Україна і державна українська мова

мова
Поділитися новиною

моваКоли Верховна Рада розпочне шосту сесію у лютому, на депутатів чекають нові баталії щодо мовного питання. Уже зареєстровано паралельно три законопроекти про державну мову і механізми її захисту. Вони передбачають майже повну українізацію медіапростору, книговидання, кінематографу, реклами та культурного простору. І хоч законопроекти ще не пройшли парламентських комітетів і першого читання, дискусії щодо змісту не вщухають. Думки пересічних українців, експертів та користувачів соцмереж щодо цього розділились.

Об’єднує ж їх спільне завдання, йдеться у пояснювальних записках: захистити й поширити українську мову. Усі вони визначають, що людина повинна засвідчити знання державної мови для набуття громадянства. Українська визначається мовою функціонування державних структур, Збройних Сил, освітніх закладів будь-якого рівня. У галузях культури, спорту та медіа також встановлюється або ж стовідсоткове, або ж квотне поширення державної. Вирізняються законопроекти тим, хто і яким чином регулюватиме порушення мовного законодавства, а також до якої міри українська має стати основною мовою.

За порушення закону нардепи пропонують штрафувати в розмірі від 200 до 400 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (3400-6800 грн), якщо мова про роботу офіційних органів і бюджетних організацій, від 200 до 300 (3400-5100 грн) мінімумів – у сфері освіти, науки і культури, від 400 до 500 неоподатковуваних мінімумів (6800-8500 грн) – для ЗМІ. За спроби «впровадження в Україні офіційної багатомовності» може загрожувати кримінальна відповідальність. оскільки це прирівнюється до спроб повалення державного ладу (ст.109 КК України). Публічна неповага до мови прирівнюється до наруги над державною символікою України (ст.338 КК України). Стежити за виконанням закону будуть спеціальні мовні інспектори.

Нагадаємо, що донецький губернатор Жебрівський зобов’язав усіх підлеглих розмовляти українською. Він підписав розпорядження, яким із 10 січня зобов’язує співробітників адміністрації в своїй роботі використовувати тільки українську мову. 

LIVE OFFLINE
track image
Loading...