Що робити із землею?

красна лука
Поділитися новиною

красна лука15 грудня у с. Красна Лука відбулася  сесія сільської ради. Найцікавішим, на наш погляд, було питання розподілу землі.

У межах населеного пункту є 144 га землі, яка зараз згідно договору находиться в оренді у СПОП «Нива», але договір закінчується 11 лютого 2017 року. Із цього шматка 35 га вже роздано учасникам АТО. На 15 грудня написано 130 заяв на отримання землі.

Чи здавати землю в оренду, чи розділити між селянами, та скільки гектарів залишити на балансі сільраді – саме ці питання постали перед сільським головою та громадою. Думки різняться: одні вважають, що потрібно здати земельну ділянку в оренду с/г підприємству і наповнювати бюджет сільради, інші говорили, що краще роздати землю людям, нехай працюють. Земельна комісія ніяк не може зібратися та вирішити проблему.

На оренду земельної ділянки є три претенденти: СПОП «Нива» та  фермери Віталій Довгаль і Геннадій Пшеничний, які згодні платити 12%. Серед них «Нива» має більше  переваг, бо землі зараз знаходяться у її користуванні.

Сільський голова розповів, що надходження до бюджету за минулий рік склало близько 2 млн 100 тис. грн, із них 1 млн 100 тис. грн складає орендна плата за землю. Також додав, що, мабуть, тільки в їхньому селі працівники соціальної сфери досі залишаються без омріяних  гектарів.

Ще 404 га землі є за межами населеного пункту, але статус її поки невідомий. Перевіряли по кадастровому номеру: орендар – СПОП «Нива», і оренда закінчилася ще 31.12.2015 року.  Зверталися до Держгеокадастру, але відповіді поки що немає. Аби був генеральний план, було б простіше.

Урешті решт домовилися провести сесію 27 грудня, де будуть розглядати кожну заяву окремо. Як розвиватимуться події далі, повідомимо на сторінках тижневика.

Олександр Товстий,

Оксана Руденко

НА ФОТО: депутати сільської ради с. Красна Лука 

LIVE OFFLINE
track image
Loading...