#Непрозорро або #Я сам контролюю витрати

непрозорро
Поділитися новиною

непрозорроДержавні закупівлі – це близько 20 тис. держпідприємств-замовників, 500-700 торгів на добу і об’єми у сотні мільярдів гривень на рік, 15-50% з яких потрапляють до кишень чиновників та наближених до влади бізнесменів. Саме для виявлення корупційних схем

громадська організація «Громадська ініціатива «Антикорупційний монітор» створила сервіс, за допомогою якого можна проаналізувати усі закупівлі, які з’являються у  відкритих державних реєстрах, у тому числі на сайті «Prozorro».

За допомогою антикорупційного сервісу відбувається автоматичний розрахунок корупційних ризиків на основі  25 формалізованих критеріїв, які дозволяють зробити певні висновки щодо наявності корупційної складової при проведенні державних тендерів.

Висновок надається у відсотках індексом  «ФОКС» (Формалізовані Ознаки Корупційної

Складової) із посиланнями на законодавчі акти: ст.29  ЗУ «Про інформацію», ст.34 КУ, ст.8 ЗУ «Про авторське право і суміжні права», а також ст.6 ЗУ «Про доступ до публічної інформації».

От ми і вирішили за допомогою цього сервісу перевірити Гадяцький район. Серед усіх закупівель пошуковик нам видав аж 498 позицій.  Із усіх ми вибрали лише ті, які проводили закупівлі або замовляли послуги у межах 200 тисяч гривень і  можливий рівень корупційної складової яких досить високий (більше 50%) .

Отож далі по-порядку.

ДП «Гадяцьке лісове господарство» замовляло у ТОВ «Татнєфть – АЗС – Україна» паливні матеріали на суму 2556600 грн. Ось який висновок отримали згідно антикорупційного монітора: індекс «ФОКС» НЕЗАДОВІЛЬНИЙ, містить ознаки сумнівної якості (засновник володіє 100% статутного фонду), ознаки неефективної господарчої діяльності (збиткова фінансово-господарча діяльність і низькі або негативні показники рентабельності), ознаки можливої неспроможності виконання своїх зобов’язань (тендерні кошти на 100% більше суми основних засобів та нематеріальних активів, невелика кількість працюючих, або мінімальна зарплата, або немає ліцензії за закупівлею).

Подібних закупівель було кілька, і, згідно результатів сервісу, усі незадовільні.

Гадяцька ЦРЛ замовляла у ТОВ «УКРСПЕЦТЕПЛО-ПОЛТАВА» послуги постачання пари та гарячої води на 199 тис. грн.  Згідно здійсненої перевірки Індекс «ФОКС» НЕЗАДОВІЛЬНИЙ: містить у собі ознаки сумнівної якості (засновник володіє 100% статутного фонду, статутний фонд близький до мінімального (менше 10000 грн), в останні півроку змінювалась адреса, і/або розмір статутного фонду, і/або засновники);

ознаки неефективної господарчої діяльності (стійке зростання або перевищення зобов`язань над доходом, низькі або негативні показники рентабельності) ; ознаки можливої неспроможності виконання своїх зобов’язань (тендерні кошти є значною часткою (понад 60%) у структурі доходу, тендерні кошти на 100% більше суми основних засобів та нематеріальних активів); ознаки негативної ділової репутації (незавершені виконавчі провадження щодо особи-переможця).

Кілька разів до розділу «сумнівні» відносились замовлення відділу освіти.

Відділ освіти Гадяцької РДА замовляв у ФОП Цінченко К.О. паливну деревину на суму   198375,00 грн. За висновком, згідно здійсненої перевірки, Індекс «ФОКС» НЕЗАДОВІЛЬНИЙ  і має ознаки сумнівної якості (відсутність кредитної історії, а також вік ФОП поза межами працездатного).

Подібних висновків, пов’язаних із підприємцем, кілька, і всі вони не пройшли перевірку сервісом. До речі, договір на постачання твердого палива ще у 2015 році уклали із ПП Цінченко Костянтином (саме він виграв тендер). Певний час саме він фігурував у всіх справах, пов’язаних із постачанням деревини. А згодом ім’я приватного підприємця змінилось із Костянтина на Катерину. І про це чомусь повідомити забули. 

Також 14.12.2016 відділ освіти Гадяцької РДА оприлюднив звіт на закупівлю кам’яного вугілля у ПОКВКП «Полтавапаливо» на загальну суму 153046,80 грн. Згідно здійсненої перевірки індекс «ФОКС» НЕЗАДОВІЛЬНИЙ через  ознаки сумнівної якості через те, що засновник володіє 100% статутного фонду, в останні півроку змінювалась адреса, і/або розмір статутного фонду, і/або засновники, а також має ознаки неефективної господарчої діяльності (збиткова фінансово-господарча діяльність, низькі або негативні показники рентабельності);  ознаки можливої неспроможності виконання своїх зобов’язань (невелика кількість працюючих, або мінімальна зарплата, або немає ліцензії за закупівлею).

Гадяцька райрада замовляла у ТОВ «Євробуд-строй» реконструкцію водопровідної мережі по вул. Травнева у с. Великі Будища на суму 198214 грн. Висновок згідно здійсненої перевірки «ФОКС» НЕЗАДОВІЛЬНИЙ. Адже переможець має ознаки сумнівної якості, а саме: засновник володіє 100% статутного фонду, статутний фонд близький до мінімального (менше 10000 грн), в останні півроку змінювалась адреса, і/або розмір статутного фонду, і/або засновники, вік юридичної особи менше одного року.

20.12.2016 на сайті з’явився звіт на поточний ремонт відрізку дороги Т-19-04 Білопілля – Терни – Липова Долина – Гадяч, замовлений Гадяцькою райрадою у ТОВ «Лохвицяшляхбуд». Вартість робіт – 194 876 гривень. І знову ж таки за розрахунком  «ФОКС» НЕЗАДОВІЛЬНИЙ індекс, бо має ознаки сумнівної якості (вказаний основний телефон – мобільний, розташований в іншому населеному пункті,  статутний фонд близький до мінімального (менше 10000 грн), протягом останніх півроку змінювалась адреса, і/або розмір статутного фонду, і/або засновники, вік юридичної особи менше одного року).

Тогоріч ТОВ «Лохвицяшляхбуд» частенько фігурувало під час ремонтів доріг у районі і місті. І перевірку сервісом пройшли не всі замовлення. 

21.12.2016 Ручківська сільська рада виставила звіт про проведення поточного ремонту вул. Підгорянська та вул. Молодіжна на суму 145948 грн, яку проводив ТОВ «ЄВРОБУД-СТРОЙ» . І знову ж таки, згідно здійсненої перевірки індекс «ФОКС» НЕЗАДОВІЛЬНИЙ через ознаки сумнівної якості (засновник володіє 100% статутного фонду,  статутний фонд близький до мінімального (менше 10000 грн), в останні півроку змінювалась адреса, і/або розмір статутного фонду, і/або засновники, вік юридичної особи менше одного року.

Подібна історія також із кількома роботами, які виконувало підприємство по сільських радах району.

На 124 тис. 146 грн закупив відділ освіти, молоді та спорту Гадяцької міської ради у підприємства під назвою ТОВ «Торговий дім «Узбекистан» комплекти постільної білизни. Згідно здійсненої перевірки індекс «ФОКС» також НЕЗАДОВІЛЬНИЙ. Переможець має ознаки сумнівної якості: вказаний основний телефон – мобільний або розташований в іншому населеному пункті, керівник та засновник є однією особою, засновник володіє 100% статутного фонду, вік юридичної особи менше одного року.

Потрапив у антирейтинг довіри і ФОП Вірченко М.М., який займався ремонтом приміщення міської ради (вартість 83928,27 грн). Згідно здійсненої перевірки Індекс «ФОКС» НЕЗАДОВІЛЬНИЙ, бо має ознаки сумнівної якості (відсутність кредитної історії); ознаки негативної ділової репутації (необхідна додаткова перевірка на наявність проблем із законом).

Якість переможця визначено за власною методикою розрахунків «Громадської ініціативи «Антикорупційний монітор». Громадська антикорупційна експертиза результатів державних тендерів в Україні – сукупність творів, що відображають суб’єктивну думку авторів-осіб-членів «Громадської ініціативи «Антикорупційний монітор» (ЗУ “Про авторське право і суміжні права”). Оприлюднення результатів експертизи є розповсюдженням об’єктів авторського права та не може розглядатись, як розповсюдження інформації з державних реєстрів, баз даних, відомчих та інших джерел.

А ми, у свою чергу, продовжуватимемо слідкувати за «прозорою» діяльністю держустанов і організацій. І про результати будемо повідомляти вам.

«Базар Медіа в Україні»

 

Цю публікацію у соцмережі ми помітили нещодавно – користувач під іменем «Oleksii Tamrazov» на своїй сторінці поширив інформацію «Схема «200 тисячних» закупівель працює… Ось один із прикладів, як можна обійти Закон України “Про публічні закупівлі”. Розглядаємо на прикладі недавньої покупки Гадяцької ЦРЛ у такого собі ФОП Харадзе О.С. 353 світильників на загальну  суму 19899965 грн. У специфікації на придбання товару чітко зазначена вартість ламп:

223 шт. LED 38W/600*600 – по 619,55 грн.; і 130 шт. LED 15W круг D 220 mm – по 468 грн.

Тим часом аналогічна лампа на сайті виробника коштує в рази дешевше: перша позиція коштує 372 грн, друга (трохи потужніша, на18 Ватт) – 242 грн. За скромними підрахунками чоловіка, переплата склала 74%.

Олександр Басараб (головний лікар ЦРЛ) прокоментував цей приклад так:

«Перед здійсненням допорогових закупівель у Гадяцькій ЦРЛ проведено моніторинг цін, на основі отриманих пропозицій визначено найбільш економічно вигідну. Однією з умов закупівлі була доставка товару замовнику».

Цікаво тільки, чому чекали отримання пропозицій? Адже  при купівлі товару на суму до 200 тисяч тендер не проводиться. Отже, не потрібно чекати пропозицій, а можна обрати більш раціональну суму самостійно і при цьому зекономити.  Але тут, ймовірно, пішли іншим шляхом…

 

До речі, Державна аудиторська служба України підписала Меморандум про співробітництво з громадською організацією «Громадська ініціатива «Антикорупційний монітор» («ГІ «АМ») із метою об’єднання зусиль та співпраці для контролю за додержанням законодавства у сфері публічних закупівель. Зокрема, сторони співпрацюють шляхом:

– попередження порушень під час укладання та виконання договорів у сфері публічних закупівель у результаті аналізу інформації про переможців процедури закупівлі за допомогою проекту «ГІ «АМ» – Громадської антикорупційної експертизи результатів державних тендерів в Україні;

– обміну інформацією про факти порушень законодавства у сфері закупівель з боку замовників та переможців закупівель;

– забезпечення постійного доступу співробітників Держаудитслужби через Інтернет до інформації Громадської антикорупційної експертизи результатів державних тендерів в Україні в режимі online з будь-якої точки України.  

2 коментарі до “#Непрозорро або #Я сам контролюю витрати

  1. Цінова політика у вільному плаванні і жодний мониторинг чи аудит не зупинить зловживання. Дякую за продовження актуальної теми. Можливо діждемося позитиву.

Comments are closed.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...