Державній фіскальній службі. Він передбачає розмитнення у розстрочку на 33 роки. У ВР документи ще не розглядали.

Торік в Україну ввезли понад 15 тис. нерозмитнених машин. Зараз їх понад 23 тис., за даними Всеукраїнської асоціації автоімпортерів і дилерів. Приганяли їх переважно з Литви та Польщі через напівлегальні фірми й підставних іноземців. Інакше машина може перебувати в Україні не більше п’яти днів. Після цього повинна виїхати. Держава має дозволити людям купувати автомобілі за доступною ціною. Ці машини не нові, але якісні й безпечні. Від автомобільних аварій Україна щорічно зазнає збитків на 5 мільярдів гривень. Цю цифру можна було б скоротити, узаконивши нерозмитнені іномарки, – кажуть юристи. Згідно із законопроектом, власники таких авто платитимуть податки, мита, збори, страховку в бюджет України, а не Польщі чи Литви. Зараз усі гроші йдуть за кордон. За виданим номерним знаком правоохоронці зможуть ідентифікувати власника у разі порушення. Нині водія нерозмитненого автомобіля знайти неможливо.

У разі ухвалення законопроекту 15-річні «Опель Астра», «Фольксваґен Гольф» чи «Ауді А4» коштуватимуть в Україні 30–35 тис. грн. Зараз такі автівки продають за 120–140 тис. Верховна Рада не хоче приймати цей закон, бо тоді впадуть продажі нових автомобілів. Відповідно надходження до бюджету суттєво знизяться. Збитків зазнають і власники розмитнених іномарок. Шансів продати стару машину за нинішніми цінами не буде. Зараз власник уживаного «Ланоса» мріє збути його за 5 тисяч доларів. Коли легалізують нерозмитнені машини, виручить не більше півтори тисячі. Більше ніхто не дасть. Бо за 2-3 тисячі доларів можна буде пригнати з Польщі «Опеля».

LIVE OFFLINE
track image
Loading...