Топ-10 найгучніших скандалів минулого року

міськрада
Поділитися новиною

міськрада2016 рік – рік Вогняної Мавпи – видався багатим на сварки. При чому курйози і кричущі ситуації у, здавалося б, тихому і спокійному місті Гадяч, не оминули майже нікого – ні простих людей, ні владну верхівку, ні братів наших менших.

Тому ми вирішили згадати найгучніші конфлікти, які протягом минулого року не залишали байдужими нікого.

1. Міськрада «руліт»

Діяльність депутатів міської ради на чолі із мером цілий рік була у всіх на вустах. Без конфліктів не обходилось жодне сесійне засідання. До речі, перша сварка відбулась на першій сесії року через порушення прав депутатів (не дають слова сказати і так далі). А ще під сумнів поставили роботу виконкому, який відтоді називають «таємною організацією».

Широкого розголосу набула історія зі статутом міста Гадяч, який полінувались написати власноруч і просто «передерли» із миргородського.

Але найбільш скандальні історії року пов’язані із придбанням міськрадою автомобілів – у минулому році їх купили аж два і обидва невдало. Адже перший викликав хвилю обурень через російського виробника, а останній просто не схвалили через дорожнечу. 

Сирзавод2. Сирзавод «форевер»

Упродовж минулого року доля цього підприємства хвилювала весь район. Здавна воно обросло недоброю славою через часті звільнення працівників, невиплачену зарплатню і, як наслідок, безліч позовів до суду і навіть відкрите кримінальне провадження. Протягом останнього року ми чули стільки побрехеньок: і китайці його купували, і банкрутом оголошували, і зовсім зупиняли виробництво. А в кінці вересня взагалі рейдерських захват пережило. Насправді, згодом це все виявилось майже цілковитою вигадкою. Захват до Гадяча трохи не доїхав.  

3. Дерева на дрова!

Цілий рік активісти спільно із депутатами рад намагались боротись із безконтрольною випилкою дубів. Саме це спричинило низку скандальних ситуацій у районі.

дерва на дроваПочалось все із 30 січня, коли у харківецькій лісопосадці випиляли 38 дубів. Крайнього, звісно, не знайшли: хтось вимітив дерева, а хтось спиляв. Але без взаємних звинувачень у корупції не обійшлось.

Наступною голосно про себе заявила історія про випилку тополь поблизу Біленченківки. Про серйозність ситуації свідчили і судові позови від імені Олексія Матюшенка і окремо Гадяцької РДА у бік редакції «БМ» і Дмитра Мотрича, які взяли на себе сміливість заговорити про це вголос. 

Варто зазначити, що Олексій Матюшенко минулого року був рекордсменом по кількості одночасно позовних заяв до суду по справі захисту честі та гідності. Але у результаті суд задовольнив лише одну із них і то частково.  

4. Шкільні скандали

Не оминули курйозні ситуації і освітні установи міста і району –  два директори шкіл були фігурантами скандальних ситуацій.

шкільний скандалБатьки учнів Гадяцької школи №3 звинувачували директора у рукоприкладстві, через що йому довелося пройти низку службових перевірок. А директора Ціпківської школи  взагалі звільнили через конфліктність.

Дошкільні заклади минулого року також були обговорювані – часто на поверхню випливали скандали через те, що батьків змушували скидатись грошима, а завідуючі не наважуються прохати допомоги у влади. Як тільки ситуація набула розголосу, фінансування проблемних питань збільшилось.

5. Авто в АТО

авто в атоТакі голосні заголовки в газетах з’являлись щоразу, як військовим передавали автомобілі. Але один із таких випадків не обійшовся без скандалу – ще у 2015 від будівлі адміністрації очільники району урочисто передали 2 автомобілі військовим АТО. Одна мала поїхати до військової розвідки, іншу мали використовувати для транспортування поранених. Як виявилось згодом,один із автомобілів до військових не доїхав. Спочатку зламався, навіть не виїхавши з міста, а потім про нього ніби і забули, як і про багато інших обіцянок.

Влада пояснювала ситуацію по-різному, але куди поділось авто – не відомо досі.

6. Поліцейські також «налажали»

Кілька минулорічних гучних справ були пов’язані саме із поліцейськими. Коли у Гадячі стався перший напад на неповнолітню, поліція заявила, що підозрюваний вже затриманий. Згодом черговий напад  – і знову новий підозрюваний, якого швиденько взяли під варту. І в той самий час, коли  зловмисника затримано, відбувається ще один напад, і експертиза показує, що саме він винуватець попередніх злочинів.

поліціяДо речі, гадячанин, якого безпідставно звинуватили у скоєнні цих злочинів, потім звернувся до суду із позовом про відшкодування моральних збитків і незаконне тримання під вартою.   

Досить цікавою і заплутаною була історія із жителем Бобрика, який запевняв, що його віддухопелив дільничний. Поліцейські, звісно, відхрещувались від його звинувачень. Але коли справа завдяки пресі набула розголосу, і знайшлись ще кілька постраждалих осіб, «чесного» дільничного швиденько звільнили із лав правоохоронних органів.

7. Святкувати так святкувати!

Минулорічний День держслужбовця запам’ятався всім надовго. Окрім скарг, які протягом дня лунали на адресу держустанов через погану роботу, стався ще й випадок, про який не згадати не можна – бурхливе святкуватьсвяткування Дня державної служби закінчилось ще більш грандіозною сваркою та бійкою, яка відразу стала предметом обговорень всеукраїнського масштабу. Працівники апарату РДА і районної ради 23 червня на тлі мальовничої природи Красної Луки відзначали своє професійне свято. І все, можливо, було б у порядку, якби екс-заступнику голови РДА не закортіло напідпитку покататись селом. Гулянка закінчилась бійкою, за яку держслужбовця звільнили із посади і оштрафували на 3400 гривень за керування у нетверезому стані.

 

8. Лікарня 

Чого варта лише історія із комплексною перевіркою відділень.  Чутки ходили, що кілька зав. відділеннями разом із головним лікарем готувались змінювати посади. Але поки що так нічого і не змінилося. 

лікарняДосить кричущою була і ситуація із щепленням для діток, від якого відбирало ноги. Щоправда лікарі дуже довго спростовували інформацію про це, мотивуючи відсутністю скарг на побічні ефекти. Але згодом в одному із обласних видань вийшла публікація, у якій факт таки підтвердився.

Останній курйоз, пов’язаний із ЦРЛ, стався зовсім недавно. Замість того, щоб використовувати  новий цифровий флюорограф, на який влада використала купу бюджетних коштів, лікарі продовжували направляти своїх пацієнтів до аптеки купувати плівки…

9.  Платити чи ні?

Над цим питанням ламали голову ті, до кого працівники ПАТ «Гадячгаз» приходили укладати договори на так зване платне технічне обслуговування газових приладів. І все було б добре, якби ж обслуговували, а не просто ходили по дворах. Та й будинки обирали якось дивно – газовики досі побували не у всіх селах району. Скільки разів ми намагались розібратись у цьому питанні, перечитали купу нормативних актів і документів, але так і не зрозуміли, чи законна та плата.

10. Чума «не взяла»!

Виявлення вірусу африканської чуми свиней було, наче грім серед ясного неба. Але правдивість цієї інформації наші люди ставлять під сумнів і досі. Трохи дивним здалося те, що знищили не всіх свиней у зоні чумаураження. Та й карантинні пости працювали не так сумлінно, як мали б.

Одночасно із чумою скандального розголосу набула історія зі знищенням бродячих тварин у місті. Кілька місяців тривали сварки і перепалки між владою та захисниками тварин, навіть до мітингів і акцій протесту дійшло. І останні таки відстояли свої інтереси – жодна тварина не знищена. 

 

«БМ»

LIVE OFFLINE
track image
Loading...