Фото ціною в життя

Фото із соціальної мережі ВК
Поділитися новиною

Фото із соціальної мережі ВК«Шукаю вихід на дах. Робитиму круті фото», – таке повідомлення пропонували розмістити на офіційній сторінці тижневика у соцмережі. Із певних причин ми не опублікували цей пост, але неабияк ним зацікавились. І вирішили дізнатись більше про це небезпечне «захоплення».

В основному такий вид «туризму» поширений  у великих містах. Люди, які захоплюються спогляданням краєвидів, що відкриваються з міських дахів, називають себе по-різному: «руфери» (від анг. Roof – дах), «дахолази» або «кришери». Останнім часом цей рух набрав багато прихильників, які зіткнулися із «труднощами», так як збільшилася кількість перешкод на шляху до головної мети – з’явилися кодові замки на під’їздах і замки на виходах на дахи. Тому екстремали і намагаються знайти будь-яку «корисну» для себе інформацію у соцмережах.

Проаналізувавши місцеві соціальні мережі, ми виявили, що руферство поширене і в Гадячі.

Руфери пробираються на дахи багатоповерхівок, залазять на височезні електроопори чи вагони поїздів, роблять фото і, як самі висловлюються, від цього отримують кайф.

Мережа рясніє фотографіями юних гадячан, зробленими на дахах  п’ятиповерхівок чи на краю опор.  До речі, серед любителів екстремальних селфі не тільки хлопці, а й дівчата.

Найбільше турбує те, що вік руферів 13-15 років. Основна маса місцевих любителів екстриму – підлітки, які ще не повністю усвідомлюють на який ризик вони себе наражають. І хоч здається, що у Гадячі  ніби й немає небезпечних будівель, які могли б привабити руферів, усе ж при великому бажанні місця для пригод вони знаходять. І тоді одне фото може коштувати життя дитини. 

Звісно, про захоплення висотою свого чада батьки та рідня практично не знають і,  можливо, й не дізнаються. Але говорити про це потрібно. Адже чи не щодня у зведеннях ми чуємо про безглузді загибелі дітей, що намагалися зробити ефектне селфі. Тому психологи радять: частіше спілкуйтеся зі своїми дітьми на подібні теми, намагайтесь  не забороняти, а просто розповідати, чим можуть закінчитися подібні «розваги». А ще – спробуйте спрямовувати підліткову енергію в безпечніше русло.

Оксана Кириченко

Фото із соціальної мережі ВК

LIVE OFFLINE
track image
Loading...