Час визначитися із сімейним лікарем

навийпутівник
Поділитися новиною

навийпутівникІз 1 січня розпочинається реформа первинної ланки медичної допомоги, зокрема, пацієнти повинні укласти із сімейним лікарем та педіатром договір для того, щоб отримати своєчасну і кваліфіковану медичну допомогу. Центральна фігура у даному реформуванні – це сімейний лікар. 80% пацієнтів повинні закінчувати лікування на його рівні. Договір можна буде укладати із 1 липня цього року. До цього часу громадяни повинні визначитися, хто ж стане їхнім лікарем та педіатром.

Як дана реформа проходить у нас, ми поцікавилися у Валентини Близнюк (головного лікаря ПМСД).

– Зараз триває підготовка до укладання договорів, уже заведений електронний реєстр пацієнтів, створена електронна база даних. Потрібно створити й комфортні умови для співпраці пацієнта з лікарем, тобто, якщо людина живе у сільській місцевості, то їй немає сенсу їхати до міста, аби лише отримати рецепт на ліки. Зараз МОЗ розробляє макет проекту договору, в якому будуть зобов’язання як пацієнта, так і лікаря. У договорі буде вказаний гарантований пакет безкоштовних медичних послуг, які пацієнт отримає у сімейного лікаря. Перелік поки що невідомий, скоріш за все, це буде отримання невідкладної медичної допомоги та консультації на первинному рівні. Будуть зобов’язання і у пацієнта. Перше – це обумовлена кількість проходження профілактичних оглядів. До речі, на даний час люди також мають право вільно обрати собі лікаря, для цього потрібно звернутися до головного лікаря із заявою.

Скільки пацієнтів буде у лікаря та скільки він отримає за їх обслуговування від держави?

– На одного лікаря буде близько 2000 пацієнтів, на даний час воно так і є. Але у нас велика незабезпеченість кадрами, на даний час медичний заклад забезпечений лікарями, з якими будуть укладатися угоди, на 58%. Є амбулаторії, в яких на сьогодні взагалі немає лікарів, тому  працюють медики із прилеглих населених пунктів, але навряд чи вони встигатимуть, коли пацієнти укладуть з ними договори.

Чи буде лікар отримувати від держави додаткові кошти, чи звичайну зарплатню?

– Заробітна плата, більш всього, що зросте, але якою вона буде – поки що невідомо. Не знаю, як бути і з тим лікарем, який не набере 2000 пацієнтів. Більше всього, отримуватиме ставку.

Якщо людина з якихось причин не укладе договір, чи отримає вона безкоштовно допомогу на первинній ланці?

– Звичайно, пацієнт ні в якому разі без допомоги не залишиться. Якщо не знайшли спеціаліста завчасно, то будуть йти до дільничного.

На який термін можна укласти договір?

– Договір буде безстроковим, але якщо з якихось причин лікар не влаштував пацієнта, то він має право його розірвати і укласти з іншим.

Що потрібно для підписання угоди з лікарем?

– Потрібно звернутися до реєстратури, узяти талончик до лікаря, з яким маєте намір укласти договір. Усі дані про пацієнта вже будуть занесені до єдиного електронного реєстру, тому під час візиту до лікаря не потрібно буде мати із собою паспорт і договір, усе буде в електронному вигляді. Найближчим часом усі громадяни району повинні перейти на пластикову медичну картку, яку кожен зможе отримати у ЦРЛ.

Планується, що лікарі первинної ланки будуть виписувати рецепти, наприклад, на інсулін, ліки від серцево-судинних захворювань тощо, а якщо курс потрібно змінити, тоді потрібно знову звернутися до «вузького» спеціаліста.

Валентина Олександрівна зізналася, що, на жаль, дуже мало випускників медичних навчальних закладів хочуть працювати в нашому закладі. На сьогодні працюють два інтерни, ще один проходить навчання. Один із них, до речі, із сусіднього району. Зараз у амбулаторії працюють чотири лікарі-педіатри, один із яких у відпустці, та сім сімейних лікарів.

Добре, що зараз у лікарні проводяться ремонтні роботи – куди ж без цього. Але не треба забувати і про фахівців, які вкрай необхідні. Можливо, потрібно подумати над їх заохоченням, для початку хоча б створити житловий фонд.

Оксана Руденко

 Заступник міністра охорони здоров’я говорить: «…Пацієнту немає про що хвилюватися, тому що гроші за них і так йдуть у лікарню. Просто йдуть вони у неправильний спосіб, тобто розподіляються доволі неефективним чином: по місцю реєстрації й на підставі централізованих нормативів, а не на підставі того, скільки реально пацієнтів і куди прийшло. Відчує зміни лікар, тому що кошти підуть до нього відповідно до того, скільки людей до нього приходить. Що стосується пацієнтів, вони відчують необхідність реєструватися у лікаря і, відповідно, відчують, що до них більше уваги, тому що лікарі стануть більш зацікавленими у пацієнтах».

2 коментарі до “Час визначитися із сімейним лікарем

  1. А чому не можна зареєструватись до сімейного лікаря по інтернету? Це ж не треба створювати черги , витрачати час? Я почекаю , доки не з’
    явиться така можливість.

Comments are closed.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...