Буде прибуток – буде й ферма

Присутні на зборах
Поділитися новиною

Присутні на зборахОстаннім часом жителі села Великі Будища схвильовані закриттям ферми, власником якої є СТОВ «Фіалка» ПрАТ «Райз Максимко». Ця проблема уже не вперше постає перед селянами, але на цей раз вони вирішили відстоювати свої інтереси, бо вважають, що закриття ферми може привести їх до злиднів.

ферма у с. Великі БудищаДане підприємство є єдиним у селі, яке надає робочі місця, тож працівники ініціювали збори, які відбулися 11 січня. Були запрошені: голова с/р Тетяна Іщенко, директор Північно-Східного РУ ПрАТ «Райз-Максимко» Олександр Колодяжний, голова РДА Олексій Матюшенко та депутат районної ради Зеновій Шморгун, який не прибув із певних причин. Запрошені були  і представників місцевих ЗМІ.

На початку засідання голова сільради зачитала звернення працівників та пайовиків СТОВ «Фіалка», у якому вказала, що селян стурбувала новина про те, що поголів’я ВРХ із даної ферми будуть вивозити в інші господарства уже в лютому. Для багатьох жителів села робота на фермі – єдиний сімейний заробіток, там працюють 57 чоловік.  У своєму зверненні вони запевняють, що докладуть усіх зусиль, аби зберегти робочі місця.

Олександр Колодяжний  сказав, що така думка виникла тому, що ферма є для підприємства збитковою, що ще в минулому році планові показники були невиконані, явно зменшилась кількість надоїв. Причиною цього, на його думку, стало розкрадання працівниками кормів та й самого молока, тож змінити дану ситуацію можуть тільки вони самі.  Мовляв, якщо ферма не буде збитковою, то й мови про її закриття не буде, і запропонував працівникам до червня збільшити ефективність показників та запевнив, що до цього часу поголів’я вивозитися не буде.

Селяни впевненні, що закриття заздалегідь сплановане:

«Корми привозили із Плішивця, а всі затрати лягали на ферму. Якщо крадуть, то облаштуйте її згідно норм, обгородіть парканом, зробіть певні умови для роботи, тоді і показники збільшаться», – викрикували із зали.

Але директор СТОВ «Фіалка» твердив, що показники явно занижені, тим паче що раціон корів розрахований на 18 літрів молока на добу.

Але протестувальники стояли на своєму: «аби отримувати прибуток, потрібно вкладати». Нарікали, що найкращу техніку вивезли, а їм залишились одні «розвалюхи». На питання до директора: скільки коштів вклали за ці роки у ферму – відповіді так і не отримали. Працівники ферми однією з причин закриття вважають часту зміну директорів СТОВ «Фіалка», які не проживають на території села та не зацікавлені у покращені показників. Тим паче, що у попередні два роки не було заготовлено у повній мірі кормів, а бюджет заклали тільки до червня. Протягом минулого року було продано 310 голів ВРХ та 131 голову телят та бичків. На даний час ферма налічує 531 голову ВРХ, 253 корови, 54 тільних телиці для поповнення молочного стада. Надій становить 13 та 14,7 літрів на корову за добу. Забезпечуються молоком дитячий садочок та школа.

Голова РДА також виступав, при цьому зауважив, що потрібно зберегти те, що є. Вирішити дане питання в повній мірі він не зможе, бо ферма є приватною власністю, але запропонував створити ініціативну групу, яка буде представляти інтереси селян. Вони сформують свої вимоги та через два місяці висунуть їх керівництву СТОВ «Фіалка». Тепер працівники ферми за 6 місяців повинні підвищити ефективність показників та вийти на прибуток.

Оксана Руденко

 

На Полтавщині в 2016 році було розведено 275 тисяч голів великої рогатої худоби. Цей показник виявився найвищим по Україні. Більше 40% тварин утримується у приватних домогосподарствах, інші – на фермерських. Щоправда молока більше надоїли на Вінниччині, а свиней виростили – на Донеччині.

Незважаючи на передові позиції по Україні, порівняно з минулим роком поголів’я тварин у Полтавській області скоротилося майже на 3%, про що свідчать дані Державної служби статистики. Але у живій вазі обсяги продукції тваринництва збільшуються. Фахівці говорять, що, можливо, це пов’язано з розведенням більш продуктивних порід тварин.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...