Тепла оселя – добробут людей

Тепла оселя
Поділитися новиною

Тепла оселяЧим ближче до зими, тим більше ми задумуємось за опалення своїх осель. Тому хочу поділитися багаторічним досвідом у цьому питанні. Тим, у кого гаманець щільненько закладений купюрами, ця тема, можливо, буде нецікава. Йому простіше: поставив пластикові вікна-двері, запалив газ в автоматизованому котлі – і питання вирішене. А людям із меншими достатками це задача з багатьма невідомими. Усі невідомі я розділив би на дві частини: перша – як натопити будинок, друга – як зберегти тепло в ньому. Щоб у когось не закралась думка, що читатиму теорії, не підкріплені практикою, скажу так: усе описане я запровадив у себе.

Так от. Як газом натопити хату – тут все ясно! А як без газу? Про класичні традиційні грубки не згадуватиму. Скажу про дров’яний котел, установлений надворі впритул до будинку. У мене так зроблено 20 років тому. Є недолік: деякі втрати тепла через це є, але якщо котел добре утеплити, то вони будуть мінімальними. Переваги: якщо в хату в зв’язку з нинішньою культурою (килими, доріжки, шпалери і т.д.) треба вносити чистенькі, акуратно попиляні-порубані дрова, то надворі в котел можна кидати що завгодно. Далі. Якщо при розпалюванні котла в хаті або при поганій погоді можливе задимлення, то надворі це не страшно. Якщо попіл вибирати надворі, то теж набагато простіше, ніж у хаті. І  нарешті, котел надворі служить як установка для спалювання всіляких горючих побутових відходів, ще й тепло йде в хату. Це на сьогодні важливо, адже ходять розмови, що в наступному році робота смітників буде заборонена. У мене це питання вирішене вже давно: що горить – у котел, що згниє – у перегній. А скла та металу на смітник вже не модно викидати – приймають на переробку. Хто зацікавиться такою установкою котла – просто: паралельно з газовим, що в хаті без ніяких кранів! Хто встановляє котли, розуміє, як це. При роботі теж просто: може горіти один котел, може інший, можуть разом. Головне слідкувати, щоб не закипіла вода.

Друга частина: як втримати тепло в хаті? При будівництві свого будинку я дослухався порад дідів і перед мазкою глиною стін зсередини і стелі зверху оббив 8-см шаром  звичайного очерету. Це безкоштовний природний екологічно чистий і доволі довговічний утеплювач. Перед настиланням підлоги всі кімнати заслав поліетиленовою плівкою (гідроізоляція) і прикидав шаром ґрунту 15-20 см, щоб не було підтягування вологи знизу. Цей шар рано чи пізно висох, а  зрихлений сухий ґрунт є безкоштовним і доволі ефективним утеплювачем.

Далі, як твердить наука, найбільші втрати тепла через вікна і зовнішні двері. На зиму віконні пройоми зсередини оббиваю прозорою плівкою, що є в продажу. При цьому плівка вітром і негодою не пошкоджується за сезон, як при зовнішній оббивці, і використовується вже більше 10 років. Якщо помітити мітками плівку і планочки, то ця робота восени виконується за 2-3 години, при знятті ще менше, зберігається скрученою в рулон влітку на шафі. Наука про теплозбереження житла твердить, що найбільш ефективним є потрійне скління вікон. І ось роль третього скління виконує ця плівка.

Зовнішні двері з обох боків оббиті утеплювачем. Засклений ґанок виконує роль тамбура, а отже зменшує втрати тепла через зовнішні двері. І ще одна дрібничка, але приємна, а головне практична. Металевий бак-розширювач на горищі завжди ржавіє, а головне краде тепло – викинув. Замість нього встановив скляний бутель, унизу біля котла верхню точку системи з’єднав із цією посудиною гнучкою пластиковою трубою. Легко контролювати (прозоре) рівень води та доливати її, і не іржавіє.

І остання дрібничка. При монтажі системи опалення на кожну батарею встановив кран. Коли в якійсь кімнаті тимчасово не потрібне тепло – відключаю її. Між батареями і стіною прикріпив утеплювач з блискучою фольгою, щоб тепло від батареї не поглиналось холодною стіною, а відбивалось в кімнату.

В. Терещенко

LIVE OFFLINE
track image
Loading...